Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Любопитно

 

 
 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

       НА БЕРМУДСКИТЕ острови няма нито една река или езеро. За пиене местните жители могат да ползват единствено дъждовна вода.
      СЪРЦАТА на скаридите се намират в главите им.
      ПЪРВИЯТ РОМАН в света, написан на пишеща машина, е "Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен.
      АКО РАЗПОЛАГАТ с вода, хлебарките могат да не се хранят три месеца.
      НАЙ-ДОБРОТО обоняние имат акулите. Те могат да надушат 1 грам кръв, разтворен в 100 тона вода.
      НАЙ-ДОБЪР апетит притежава синият кит. Дневната му дажба от ракообразни и планктон е 4 тона.
      НАЙ-ПРОДЪЛЖИТЕЛНО летящата сухоземна птица е бързолета. Той може да лети без да кацне 3 години. Значително по-издръжливи са обаче морските птици. Черните чайки могат да летят без кацане цели 10 години!
      НАЙ-ОТРОВНОТО животно на планетата е медузата "морска оса” – Chironekx fleken. Отровата й може да парализира дишането и да убие човек за няколко минути, ако е докоснал десетина нейни пипала.
      ОБЕМЪТ  НА  Луната е равен на  обема на Тихия океан.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ ВОДЯТ ДО ЗАГУБА НА СЛУХА

            Девет от всеки десет младежи показват признаци на увреден слух, след като са прекарали нощта в слушане на силна музика в нощен клуб. Присъстващите на рокконцертите са изложени на 125-децибелов шум. Сегашното поколение фенове на музиката може да загуби слуха си, като това ще има ефект на бомба със закъснител. При редовното им излагане на силна музика те рискуват да увредят слуха си завинаги. Едва една четвърт от посещаващите често барове смятат, че там е прекалено шумно. Две трети от тях пък са на мнение, че увреждането на слуха им няма да се отрази на живота им.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ДРЕСИРАНИТЕ ПЧЕЛИ НА МИРКО

        Звучи невероятно, но е истина – 67 годишен пчелар е успял да тренира пчелите си да носят меда в буркани и шишета, от които след това прави сувенири.
      - На пчеларство ме научи моят дядо, чел съм и специализирана литература. Цял живот се занимавам с това, макар че съм инвалид по рождение, преживях и два инфаркта – казва Мирко Трушчец.
      Когато преди година му дошла идеята да тренира пчелите си сами да носят меда в буркани, които той слага в кошера, останалите пчелари мислели, че той сам ги пълни с мед. На пчелите им пречи студеното стъкло и те изграждат питата, без да допират стъклената повърхност, което й придава художествена форма. Освен, че бурканите с този мед са необичаен сувенир, в тях има и уникален мед.
      -Този мед не е докосван от човешка ръка. При нормална процедура питата се вади от кошера, за да се вземе медът и да се сложи в бурканите – обяснява Мирко.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg