Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Делници и празници
 

В РО-Пловдив:


КЛУБЪТ НА ИНВАЛИДА ВЕЧЕ ОПРАВДАВА ОЧАКВАНИЯТА

Тренировка на фитнес уредитеПрез миналата година регионалната организация на НАСГБ в града под тепетата създаде в базата си на ул. "Весела” 30 Клуб на инвалида.  В него всеки наш член може да пазарува на по-евтини цени пакетирани стоки, да си отдъхне на чаша кафе, горещ шоколад и чай. Дълго след като цените на много хранителни продукти през есента драстично скочиха, тук на старите цени, до изчерпване на количествата, можеше да се пазарува олио, захар, лютеница, вафли, солети, консерви, бисквити и др. И до днес тук пием кафето си по 25 стотинки, каквито цени другаде просто няма. С пари, отпуснати ни от общината, закупихме за клуба кафе-машина и климатик, за да  осигурим на хората  топлина през зимата и хладина през лятото.
В пловдивския Клуб на инвалида членуват 60 души, като се надяваме през тази година техният брой да нарасне. На събрание избрахме ръководство с председател и председател на контролния съвет, както и членове на двете ръководства.
Вече спокойно можем да кажем, че клубът ни води ползотворна дейност.  Честваме рождени дни, бяха проведени и много интересни мероприятия.  Закупени са и фитнес уреди – велоергометър, бягаща пътека,  тренажор, маса за канадска борба. Тук вече сляпо-глухите спортисти провеждат своите тренировки, а след това могат да отдъхнат и да обсъдят резултатите. Тук своите репетиции провеждат и самодейците от организацията, а също и любителите на шах, табла и карти. Тук жените се събират да обменят опит помежду си за плетки, готварски рецепти и т.н. или пък просто да си поприказват. Гледаме и филми, на които са заснети моменти от живота на наши членове при различни техни изяви. Има създаден график на посещаемостта на хората според техните интереси, за да не си пречат.
Постигнатото до сега е в основата на  очакванията ни, че в бъдеще Клубът на инвалида към РО-Пловдив, ще функционира все по-добре. Още повече, след като общината изпълни обещанието си да постави на двора беседка и пейки, за да можем през топлите месеци да провеждаме срещите си и навън.

Снежана КИРЧЕВА 


Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Редакторът Емил Пехливанов - Цар на винотоЗАРЯЗАХМЕ "ЛОЗЕТО”, КАКТО СИ МУ Е РЕД…
На 14 февруари в Клуба на инвалида към РО Пловдив на НАСГБ тържествено бе отпразнуван деня на Трифон Зарезан. За Цар на виното бе избран редактора на списание "Звук и светлина” Емил Пехливанов, който, с венец от клонки на главата, "заряза” определените за целта лозови клонки, поля ги, както е традицията, с вино и изрече благословия за здраве, успехи и берекет. След добри пожелания, смях и снимки, отсипахме в чашите вино за малка почерпка. Празникът продължи с весели истории из живота на лозарите и закачливи песни.

Снежана КИРИЛОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

ЧЕСТВАХМЕ ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ

           На 7 март членовете на пловдивската РО се събрахме да отпразнуваме няколко празника наведнъж — Баба Марта, Осми март, Първа пролет и Деня на самодееца. Времето беше студено, но залата в Клуба на инвалида се изпълни с  хора с топли, въодушевени чувства, жадни за изява и веселие. Скъпи гости ни бяха група ученици от СОУ “Любен Каравелов”, които изнесоха литературно-музикална програма в поздрав на присъстващите. Димка Дамянова също поднесе своя поздрав с авторското си стихотворение “Майка”, а дует “Настроение” изпълни песента “Калино моме”. Не остана по-назад и група “Здравец”. Ръководството на регионалната организация поздрави жените с картичка за Деня на жената и мартеничка. Мартенички за здраве бяха завързани и на мъжете. Разигра се томбола, в която всички билетчета бяха печеливши. Жените отрупаха масата с разнообразни и вкусни сладкиши, пити и различни други лакомства. Разделихме се радостни и весели, заредени с добро пролетно настроение за дълги дни напред.

Снежана КИРЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

В РО-Добрич:

КУЛИНАРНА ЛЮБОВ ЗА 8 МАРТ

С много любов бе зареден и този Осми март при нас, сляпо-глухите в Добрич. Любов, пресъздадена от майсторските ръце на жените в организацията. С голяма фантазия те бяха украсили сладкишите, с които участваха в традиционната вече кулинарна изложба в чест на празника. Журито определено бе затруднено да отличи най-достойните. Първи награди получиха Кирил Илиев – единственият участвал мъж, Цветанка Николова и Мария Минева. Всички жени получиха цветя и подаръци от организацията.

Калинка ПАНАЙОТОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 


ТОВА СИ БЕ ДЕН ЗА ПРАЗНУВАНЕ

Дали 14 февруари е Трифон Зарезан, или Свети Валентин, не е толкова съществено. По-важното е, че за хората това е ден за празнуване – и за да се обичат повече, пък и за да се почерпят. Двата празника се допълват чудесно.
Членовете на РО на сляпо-глухите в Добрич отпразнувахме и двата празника в клуба на организацията „Детелина” За цар на виното избрахме добрия лозар Янко Златев, за да бъде добра и богата реколтата. С корона за царица на любовта пък бе удостоена Ваня Ницова, която бе и рожденичка.
Царицата на любовта раздаде на присъстващите валентинки с любовни послания. Сред всеобщ смях и веселие бяха прочетени всички пожелания. Не липсваха и стихове и песни за любовта, редувани с такива и за виното.  Кулминацията на празника бе конкурсът за най-добро домашно вино. Първа награда бе присъдена на Анка Радева, втора взе Янко Златев, а трета – София Ганчева.
Празникът продължи с много танци, веселие и пожелания да сме добри и да се обичаме не само на този ден, а през цялата година. И по-често да казваме на любимите си хора думичката „Обичам те!”

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


С ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ ОТБЕЛЯЗАХМЕ ПРАЗНИКА

С едноминутно мълчание за жертвите в пожара във влака “София – Кардам” започна общоградското поклонение с полагане на венци и цветя пред паметника на хан Аспарух и костницата на загиналите руски войни в Руско-Турската война през 1877-78 г. по случай 130-та годишнина от освобождението на България от турско робство. Ние, сляпо-глухите от града, също се включихме в тържеството, на което, освен кметът на Добрич Детелина Николова, народни представители и почетни граждани, участие взе и Галина Петровска от генералното консулство на Руската федерация във Варна.
По време на поклонението бяха издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич. Участва и представителна военна част на Варненския гарнизон.

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В РО-Варна:

СПОРТИСТИТЕ ОТЧЕТОХА УСПЕХИ

Неотдавна членовете на спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър” - Варна, проведоха своето годишно отчетно събрание за 2007 г.  От доклада за едногодишната дейност на клуба стана ясно, че неговото ръководство  е работило задоволително, каквото бе и мнението на изказалите се. Бяха отчетени постигнатите успехи, изразяващи се в завоюваните много златни, сребърни и бронзови медали в състезанията в рамките на Националния празник на специфичните възможности на сляпо-глухите в през август в Добрич. Лекоатлетите ни  Николай Митков, Ваньо Биячев, Иван Минков и Георги Карагьозов са в редовете на медалистите. Особено се отличиха шахматистите Венко Ганев, Димитър Хинев, Стоян Ганев, както и единствената шахматистка в състава -  Величка Христова, заела първо място между представителките на нежния пол в първенството.
Отлично се представи и младата ни атлетка Ваня Добрева. На този фон обаче бе отчетено, че все още нямаме задоволително женско присъствие в състезанията.
В проекторешенията бе залегнала и точка за издирване на хора за попълване на спортните ни редици.

 

Йорданка ГОРАНОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

   
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg