Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Делници и празници
 

В ТО-Казанлък:

Игнажден, Коледа и Нова година

           На 20.12.2011 г. TО-НАСГБ Казанлък отпразнува едновременно Игнажден, Коледа и Нова година, съвместно с приятелите от ССБ. Празникът започна със стари градски песни, изпълнени от Мария Грилова. Собствени стихове прочетоха Донка Гатева, Руска Йовкова и Мария Славова. Имаше томбола с предметни награди – между тях бяха торта, луканка и бутилка вино. На които от присъстващите се паднеха, те щяха да бъдат най-щастливите през новата 2012 г. Програмата бе допълнена от конкурс за най-добро аржентинско танго. Спечелиха го Петко Петков и Бонка Симеонова.  Накрая членовете на ТО получиха пакети с класическата коледна изненада – хранителни продукти.

Боряна Коскина

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Горна Оряховица:

Тост за щастлива нова година

          И в нашата организация в приятелска задушевна атмосфера колективно отпразнувахме Коледа и Нова година. По решение на ТУС на ТО-Горна Оряховица това проведохме на 22-ри декември в миналата вече година. Събрахме се в клуба на ТСО на слепите, който се намира в клуба на пенсионерите на града. Поканихме ръководителя на певческата група „Перуника” към ТСО-Горна Оряховица, който през цялото време на празненството ни свири с акордеона и пя стари градски и народни песни, които са познати и обичани от всички. От време на време даже и присъстващите пяхме заедно с него някои от песните. Купихме за ядене разни неща с парите на ТО, които ги бяхме предназначили за целта с предварително решение на ТУС, а участващите в празненството също бяха донесли за аператив и почерпка ракия, вино и различни вкусни туршии.
          Празненството беше открито от председателя на ТО с кратък обзор за извършената работа през изтеклата година. Той отправи искрени пожелания към всички присъстващи и семействата им за крепко здраве и щастлива нова година. След това всички вдигнахме тост за щастлива нова година, весели празници, много радостни и спокойни дни, успехи в работата на ТО и в личен план и много късмет. И така започнахме истинско празнуване с много веселие, музика и песни. Валяха едно след друго най-добри пожелания. Разделихме се с пожелания всички да посрещнем със семействата си весело коледните и новогодишните празници и да имаме поводи за повече колективни празнувания и много полезни и интересни мероприятия през идващата 2012 г.

Иван Лицов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Добрич:

Кокичета за нашите освободители

          В първите дни на 1878 г. руско-турската освободителна война вече е навлязла в третата си заключителна фаза, сочат историческите данни. След превземането на Плевен, руските войски са в настъпление. Дунавският отряд под командването на ген. лейтенант Цимерман навлиза в Добруджа. На 22-ри януари се разгръщат големи боеве край днешните села Царевец и Паскалево, като битките завършват с разгром на турските сили, които се изтеглят зад укрепленията на Добрич. По това време, сочат още данните на историците, в града има 15 хилядна турска войска от еничерския корпус на чело със Зекерия паша. Генерал Цимерман решава да превзема града, като го блокира напълно и отреже пътищата към Шумен и Варна. На 26-ти януари руски части, предвождани от генерал Манзей и генерал Жуков, се отправят към варненския път. Тогава турците организират настъпление в северозападната част и започват ожесточени битки, които траят седем часа. В крайна сметка руската армия удържа победа и на 27-ми януари жителите на Добрич посрещат с ликуване своите освободители.
          Всяка година на тази дата се прекланяме пред героизма на братята освободители. Група от членовете на ТО Добрич с букетче кокичета се поклонихме на паметника, увековечаващ тази знаменателна победа.

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Варна:

Празнуване на Бабин ден

          На 23-ти януари тази година членовете от ТО на НАСГБ-Варна, отпразнуваха Бабин ден и денят на родилната помощ, един от най-веселите празници.
          След като всички присъстващи бяха поздравени с добре дошли и се пожела приятно прекарване на деня, празникът се откри с кратка беседа, изнесена от млада акушерка. Тя обясни какво символизира този ден, какво е означавала помощта на бабата, която е помагала за появата на новия живот в онова далечно време, когато е нямало акушер-гинеколози и тя – бабата е вършила тази работа. Днес бабите са почитани и уважавани, защото младите разчитат на тях при отглеждането на деца и внуци. Да са живи и здрави, дълго да се радват на внуци, да дочакат и правнуци. Празникът продължи със специален поздрав към тези уважаеми дами, които са баби. Те бяха поздравени с песента „Заспала баба", изпълнена от Ганка Параскевова и Цонка Трифонова. Следващата песен беше изпълнена от Ганка Параскевова, която поздрави всички с песента „Ний бяхме млади и красиви", акомпанираше на акордеон Недялка Митева. Звезда Кирова изпълни хумористично стихотворение за бабата. Празникът продължи с кръшни народни хора, музика и танци. Тази година имаше голяма посещаемост и всички останаха много доволни. Да сме живи и здрави, всяка година да празнуваме заедно, защото животът без празници и без веселие е пуст.

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Велико Търново:

Нашите празници

          Хубава е българската вяра, окичена с много християнски празници, които носят надежда на човека за утрешния ден. Успоредно с тях текат и националните празници – гордост на българската история, изпълнена с много събития за честта на родината.
          На 7-ми декември Великотърновската организация на сляпо-глухите отбелязахме 7 години от нейното раждане в града. Тази дата я нарекохме "делничен празник", който сплотява духа на членовете сами да си създават духовни развлечения. Трябва да отбележа, че при всички наши сбирки в клуба отсъстват официалните речи, които освобождават мисълта на членовете свободно да изказват своите мисли.
          На този ден наши гости бяха ръководството на Горнооряховската организация при сляпо-глухите. По обективни причини водещ на тържеството стана председателят на Съюза на слепите към града – Ненчо Обретенов. Неговата сътрудничка Теодора Николова прочете поздравителни адреси. Първият поздрав беше от председателят на НАСГБ – Димитър Парапанов, а вторият от нашите златни Добруджанци. След краткото откриване на тържеството г-н Обретенов даде думата на нашите гости. Първите поздравления направи Маринка Спасова. Тя обясни какви грижи полага ръководството за своите членове пред министерства и ведомства. Каза няколко думи и за организираната екскурзия до Истанбул на наши членове с цел да покажат спортните и фолклорните възможности на хората с двойни сензорни увреждания.
          Председателят на Горнооряховската организация Иван Лицов с любезни думи ни поздрави за празника и ни пожела ползотворна работа. Другият член от ръководството – Димитър Димитров сподели каква дейност развива при сляпо-глухите. Неговите дописки до списание "Звук и светлина" и участието му в спортната дейност към асоциацията са му станали втори живот. Младото момче разказва колко много се е влюбил в компютъра, който му дава възможност да се разхожда в културния свят на днешния научен прогрес.
          С подходящи стихотворения за празника от стихосбирката на Аврам Аврамов, г-ца Соня Йорданова поздрави гостите от Горна Оряховица. С две стихотворения поетесата Стефанка Славова украси тържеството.
          Най-младият член на нашата организация е доц. Петър Петров. С малко думи той каза много неща за смисъла и значението на организационната дейност на асоциацията. Неговите думи завършиха с пожелание за здраве през новата 2012 г. С неудържим глас изказване направи и Георги Ангелов – член на ТО Велико Търново. Това честване завърши с нашата обичайна богата трапеза, както подобава на Болярите. За нея се бяха погрижили г-н Обретенов и неговата сътрудничка г-а Николова.
          На 27 декември двете организации на слепите и сляпо-глухите в града отново бяхме заедно. С пред новогодишно настроение отново си направихме "делничен празник". С много веселие закачки и богата томбола прекарахме приятни пред новогодишни часове. Главен инициатор на мероприятието отново беше г-н Обретенов подкрепен от своята сътрудничка г-а Николова. Пред всеки човек стоеше парче баница с набоден късмет на нея. Още от първата хапка на вкусната баница се познава чия ръка е направила това апетитно кулинарство, което често присъства при нашите угощения.
          Освен сътрудничка нашата Теодора е отлична кулинарка и от името на всички и благодаря. Сред звъна на пълните чаши с пелин настроението се повиши и шумът в клуба се увеличи.
          Освен на ръководството за разкошните трапези, ние отправяме благодарност към нашите любезни барманки Таня Илиева и Мариана Димитрова. При всяка сбирка в клуба активно се включват в сервирането на храната и с благи думи ни пожелават добър апетит.
          След описанието на нашите делнични празници с Новогодишни сурвакарски пожелания поздравявам всички членове на Асоциацията:
          "Сурва, весела и Честита да Ви е новата 2012 г. Здраве, слънце и усмивки да ви носи чак до Амина".

Аврам Аврамов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Бургас:

Незабравими мигове в Дряново

          На 27-ми декември членовете на двете съюзни организации на НАСГБ и ССБ от Бургас, проведоха съвместно екскурзия до гр. Дряново. Благодарение на хубавото време за сезона успяхме да се разходим и да разгледаме някои забележителности. Първата ни спирка беше дряновският манастир, където всеки запали свещ за здраве. От там, въпреки заледената пътека се изкачихме до пещерата Бачо Киро, а вътре за наша изненада температурата беше 12 градуса. Вечерта се прибрахме в хотела и за вечеря се настанихме в ресторанта, където прекарахме едно прекрасно изживяване с игри, танци и веселие. На другия ден отпътувахме за с. Боженци – това е село на занаятчии, кърджии и търговци. Там разгледахме характерните къщи, а традиционото и интересно за тях е нейната вътрешна уредба. Каменното приземие в началото е имало стопанска функция. През 19 век то се превръща в място, където се помещават занаятчийска работилница или търговски помещения. А основно помещение в Боженската къща е там, където е огнището, защото то е източник на топлина и светлина и символ на семейството и дома. Един от най-типичните архитектурни паметници в Боженци е къщата на Дончо Попа – богат търговец. Къщите със своето изящество и красота говорят за благосъстояние и богатство. Разгледахме и архитектурно етнографски комплекс Етър. Тук видяхме как чрез отведена вада се задвижват няколко съоръжения. Следобяд отпътувахме към Дряново. Изкарахме една незабравима вечер. На другия ден тръгнахме за Бургас. Останахме с добро настроение от преживяното през тези три дни.

Иванка Костова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

В ТО-Добрич:

Бабин ден в Добрич

          Мразовитите дни или големите горещини не са пречка на членовете на териториалната организация на сляпо-глухите в гр. Добрич да отбележим значими събития и празници. Ентусиазмът ни е за пример и подражание.
          Така в януарската събота на 21-ви отново се приютихме в клуб „Детелина”. Този път бяхме само жени, тъй като и самия празник предполага това. Преди обяд валя дъжд, който после премина в сняг и натрупа за два часа, но ние се отправихме да отбележим вековната традиция издокарани в нови дрехи и бодро настроение.
          Всеки от присъстващите носеше някое собственоръчно направено лакомство – погача, баница, тиквеник, кекс. Единодушно избрахме отново за именита баба председателката на териториалната организация. Тя внимателно се бе погрижела да не липсва нищо на трапезата. Всички присъстващи бяха накичени с букетче от чемшир с кокиче, направено лично от така нарочената Баба за здраве и късмет. По стар обичай младите невести измиха ръцете на най-възрастната из между тях, като пожелаха както се плъзга сапуна по ръцете й, така леко да се раждат бебетата през 2012 г. Подариха й голяма хавлия. Бабата благодари на присъстващите жени за проявеното към нея уважение. Приветства ги и пожела тази календарна година да донесе много здрави внучета и правнучета. Под съпровода на хубавата ни народна музика, извихме дълги хора и ръченици. Във веселие и закачки не усетихме кога се свечери.

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

     
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg