Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитни факти  
 

МАЛКО ИЗВЕСТНИ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКНОТИ


      Според магия, разпространена в Древния Изток, ако си намажете ръцете с индийско орехче и след това докоснете всички банкноти, които са в портфейла ви, към вас след време направо ще потекат реки от пари. Не е ясно дали този ритуал действа, но пък ако толкова се интересувате от парите, поне вижте тези малко известни любопитни факти за българските банкноти:

Първата българска банкнота

Тя е отпечатана на 01.08.1885 г. в Санкт Петербург и е с номинал 20 лева. Днес уникалнатабанкнота се съхранява в историческия музей в Габрово, а доказателство, че е наистина първа е нейният сериен номер – 000001. В левия ъгъл на лицевата u страна е изобразен държавният герб, а в надписите на банкнотата са запечатани две руски думи.

 

 

 

Гроздоберачката от старите два лева

      Емитираната през 1962 година двулевка, на която бе изобразена гроздоберачка, бе истински символ на комунизма. А знаете ли, че девойката, която съсредоточено държи натежали чепки грозде, е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота?
      Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева.

Банкнота от 3 лева

 

      Банкнотата от 3 лева, направена по съветски образец, е била в обръщение у нас от 1952 г. до 1962 г. По това време е имало и банкнота от 25 лв.

 

 

 

 

Първият приживе

      Негово Величество Борис III е първият владетел, чийто лик приживе се появява върху хартиените пари. Банкнотите с образа на царя са били с различен номинал, а след смъртта му върху паричните средс тва от 200, 250, 500 и 1000 лева грейва неговият наследник – малкия Симеончо.

Бившият премиер Сакскобургготски е един от малкото наши съвременници, чийто портрет е красял българския лев.

 

 

Една голяма любов на банкнотата от 50 лева

      Всички знаем, че на лицевата страна на банкнотата от 50 лева е Пенчо Славейков. А коя е дамата, изобразена на гърба? Това е очарователната Мара Белчева – прекрасна поетеса и съпруга на финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов – Христо Белчев.
      Със сигурност може да обявим 50-те ни лева за една от най-романтичните банкноти в света, защото между Пенчо Славейков и Мара Белчева е имало истинска, изгаряща любов. Мара е едва 23-годишна, когато съпругът й Христо Белчев е убит при покушение срещу министър-председателя.
      Младата вдовица дотолкова се потапя в своята мъка, че боядисва в черно дори и чаршафите си. Любопитно е, че в почернената поетеса е бил влюбен даже и княз Фердинанд. Но съдбата u е отредила друг любим: една вечер през 1903 г. неин познат я среща с големия творец и интелектуалец Пенчо Славейков. Двамата поети се познават от малки, но през тази вълшебна нощ, унесени в сладки приказки чак до сутринта, те поставят основите на една голяма любов.
      Двамата са заедно до 1912 г., когато Пенчо Славейков умира край италианското езеро Комо. Любовта им е документирана в стихове, писма и спомени, които може да прочетете в изданието "И сенките ни тихо ще се слеят".

Източник: www.webmiastoto.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg