Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Приоритети

Европейски съюз на слепите
През-съобщение

        
Евродепутатите заявиха на Комисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, че е време Европейския съюз (ЕС) да подкрепи договора за слепите хора за задължително регистриране на Световната Организация за интелектуална собственост.
          Г-н Барние каза: "Аз ще помоля държавите-членки за мандат за задължителния договор."
          Вечерта на 15.02.2012 г., по време на пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) 21 негови членове от всички краища на политическо разделение, призоваха комисар Мишел Барние да се прекрати опозицията на ЕС спрямо задължаващия договор на Световната организация за интелектуална собственост и да помогне да се прекрати "глада за книги", пред който са изправени слепите, сляпо-глухите, тези с дислексия и други хора с увреждания. В момента над 95% от публикуваните книги не са в достъпен формат за хората с увредено зрение в Европа. Въпросът на Комисията произтича от Европейския съюз на слепите и петициите на Европейската асоциация на хората с дислексия, подадени до Парламента през септември миналата година.
          Договорът ще даде право на едно международно изключение и ограничение на авторските права, което позволява трансграничното движение на материали за четене, които да бъдат форматирани за слепи и слабовиждащи хора с увреден слух.
          Въпреки, че имат подкрепата на повечето страни по света от Световната организация за интелектуална собственост, тази инициатива за международно обвързващ договор не е подкрепена от Европейската комисия и Съвета. Това е в противоречие с правните им задължения по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
          В приветственото си слово в Парламента, комисарят каза, че е отворен за обвързващ договор или необвързващи насоки. Въпреки това, при натиск от всички страни, Барние накрая заяви:
          "В идните седмици искам да получа достатъчно съгласие от държавите-членки на ЕС за активна работа по пътя за постигане на Договора. Ще се срещна с правителствата, едно по едно и в предстоящо заседание на Съвета, ще поискам този мандат "(за обвързващия договор).
          Комисарят обеща да докладва на парламента за прогреса по този въпрос.
          Европейският съюз на слепите горещо приветства този нов подход от страна на Комисията и очаква с нетърпение думите на комисаря да се превърнат в действия. Ще следим внимателно и разбира се, ще помогнем на Комисията, където можем, за да се постигне такъв мандат от държавите-членки.
          В четвъртък, 16 февруари се гласува единодушно в полза на резолюция, произтичаща от нашата петиция, която призовава Комисията и Съвета да подкрепят обвързващия договор.
          Волфганг Ангерман, председател на Европейския съюз на слепите, приветства подкрепата на Парламента и каза:
          "Европейският съюз на слепите провежда кампания във връзка с този договор в продължение на няколко години. Радвам се на силната подкрепа от Европейския парламент, който се вслуша във волята на гражданите на Европа. Време е Съветът и Комисията да направят това, като вземат на сериозно правата на хората с увреждания и ни помогнат да сложим край на глада за книги."
          Доказателството за очакваното разубеждаване ще дойде по време на срещата за преговори на комитета за авторски права на Световната организация за интелектуална собственост през юли 2012 г. в Женева. Дали преговарящите от ЕС, вдъхновени от Парламента и вече с подкрепа от страна на Европейската комисия, ще постъпят правилно?

         За ЕСС
          ЕСС е неправителствена, европейска организация с нестопанска цел, основана през 1984 г. Тя е един от шестте регионални органи на Световния съюз на слепите. Предпазва и съдейства за интересите на слепите и слабовиждащи хора в Европа. В момента тя оперира в рамките на мрежа от национални организации на хора с увредено зрение в 45 европейски страни.

ЗиС

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg