Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Силуети

 

 
 

Калинка КовачеваЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, КАЛИНКЕ!
На 16 февруари  председателката на регионалната организация в Добрич и член на Управителния съвет на НАСГБ Калинка Ковачева отпразнува кръгла годишнина. За пълна изненада на всички, които я познават само по външност и са били свидетели на веселия й и деен характер, свещичките, които духна Калинка на този ден, са точно 60! Всички биха я приели, в най-лошия случай, за жена, наближаваща 50-те. Защото по своя дух, енергия и
неизчерпаеми сили, по своята инициативност и въображение, пък и по външност, тя си е всъщност едно младо момиче, което не спира да мечтае и да се стреми да осъществява мечтите си.
Няма да е пресилено да кажем, че  Калинка е една от най-популярните, най-познатите и най-обичаните личности в асоциацията. Подобно на многоръкия Шива, тя се е посветила на много поприща. Преди всичко, от самото й основаване, е сред най-добрите председатели на регионална организация на НАСГБ. Неизменен неин приоритет е да осъществява все нови и нови инициативи, с които да разнообразява и прави по-пълноценен живота на "своите” хора. А когато се отнася до техните права и интереси, тя се хвърля да защитава всеки от тях като истинска майка-орлица.
Калинка отделя значителна част от времето си и на литературна дейност. Пише стихове, очерци, есета и не случайни е избрана за председател на литературния клуб на сляпо-глухите поети "Вдъхновение”. Не остава чужда и на журналистиката. Без всякакво съмнение тя е най-дейният и полезен сътрудник на изданието на НАСГБ – списание "Звук и светлина” и във всеки негов брой участва с редица най-разнообразни материали. Към всичко това трябва да прибавим и активното й участие във всички инициативи на асоциацията на сляпо-глухите. С личния си пример увлича добруджанци в спортните състезания, сред участниците е в колективите на художествената самодейност. И винаги усмихната, сърдечна и с готовност да помогне на всеки с каквото може.
Ръководството на НАСГБ, членовете на Управителния съвет, колективът на списание "Звук и светлина” и всички хора от асоциацията най-сърдечно поздравяваме Калинка Ковачева с нейният юбилей и й пожелаваме още дълги години здраве, бодрост и с присъщата си енергия да отстоява идеите на асоциацията за подобряване живота на сляпо-глухите хора у нас и успешната им интеграция  в обществото!
На импровизирано тържество в базата на асоциацията в Пловдив, председателят на НАСГБ Димитър Парапанов връчи на Калинка поздравителен адрес от името на асоциацията и нейните членове. (на снимката)
Израз на обичта на хората към Калинка Ковачева са и изпратените до редакцията стихотворения по случай нейния юбилей. Поместваме две от тях.

Емил ПЕХЛИВАНОВ

Нагоре
Към Съдържанието на броя


НА ПРИЯТЕЛКАТА…

Нощ ли е, ден ли, отдавна не знаеш.
Лягаш по тъмно, ставаш във мрак.
Думата "ден” ти просто забравяш,
но си доволна, че живееш, все пак!

И не на колене си и с примирение
в неосъзнатата  тъмна бруталност.
Напук на съдбата, градиш светове
и сменяш декори на тази реалност.

Цветята ги виждаш – копринени феи,
слънцето – фар в необятно море!
Хора докосваш и някак си вярваш,
че са приятели, а не врагове!
          Светла ПОПОВА – Добрич

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 ДОБРУДЖАНКА
Бяла, хубава Калинка.
Има спретната градинка,
със цветенца най-отбрани –
пъстри весели, засмяни.
Всеки среща с дума блага,
не отказва да помага!

Бяло, хубаво момиче,
всеки в Добрич го обича.
Песни, стихове реди,
в трудни дни ни весели.

Със любов тя всичко прави.
От душа на всеки се раздава.
Да ни бъде жива, здрава,
Митко да я обожава!
         Кирил ДАМЯНОВ – Пловдив

Нагоре
Към Съдържанието на броя


С БЛАГОДАРНОСТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ!

           Петранка Георгиева Петранка Георгиева е съпруга на председателя на регионалната организация на НАСГБ в Русе Панайот Димитров. Без преувеличение може да се каже, че именно тя е "майката” на организацията, че е в основата на осъществяването на всички нейни инициативи, че за всичко сляпо-глухите русенци разчитат на нейната съпричастност, енергия, деятелност и пробивност. По случай 65-та й годишнина нейният съпруг Панайот ни изпрати създадено специално стихотворение за нея. С него той желае да й благодари за всичко, което тя е направила за него през дългия им съвместен живот, да и пожелае още много години здраве, енергия и сили, да бъде щастлива и да среща непрекъснато човешката благодарност за благородните си дела.
Ръководството на НАСГБ, Управителния съвет на асоциацията, колективът на списание "Звук и светлина” и всички сляпо-глухи хора в страната, се присъединяват с ентусиазъм към тези пожелания.


Емил ПЕХЛИВАНОВ

 

 


ЮБИЛЕЙ

Бог изпълни моята мечта
и събра ме с руса, хубава жена,
очите пъстри и красиви,
усмихнати и закачливи!
Сърце огромно, пълно със любов и топлота,
 допълва тази красота.
Като орлица е разперила крила
и пази семейната ни топлина.
Тоз прекрасен, мил човек,
от живота си ми посветила
тя четвърт век.

Сребро косите украси,
но огънят в сърцето не гаси.
Коледа е - светла коледна елха.
И върху живота свой изписва
шестдесет и пет лета.
За бисера огромен,
който си ми дарил,
Господи, благодаря ти от сърце
и съхрани до сто лета
и да пази вечна любовта!
Панайот ДИМИТРОВ

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg