Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ТЪРЖЕСТВО В ТО АСЕНОВГРАД

 

      В ТО Асеновград се проведе тържество в клуба на слепите и сляпо-глухите, посветено на виното и любовта и отбелязване на годишнината от смъртта на един от създателите на българската азбука – Кирил Славянобългарски.
      Студеното време не разколеба членовете и те дойдоха усмихнати, радостни, словоохотливи, знаещи, че ще срещнат добри приятели. Участие взеха и незрящи от Първомай, а от Лъки – Лушка Маджарова – както винаги актуална и активна във всички мероприятия. Гости на тържеството бяха поетесите, членуващи в Съюза на независимите български писатели – д-р Александра Кирева и Иванка Янкова, издали много книги с поезия и хайку, а д-р Кирева – и романа "Лекари".
      По традиция първо бе представен ритуалът, свързан със зарязването на лозите. Лозарят Атанас Николов предаде своя дългогодишен опит на младия наследник Красимир Касабов. Най-долната пъпка се оставя, тя е спяща, следващите две пъпки са плодните. Реже се над тях под ъгъл 45 градуса. Наследникът отпи вино от украсената бъклица и пожела здраве на всички.
      След това д-р Кирева разказа за своя живот и прочете стихове за любовта. Иванка Янкова произнесе слова за любовта, като подчерта, че тя е благослов, дар, награда, дава криле и прощава непростимото. Поетесата поздрави всички, чете свои стихове, един от които бе посветен на баща й, който през последните десет години от живота си е загубил зрение. Свое стихотворение за любовта декламира Елена Янакиева – член на управителния съвет.
      Голям интерес присъстващите проявиха към представянето на козметични средства за дами и господа, както и препарати за дома от придружителката на Камбуров – Любка Камбурова, след което се проведе викторина за виното и любовта. Десет души получиха награди.
      Всички бяха почерпени с хубави асеновградски вина (мавруд, каберне) и със специалитетите, приготвени от Любка и незрящите.
      Радостта в залата беше голяма, докоснала нежните струни на душите на победителите над мрака и на всички придружители и гости.
      С пълни чаши накрая вдигнахме наздравица:
      "За младостта, която си отива!
      За любовта, която ни гори
      и като младо вино ни опива!
      За душата, която е изпълнена с мечти!"

Славка Ставрева


ЗА ИСТИНСКАТА ПРОШКА

      В последната неделя на месец февруари група членове на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич, се включихме в интересна градска инициатива. На 26-ти февруари от 16.00 ч. Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич организираха възстановка в АЕМО "Стария Добрич" пред Часовниковата кула, по случай Сирни заговезни – Ден за прошка. Час преди това, по централната улица на Добрич (бул. "25 септември") запяха чановете на кукерите и се изрекоха думи за берекет, за богат плод и благополучие. Багри, звуци и благослов се сляха в едно…
      Припомням, че сутринта на този ден в православните храмове, по време на Светата литургия, се четат думите от Евангелието: "Ако простите на човеците съгрешенията им и вам ще прости небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14 – 15). Искрени, мъдри и прости думи, превърнати от предците ни в празничен ритуал.
      В Добруджа денят се празнува тържествено. Извършват се редица обредни действия – кукерски игри, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро. Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.
      В празника участва Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов.
      Благодарение на всичко това, ние успяхме да се докоснем до тези изконни традиции. Припомняйки си миналото на нашите майки и баби, за сетен път решихме да бъдем по-добри и по-човечни.
      Февруарската привечер ни обгърна с типичния си студ, но ние бяхме потънали в размисъл около истинските неща в живота. Прошката е велик акт на човеколюбие и ако е истинска, тя води до чудеса. 

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg