Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Здраве

 

 

Без добър нощен сън през деня сме уморени и отпаднали.СЪВЕТИ ЗА ДОБЪР СЪН.
      Няма начин да не сте имали периоди, през които не сте спали по цели нощи. Чувствате се уморени, въртите се в леглото, опитвате се да заспите, но не успявате и да мигнете. И когато накрая се унесете, часовникът след миг звънва и трябва да ставате. Започвате деня уморен и отпаднал, а следващата нощ се повтаря същата история. Когато изключим евентуалните здравословни проблеми, най-често безсънието се дължи на прекалена нервност и притеснения през деня. Вълненията от важно събитие в живота ви също може да ви държи будни дълго време. Ето няколко съвета за добър сън:
      Не пийте кафе шест часа преди сън и се опитайте да не се храните два часа преди да отидете в леглото. Така ще сте успокоили максимално тялото си и ще сте му осигурили пълна хармония за почивка.
      Не работете в леглото. Това е грешка на много съвременни жени – с купища листи или лаптопа в леглото те продължават да работят и натоварват съзнанието си. Направете леглото територия само за приятни, отпускащи емоции. Няма да заспите спокойно, ако до полунощ в главата ви са служебните ангажименти.
      Уморявайте се през деня. Ако сте в период, в който обичайно дремвате следобед, не се натоварвате особено психически и физически, трудно ще спите дълбоко през нощта. Организмът ни има нужда да хаби енергия, за да си я набавя, докато спим. Но все пак внимавайте – преумората има обратен ефект.
      Вечерният душ или вана са задължителни за добрия сън. Чрез тях изчиствате и отпускате тялото си, топлата вода ви разтоварва и приспива. Ваната има много по-силно действие от душа. Ако обаче нямате вана в дома си, и горещият душ ще ви помогне да отстраните напрежението.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


КАКАОТО СРЕЩУ ХИПЕРТОНИЯТА
      Учени са установили, че компоненти от екзотичната напитка са полезни за сърдечносъдовата система. Според изследванията те действат като медиатор и разширяват кръвоносните съдове. Съдържат се и в много плодове и зеленчуци, в зеления чай, червеното вино, но в какаото са в най-големи количества.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ИЗПУСКАНЕ ПО МАЛКА НУЖДА
      Счукват се два аспирина и се смесват с 2 с.л. мед. Сместа се разстила върху вълнено парче, налага се на кръста и така се преспива. Пред деня се носи колан или пояс.
      С литър кипяща вода се заливат 4 с.л. жълт кантарион. Разтворът кисне 3 часа. Прецежда се и се пие вместо вода. Лечението продължава докато проблемът отшуми.
      Приготвя се чай от 2 с.л. бял равнец и 200 мл. вряща вода. Прибавят се 5 плодчета шипка и 1 клонче от мента. Кисне се до изстиване, прецежда се и се пие по 75 мл. три пъти дневно преди ядене.
      Една чаена лъжичка бял счукан тамян, едно яйце чаена лъжичка медицинска дъвка и 50 мл. силна ракия се разбъркват добре. Всичко се разбива, докато стане на пяна. Взема се парче памучен плат /колкото да обхване кръста/, който се намазва с получената смес-мехлем и се слага сутрин като компрес на кръста. Превързва се с вълнен шал. Процедурата се прави до излекуване.
      Няколко вечери поред се слага на кръста гореща тухла, обвита в хавлиена кърпа.
      От билката Великденче се запарват 2 с.л. в 600 мл. вряща вода. Прецежда се и след изстиване се пие по 100 мл. 4 пъти дневно.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg