Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Делници и празници
 

В управителния съвет на НАСГБ

          На 03.04.2012 г. се проведе заседание на Управителния съвет (УС) на НАСГБ. УС единодушно даде много висока оценка за работата на председателя на НАСГБ – Димитър Парапанов и реши Общото годишно отчетно събрание на НАСГБ за 2011 г. да се проведе на 26-27.04.2012 г. в гр. Пловдив. УС разгледа и обсъди материалите за приемане от Общото събрание.
          УС даде добра оценка за дейността на комисиите по съответните дейности.
Беше създадена нова Комисия към УС по издателската дейност в състав:
председател – Маринка Маринова
членове – Калинка Ковачева и Боряна Коскина
сътрудник на комисията – Деян Славов.

Комисията по издателската дейност заменя редакционната колегия на списание Звук и светлина”.
          Помощно-технически средства ще се предоставят само на най-нуждаещите се, преминали курс на обучение в Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи (НЦРСГ) Хелън Келър”, което вече бяхме поместили, като решение на УС в броеве 5-ти и 8-ми за 2011 г. на списание Звук и светлина”.

Живка Огнянова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


Съобщение
Уважаеми дописници на рецепти,

          Отново Ви напомняме да се стараете да не ни изпращате рецепти от интернет, защото повечето са за виждащи хора, а нашето списание е за сляпо-глухи домакини. Повторно Ви обръщаме внимание теглилните мерки да се пишат правилно: килограм- кг.; грамове – гр.; супена лъжица – с.л.; чаена лъжица – ч.л.; кафяна лъжица – к.л.; чаена чаша – ч.ч.; кафяна чаша – к.ч.; милиграма – мг.; милилитра – мл. В някои рецепти пишете само чаша еди какво си, а ние откъде да знаем точно каква чаша, за да допълним. Много Ви молим преди да ни изпратите рецепта прочитайте си я и си проверявайте точно какво сте написали. Вие ни изпращате грешно или непълно рецептите, а после се сърдите и искате извинения. Нека се уважаваме и бъдем коректни едни спрямо други и така работата ще върви по-добре.

С уважение:
Снежанка Кирчева – редактор на списание „Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Шумен

Как празнуваме ние – шуменци!

          Ръководствата на НАСГБ и ССБ в гр. Шумен изненадаха своите членове, като на 01.03.2012 г. ги закичиха с мартеници за здраве и берекет, по случай българския традиционен празник – Баба Марта. Зарадвани бяха с мартенички и поздравителни картички сродни техни организации в страната.
          На 03.03.2012 г., за националния празник на България група сляпо-глухи поднесоха цветя на паметниците на освободителите, с което се почете паметта на загиналите.
          За 08.03.2012 г. – денят на жената бяхме поканени от клуба на слепите в бар „Делфина”. А ТО на сляпо-глухите отпразнувахме празника на жената в читалище „Напредък” на 9-ти март. Гости на тържеството бяха председателите на РСО и ТСО на слепите и техните сътрудници от Рехабилитационен център Галина Петкова и Миглена Русева. Председателят на организацията – Янко Стайков поздрави всички жени, като им пожела никога да не слиза усмивката от лицата им, защото, когато е усмихната една жена може да се каже, че всичко е наред! Проведе се кулинарна изложба и се наградиха всички включили се в надпреварата. Миглена Русева прочете поздравителния адрес към жените на сляпо-глухите от съюза на слепите, с пожелание да бъдат красиви, обичани, уверени, смели във всички мечти и начинания, да съхранят своята женственост и очарование. Г-жа Лазарова поздрави жените с лиричните стихотворения „Две хубави очи” от Яворов, „Прощално” на Вапцаров и стихове от стихосбирката „Трудна любов” на Веселина Стоилова – шеф на фондация „Съпричастие” – гр. Варна, която е незряща. Сътрудничката на сляпо-глухите прочете материал как празнуват жените в другите страни. Почерпихме се с изложените вкусотии. Празникът продължи с песни и хора.
          За Първа пролет се събрахме в парка на градската градина. Времето беше топло и слънчево.
          Вдишвахме свежия, чист въздух и се любувахме на събуждащата се природа. Разгледахме списание „Звук и светлина” бр. 2 и 3, прочетохме експозетата „Най-добрият човек, когото познавам”. Запознахме се и с някои кулинарни рецепти и интересни любопитни факти. После преминахме малко на „сладки приказки”, от което всички имахме нужда. Членовете се надпреварваха да разказват как са изкарали студените зимни дни. Всички останаха много доволни. Разделихме се, в очакване на срещата ни за великденските празници.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Харманли

И ние сме горди българи!

          На 03.03.2012 г. Община Харманли организира поклонение пред руския паметник в града, по случай освобождението на България от турско робство. Членовете на ССБ и НАСГБ в Харманли бяха поканени официално за участие в празненството. Събрахме се съвместно и с общи усилия и средства изплетохме венец и закупихме цветя за повода, които поднесохме на паметника. Участваха и други неправителствени организации от града в организираното мероприятие, което премина много тържествено, стегнато и празнично. Разказаха се важни събития от освобождението, прочетоха се интересни исторически факти от участието на Харманли в освобождението и завършиха с кратък рецитал. С удоволствие се включваме в мероприятията организирани от Общината, защото и ние сме българи и се чувстваме горди, като такива с участието си. Сляпо-глухите и слепите в Харманли работим съвместно от години наред и затова мероприятията са добре организирани.

Калинка Стайкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Пловдив

Първи европейски панаир на социални предприятия и кооперации
на хора с увреждания

            Националната федерация на работодателите на инвалиди, като съорганизатор при провеждането на Първия европейски панаир на социални предприятия и кооперации на хора с увреждания, покани сляпо-глухите от ТО на НАСГБ-Пловдив и членовете на клуба на инвалида към Община Пловдив – район централен на официалното откриване от Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов на ПЪРВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИР НА СОЦИАЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И КООПЕРАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ. Мероприятието се проведе на 29.03.2012 г., четвъртък, от 10.00 часа, палата № 6 на Международен панаир – гр. Пловдив, като продължи с ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ на тема: „СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И ЕВРОПА 2020” с участие на представители на Европейската комисия и други европейски институции. Основните цели на панаира бяха:

            - Развитие на социалното предприемачество; обмяна на опит и добри практики между социални предприятия на държавите-членки на ЕС и укрепване на връзките между тях; повишаване на трудовата заетост на хората с увреждания; осъществяване на ползотворни бизнес контакти.

            - Участваха като изложители, както специализирани и социални предприятия и кооперации от всички работодателски организации на хора с увреждания – НФРИ, НС на КИ, НС на ТПК, Съюз на глухите в България, Съюз на слепите в България, НЦСР, СИБ, НАСО, така и участници от държави-членки на ЕС. Заетостта на хората с увреждания е ключов проблем за едно общество, основано на равните права – повече хора да имат възможност да работят, да получат възможност за професионално образование и да провеждат активен социален и икономически живот.

            - Дискусиите бяха насочени към новите възможности, предизвикателства и политики по социалното включване чрез заетост на хората с увреждания в условията на икономическа криза. В резултат на тези дискусии очакваме за бъдеще да се подобри разбирането на аудиторията за ползите и начините за осигуряване на заетост на хора с увреждания и свързаните с този процес концепции.

            - Проявата се проведе с подкрепата на Европейската комисия, СЕКОП, Министерство на труда и социалната политика в България, Агенцията за хора с увреждания, Международен панаир – гр. Пловдив, Националният съюз на трудово производителните кооперации в България, Националната федерация на работодателите на инвалиди в България, Националният съюз на кооперациите на инвалиди и Съюзът на глухите в България.

            - Панаира беше отворен четири дена, през които всеки можеше да разгледа и да си купи нещо от изложението. Взехме си много материали, научихме доста неща и се надяваме за бъдеще да ни послужат в развитието и израстването ни. Такива изложения и конференции за нас – хората с увреждания са полезни и от значение, като се надяваме, че това е само началото и подетата инициатива ще продължи ежегодно занапред.

Снежана Кирилова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Добрич

За вечния ни стремеж към радост, любов и щастие

            Тази година Териториалния съвет на ТО Добрич решихме да направим конкурс за най-красива мартенска пита. Целта бе да покажем на обществеността, че и сляпо-глухите жени не отстъпват по нищо в своите кулинарни умения. В радиус от един км. от клуба ухаеше на тестени изделия. Жените, които не могат да месят, приготвиха други лакомства. Участничките в конкурса бяха единадесет на брой. Журито бе в състав: председател – читалищния деятел Мария Паскалева и членове Маргарита Димитрова и Радка Илиева. Журито бе много затруднено – шест от питките се бореха за първото място. Жените бяха вложили всички свои умения, фантазия и изобретателност. В края на краищата първо място бе отлъчено на Марийка Атанасова, второто на – Янка Лазарова и третото на Димитър Кънчев. Присъдиха се и две поощрителни на Пенка Желева и на Стоянка Миланова. Фаворитките получиха предметни награди.
            Всички присъстващи бяха поздравени от председателката на организацията. Тя напомни, че пред обаянието и величието на българката и нейната нестихваща жажда за красота, са безмълвни и най-големите критици на нашето време. Загадъчни и смели, търсени и всеотдайни, жените превръщат делника в празник и във вечен стремеж към радост, любов и щастие. Пожела настъпващата пролет да дари с онази свежест, светлина и женска сила, които ни правят вечни вдъхновителки и покровителки на човешкия дух. Бъдете горди и уверени във вашето признание, смели в мечтите си, обичани и щастливи!
            Мъжката половинка също поздрави присъстващите дами. Специални речи изнесоха Янко Златев и Димитър Кънчев, който изрецитира и свое стихотворение. Поетесата Светла Маринова прочете творбата на Стефан Главчев – „Признание”. Песни за жената прозвучаха и от състав „Антица”. Специален гост на събирането бе добруджанската народна певица Мария Минева, която също поздрави присъстващите. Кулминацията на тържеството бе номинацията за мис „Най-красива жена”. Короната грабна чаровницата Маргарита Димитрова; за най-сексапилна жена бе избрана Златка Андонова; за най-талантлива бе определена Светла Маринова. И трите получиха разкошни икебани от пролетни цветя.
            Присъстващите продължихме отпразнуването около богатата трапеза, дегустирайки домашно приготвените изделия. Под съпровод на народна музика, се извиваха дълги добруджански хора и ръченици.

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Горна Оряховица

С усмивки на празника

            Отпразнувахме първия пролетен празник – 8-ми март – Международен ден на жената. Това мероприятие се осъществи по предварително решение на УС на ТО на НАСГБ и ССБ Горна Оряховица, защото празника чествахме съвместно и от желаещите да се включат събрахме по 3.00 лв., понеже нямахме средства да поемем отпразнуването. Въпреки определения куверт желаещи имаше много и се събрахме в пенсионерския клуб. Ръководителят на певческата група допринесе за доброто настроение на присъстващите, като свири на акордеона и пя български стари градски и народни песни. Прекарахме много весело и забавно, понеже пяхме танцувахме и се шегувахме до насита. Тържеството се откри от председателите на двете организации „Добре дошли на всички – отправиха най-добри пожелания към жените – да са здрави, като камъка, усмивки да греят винаги на лицата им, да имат повече късмет и портмонето им да е пълно с евро”. Първият тост наздравица беше за жените и празника, а той протече все в този дух. Разделихме се весели и доволни. Пожелахме си и за бъдеще все така съвместно да празнуваме всички празници.

Иван Лицов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Пловдив

Първа пролет

            На 20.04.2012 г. в клуба за социални контакти активните членове на ТО на НАСГБ и клуба на инвалида към Община Пловдив – район централен се събраха на малко тържество по случай празниците през месец март.
            Гости на празненството бяха ученици от музикалното училище „Любен Каравелов”, които ни изнесоха изключително богата и интересна музикална програма. Група „Тракийска лира” ни поднесе китка от инструментални хора и ръченици, на които си поиграхме до насита. Скромно бяхме подготвили маса със сладки и червено вино, с което Тракийска лирапочерпихме нашите гости. Виното беше за единадесетокласниците, а сладките и безалкохолното за малките. Докато траеше почерпката нашите самодейци изнесоха музикална програма, с която поздравиха гостите. Получи се едно задушевно и весело тържество, понеже и нашите музиканти се включиха към инструменталистите на „Тракийска лира” и стана цял концерт. Да бяхме го планували нямаше да се получи така хубаво! Радваме се за тези деца, които с любов пеят и свирят българска народна музика и, от които ще излязат добри музиканти и изпълнители. От сърце им желаем успехи, реализация и израстване в музикалното им поприще!

Снежанка Кирчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


Съобщение

            Уважаеми поети,

            От пети брой на списание „Звук и светлина” няма да има рубрика „Перо от птица”. Стиховете Ви може да изпращате в редакцията на съхранение или Вие ще си ги събирате и накрая на годината ще ги изпратите наведнъж за поместване в стихосбирка. Това е решение на редакционната колегия и новата комисия към списанието

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТO-Асеновград

Баба Марта с хурка и вретено!

Кокиче            Дългоочакваният месец март дойде и ни зарадва със своите празници: връзване на мартеници; освобождението ни от османско робство; Международния ден на жената – 8-ми март и първа пролет. Наред с многообразието от празници и птиците запяха пролетно навън. В дърветата напъпва пролетта, която отваря вратите на душата, към повече светлина и надежди.
            И тази година, членовете на ТСО на слепите и сляпо-глухите в Асеновград спазиха своята традиция за отпразнуване на тези дати. На 08.03.2012 г. в препълнения клуб най-напред влезе” Баба Марта с красива българска носия, с хурка и вретено, с погача и мартеници за всички. Председателят Иван Шопов и г-жа Р. Димитрова отправиха своите поздравления към членовете на организацията. Следваше слово за майката – тази от чиято болка се ражда животът, тази която закърмя своята рожба с обич. Стихове рецитираха Елена Павлова, Елена Янакиева, Здравка Александрова и Елена Шекерлетова. А с песни огласиха залата: Иван Шопов, Божана Пинтиева и Петрана Пачалиева. Трапезата ни бе подредена празнично и подканващо. Най-добре се представиха със свои специалитети Гюрга Ангелова, Здравка Александрова, сем. Камбурови. Винопроизводителите А. Ладжев, Иван Шопов, Божана Пинтиева, Христо Дервенски пълнеха чашите с руйно вино. Топлата, празнична обстановка развесели присъстващите, които си пожелаха много здраве, борбен дух, успехи. Лицата светлееха в своята радост и излъчваха победа над мрака.
            Със стихотворението Пролетно сърце” /поместено е в рубриката Перо от птица”/ – Асеновград поздравява всички членове на НАСГБ, ССБ и читателите на списание Звук и светлина” с пожелание за много здраве и пролетно докосване през цялата година.

Славка Ставрева
 

П р о л е т н о   с ъ р ц е

Пролетта връща младостта –
страстни цветя в мисълта.
Ситен дъждец с ветрец разпилян –
тихи мечти, музика, блян.

Гората свежа – зелени тайни,
блажени песни, крилато омайни.
Реката песенна, бистра прохлада –
булото на проблемите пада.

Ветрец пролетен – флейта свири,
леко люлее камбанки звънливи.
Вяра и дух – спонтанно дете –
стих твори любящо сърце.

Славка Ставрева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В НАСГБ

Робобрайл

Таня Стивънс и Ларс Кристенсен             На 11.04.2012 г. в клуба за социални контакти в НАСГБ на ул. „Весела” № 30 се състоя среща с Таня Стивънс старши съветник в Синсцентър Рефснас, Национален център за слепи и частично виждащи деца и Ларс Кристенсен – компютърен специалист, изобретател на Робобрайл от Дания. Те са разработили услуга за автоматично конвертиране на документи, наречена „Робобрайл”, която е носител на награда. Тази услуга е уеб базирана и има възможност да преобразува текстови документи в различни алтернативни формати като брайл, МП3 (аудио), ДЕЙЗИ (добре структурирани дигитални говорещи книги) и електронни книги. Също така може да преобразува недостъпни документи (като Пи Ди Еф) в по-достъпни документи (като док файлове). Услугата работи на 17 различни езика, тя е лесна, не трябва да се регистрираш за Таня Стивънс и Ларс Кристенсен да я използваш и е безплатна за всички некомерсиални потребители. Също така поддържат дигитална библиотека, в която човек може да се регистрира и да сваля безплатно книги. Услугата в частност е насочена към слепи и частично виждащи, хора с дислексия, хора със затруднения в четенето и неграмотни. Както каза самият изобретател Ларс: “Робобрайл разтегля границите си отвъд образованието”. „Робо Брайл” засега не поддържа български език, но са получили финансиране за създаване на българска версия. Свързали са се с редица заинтересовани университети, асоциации за слепи и частично виждащи, училища за слепи, библиотеки за слепи, факултет по специална педагогика, асоциации за хора с дислексия и т.н.

            Председателят на НАСГБ и директорът на НЦРСГ „Хелън Келър” – Димитър Парапанов запозна гостите с нашата специфична работа и каза, че сме готови да партнираме с каквото можем.

            За повече актуална информация по проекта посетете адрес http://www.robobraille.org/bulgaria/

Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя

     
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg