Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

GOOGLE С НОВИ ПРИЛОЖЕНИЯ
ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ С УВРЕДЕН СЛУХ


      Милиони хора по света страдат от вродени или придобити слухови нарушения. За да подобри ежедневието на Android потребителите с увреден слух Google разработи две специализирани приложения – Live Transcribe и Sound Amplifier. Всяко от тях има собствен механизъм на работа, но и двете са в състояние до голяма степен да улеснят процеса на възприемане на речта от хората с пълна или частична загуба на слуха.
      Live Transcribe прочита човешката реч и я трансформира в текст. За това приложение се използва широкия диапазон на микрофона на смартфона и речевия Google API, който поддържа над 70 езика от цял свят. Транскрипцията е максимално безгрешна, поради разпознаването на говора от технологията за машинно обучение. Но Live Transcribe може не само да разбира гласа, но и да уведомява потребителя за това, че някой иска да разговаря с него. Също така, позволява директното участие в диалог с възможност за отговаряне с помощта на вградената клавиатура.
      Sound Amplifier ще е по-удобен за потребителите с частична загуба на слуха, защото се използва като усилвател на звука. За работата си, приложението изисква не само самия смартфон, но и наличие на слушалки, през които ще бъде изпратен усиления глас на събеседника от софтуера. За максимален комфорт на потребителя, по подразбиране Sound Amplifier усилва само тихите или косвени звуци. Въпреки това, ако желаете, можете да конфигурирате работата на приложението според нуждите си, като силата на звука, ефективността при подтискане на шума и други ръчни настройки.
      Двете приложения Live Transcribe и Sound Amplifier вече са налични в Google Play магазина. В момента и двете приложения са в процес на тестване и са достъпни само за избрани потребители. Можете да се запишете в списъка на чакащите за бета тестване, но ако нямате търпение да видите тези приложения в действие, прегледайте видеоклиповете в Google пресата.
      След официалното пускане, програмите ще могат да се инсталират само от собствениците на устройства с Android 9 Pie, поради особеностите на заложените в основата на приложенията алгоритми.

Източник: www.kaldata.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg