Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Занимателна страничка
 

Посред бял ден

            Когато инспектор Стрезов и старшина Варадин дойдоха на местопрестъплението, завариха тълпа любопитни съседи да коментират събитието. Жената лежеше пред входната врата и по спокойния израз на лицето й можеше да се съди, че смъртта е дошла мигновено. Стрезов остави Варадин навън и влезе да огледа апартамента. Нищо особено – поне нямаше видими следи от тършуване...
– Вероятно някой от вас е забелязал нещо? – попита Стрезов смълчалите се съседи.
– С госпожа Цветарска се познаваме от деца – нисичкият възпълен пенсионер сякаш само беше чакал някой да попита, за да се впусне в спомени. – Да знаете само каква интелигентна жена беше, с маниери, а ето...
Човекът разпери ръце да покаже нагледно колко много скърби и как, уви, вече нищо не може да се направи, защото смъртта...
Стрезов усети, че почва да губи търпение.
– Интересуват ме конкретните факти. Ако сте видели нещо?
– Видях. Тоест нищо не видях, а чух госпожа Цветарска да чука на вратата на собствения си апартамент и да вика нещо. От тона й разбрах, че е уплашена. Хвърлих вестника и хукнах да помагам. Докато отключа вратата и изляза на площадката, се чуха два изстрела. Видях само как коленете на госпожа Цветарска се подгъваха й тя се строполи върху цимента.
– А убиецът?
– Не го видях. Трябва да е бил вътре в апарта­мента. Стрелял през затворената врата и избягал през прозореца. Нали е партер.
– Убийство посред бял ден! Винаги съм казва­ла, че партерното жилище не е за сама жена. Всеки може да счупи стъклото и да нахълта, а госпожа Цветарска оставаше прозорците отворени дори и нощем – намеси се в разговора друга възрастна жена.
– Не ми казахте името си – обърна се Стрезов към възпълничкия пенсионер.
– Генчо Костурков.
– Ще ви помоля, драги Генчо Костурков, да ме придружите до управлението. Жената не е убита на стьлбищната площадка и Вие знаете това толкова добре, колкото и аз. Къде и как е станало убийството?


Отговори на логическите задачи от миналият брой

            На задача 1. Пълним 5-литровия съд с вода и преливаме от него в 3-литровия. По този начин в 5-литровия съд остават 2 л. вода. Изливаме водата от 3-литровия съд и той остава празен. След това изсипваме останалите 2 л. вода от 5-литровия съд в 3-литровия празен съд. Така в 3-литровия съд има 2 л. вода и има свободно място само за още един литър вода. Пълним отново 5-литровия съд с вода и от него изсипваме в 3-литровия, където има свободно място само за 1 л. вода. Така в 5-литровия съд остават 4 л. вода.
          На задача 2. 12 кози и 8 патици.
          На задача 3. Да си разменят конете.
          На задача 4. Вторият.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg