Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Полезна информация  
 

УКАЗАНИЯ ЗА СТОПАНИСВАНЕ НА АУДИОТЕХНИКА, КОМПАКТДИСКОВЕ И КАСЕТИ

      Здравейте, уважаеми читатели на списание "Звук и светлина"!
      Във връзка със затрудненията, които сляпо-глухите срещат при поддръжката на своята техника, бих искал да посветя следващите редове на няколко практични съвета.
      
      Почистването на аудио техниката не бива да се неглижира. Пипането й с мръсни ръце, замърсяването с прах, трохи или остатъци от храна и/или напитки, може да доведе до повреждането й и тя да не ни служи, както в началото.
      Често компакт дисковете и касетите (за тези които имат касетофон), не се държат в специално предназначените за тях кутийки или хартиени пликове, подмятат се от едно място на друго и в резултат те се напрашват и надраскват или се покриват с отпечатъци от пръстите на хората, които ги пипат.
      Нека ви разкажа малко повече за това какво представлява един компакт диск.
      Той се състои от свръхтънко алуминиево фолио, затворено между два прозрачни пластмасови слоя. Отгоре е възможно да има и трети слой, там където се нанасят надписите на диска – съдържание, заглавия на песни и др. Често пъти по-евтините дискове нямат трети слой, който играе ролята на допълнителна защита и така дискът е подложен на повече износване.
      Информацията, записана върху диска, е много подобна на спираловидната миниатюрна бразда върху грамофонната плоча, но това е спирала от множество миниатюрни дупчици прогорени от лазер, които съставят в кодиран вид информацията върху него.
      Процесът на запис на информация върху диска се осъществява по следния начин:
      Лазерният лъч се позиционира на първа пътечка (в най-вътрешния край, там където е дупката и шийката около нея) и след това, тръгвайки по спирала, записва целия диск.
      Какво става при този процес? Лазерният лъч пробива (прогаря и изпарява) множество миниатюрни дупчици в алуминиевото фолио, затворено между двата прозрачни пластмасови диска. Тези дупчици са нашата информация (песни, снимки, данни и др.). За да се получи това, лазерът се фокусира и нагрява до определена температура, при която прогаря дупчиците в алуминиевото фолио.
      Процесът на прочитане е аналогичен, но с по-ниска температура и с друго фокусиране на лазера. В този случай лазерът минава над бързо въртящия се диск, като има и сензор, който отчита дупките. Този процес се извършва много бързо (от порядъка на милисекунди) и ето, че можем да слушаме нашето аудио или да прегледаме данните си. Но ако дискът е зацапан, надраскан или с множество пръстови отпечатъци по него, лазерът не може да определи дали в зоната, над която минава, има дупчица или не. По такъв начин информацията се изкривява и не може да бъде прочетена, тъй като всичко се свежда до цифри или състояния (включено или изключено).
      Също така в началото на всеки диск се намира зона, която дава достъп до цялата файлова система на диска и която указва къде се намира всяка песен или записана информация и ако тази зона е надраскана или зацапана, информацията не може да бъде възстановена в оригиналния й вид и като резултат няма да бъде намерена на диска съответната музика или каквото друго сме записали на компакт диска. И докато зацапаните или покрити с отпечатъци от пръсти дискове могат да бъдат почистени, то надрасканите не могат да бъдат разчетени без специални средства, като професионални програми, които четат диска на ниско ниво – байт по байт, което е бавен и дълъг процес, а и не винаги има гаранция за успех. Разбира се, по-новите компакт дискови устройства имат в себе си вграден алгоритъм за корекция на такива грешки, но потребителите НЕ БИВА да се осланят на това!
      Затова моите съвети са:
      1. Винаги съхранявайте дисковете в техните кутийки или хартиени пликове, а ако сте ги получили без такива, то веднага им купете такива и ги сложете в тях. Те не струват много, но ще ви избавят от главоболия.
      2. Не ги изваждайте, освен когато трябва да ги сложите в устройството за просвирване.
      3. След употреба, винаги ги приберете в предназначените за тях кутийки или хартиени пликове.
      4. Избягвайте съприкосновението на дисковете с драскащи или остри предмети.
      Ако такъв диск трябва да бъде надписван, използвайте мек маркер или флумастер.
      Не слагайте драскащи предмети в калъфките на дисковете. Ако трябва да сложите при компакт диска брайлов етикет, уверете се, че брайловите точки не са срещу диска, тъй като по-грубата хартия може да надраска диск, който няма трети слой като защита.
      Същите правила до известна степен са валидни и за аудио-касетките.
      1. Слагайте ги след употреба в техните кутийки.
      2. Дръжте касетките далече от магнити и по-силни магнитни полета, като големи тонколони на уредби например, за да не се влоши качеството на записания върху тях материал.
      Спазвайте тези правила за поддръжка на техниката, за да нямате проблеми и техниката и дисковете да ви служат добре дълго време.

Илия Кърджанов,
компютърен специалист към НАСГБ

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg