Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ЗАЕДНО НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА

"Кой наранява без пощада,
без жал хора с достойнство,
с име, с морал?...
Слънцето еднакво грее за всички– за теб и за мен!
Да посрещнем с усмивка днешния ден!"

 

 

 

 

Стоянка Жекова,
ТО на сляпо-глухите, гр. Добрич

      Да, слънцето грее еднакво за всички! Водата тече еднакво за всички! Един въздух дишаме всички, значи сме равни, дори хората с увреждания са по-равни, защото съдбата им е взела някои придобивки, но не ги е направила различни. И това го показаха на големия концерт, който се проведе в залата на Младежки център "Захари Стоянов" в гр. Добрич. Той се организира от община Добрич, ОС на БЧК, НЧ "Йордан Йовков-1870" и клубовете на хора с увреждания. Концертът беше посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, под мотото "Слънцето грее еднакво за всички", на който клубовете показаха на себе си и на гостите как умеят да пеят, да рецитират, да танцуват, да са писатели и поети. На сцената, един след друг се редяха певчески състави, индивидуални изпълнители, рецитатори, които бяха посрещани и изпращани с много аплодисменти. Помощници бяха Виолета Николова и Мария Андреева, за да застанат до всеки, който има нужда, да поднесат цветя. Олег Темелков – председател на Сдружение "Надежда" към СИБ, като домакин на концерта, беше приготвил една голяма кошница пълна с бонбони – почерпка за всеки участник и гост. БЧК подари по една красива коледна звезда на всеки клуб.
      На сцената едни след други самодейците показаха своите умения. Първи бяха хор "Лира" и мъжкият квартет "Форте" от Дома за възрастни хора в града, с художествен ръководител Атанас Генчев. Тези състави са носители на много награди през изминалата 2016 г. на фестивалите в гр. Варна, гр. Тервел, обл. Добрич и др. Участниците и цялата зала запяха "Честит рожден ден" на г-н Генчев – доайен на художествените ръководители в България, който на 1-ви декември навърши 92г.
      Въведението от страна на самодейците от ТО на сляпо-глухите беше следния стих от Калинка Ковачева:
      "Мога да рисувам,
      мога поезия да пиша.
      Мога да приготвям топличка храна.
      Мога хиляди неща, защото искам
      да съм като всички вас!"
      Сляпо-глухите изпълнители се изявиха със стихове, песни и едно есе на Димитър Кънчев за празника, а рецитаторките на лични произведения Калинка Ковачева и Стоянка Жекова заслужено бяха аплодирани. Да не забравяме и рецитаторката Светла Маринова, носителка на толкова престижни награди, която изпълни стихотворението "Писмо до Левски" от Гергана Великова:
      "И тръгнах с моите братя по съдба,
      по тъмните пътеки на земята.
      Без съжаление за миналите дни,
      аз вярвам силно във доброто, във живота!"
      Дамската формация "Да останем млади" към ХобиСклуб с художествен ръководител Светла Стоева, изпълни залата с красиви градски шлагери и песни, посветени на Добруджа. Светла поднесе поздравление от свое и от името на г-н Иван Тодоров – председател на клуба.
      Грейнаха на сцената красиви народни носии, облечени от фолклорната формация "Светлина" при ТСО на слепите, с художествен ръководител маестро Георги Събев. Тези самодейци само където не са ходили, от там не са се върнали с престижни награди. Ако трябва да ги изброим ще е нужен отделен материал! Има защо да се гордее организацията и гр. Добрич с такива изпълнители. Те накараха публиката да запее любими народни песни, изпълнени с толкова настроение и майсторство. Да не говорим за солистите Митка Колева и Недялка Илчева.
      Стефка Димитрова – ръководител на детска формация "Ръка за таланта" към читалището, доведе две прекрасни деца, които поздравиха празнуващите. Тина Тодорова изпълни песента "Камбанен звън", а Максим Младенов – "Черно и бяло".
      Аз – водещата, им пожелах тези наши коледни концерти да продължат, за да показваме на себе си и на всички около нас, че "еднакво за всички ни слънцето свети, прегръща ни кротко и гали с лъчи!".
      Винаги вярвайте в доброто, скъпи приятели! То идва само тогава, когато го пожелаем от сърце. Търсете го!

Мария ПаскалеваЗА ЕДНА БОРБЕНА ЮБИЛЯРКА

      Марийка Атанасова е родена на 22-ри декември 1946 г. Израства в многолюдно семейство. Имала е весело и щастливо детство, заобиколена от братя, сестри и братовчеди.
      През 1972 г. намира своята половинка в живота. Раждат им се дъщеря – Славка и син – Емил. Вече има и внуци – Мия и Светлозар. За съжаление, тя е вдовица от 1983 г.
      Марийка има оплаквания от зрението си още на 15-16-годишна възраст. Едновременно с това намалява и нейният слух. Сензорните заболявания се развиват паралелно.
      От 1966 г. работи в ТПК "Мир" като книговезец. Когато поредното решение на ТЕЛК й дава 100% с чужда помощ, тя напуска работа. Отдава се основно на грижите около децата. Стреми се да не им липсва нищо. Обгражда ги с любов и внимание. Обича кулинарията. Ежедневно готви интересни и вкусни ястия. Често носи в клуба домашно приготвени баници или сладки. В кулинарни конкурси винаги е на едно от първите места. Друго нейно хоби е плетивото. Предпочита да прави бебешки дрешки, които подарява на свои близки и приятели.
      Марийка Атанасова членува в нашата организация още от учредяването й през 1998 г. Първите десетина години бе и член на териториалния съвет. Тя е включена и в състава за автентичен фолклор. Участва във възстановките "Седянка", "Лазаруване" и др. Също така е член и на спортен клуб "Устрем". Обикновено се включва в лекоатлетическите състезания. Бягане, спортно ходене, хвърляне на копие и дълъг скок са нейните запазени марки. Винаги взима златни медали, когато участва в този тип надпревари. Общо в годините е извоювала 29 медала.
      Марийка е отговорен човек. Поемайки ангажимент, винаги се стреми да го изпълни. Тя е борбена и е пример за устояване на несгодите, които ни поднася понякога животът. Радваме се, че е наш член.
      От все сърце й желаем здраве, щастливи мигове и нека се радва на малките дребни нещица, защото един ден като се обърнем назад, ще видим, че те наистина са били големи.
      Честит 70-годишен юбилей, мило момиче! Да сме живи и здрави всички, за да отбележим и стотния ти рожден ден!
      

Калинка Ковачева


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА В ТО-БЛАГОЕВГРАД

      На 14.12.2016 г. ТО на НАСГБ в Благоевград отбеляза Коледа и Нова година в клуба за социални контакти. Ръководството на организацията бе поканило всички членове на ТО Благоев-град. Присъстваха 13 членове на организацията и техните придружители – общо 26 човека.
      Председателят откри празника с кратко слово и пожелания всички да са живи и здрави през 2017 г. и новата година да бъде по-ползотворна, да донесе повече доброта, мир и благоденствие на всички.
      Трапезата беше богата. С голямо въодушевление, с радост и смях, всички си припомниха много хубави спомени и си пожелаха все хубави преживявания и през новата година.
      Нели Начева направи погача с късметчета, които се паднаха на сътрудничката Емилия Якимова и Веска Николова. Късметчето от питката, поръчана от председателя Емил Якимов, се падна на Виктория Лазарова. Всички си пожелаха много здраве, много хубави спомени и успехи през новата 2017 г.
      Нели Начева рецитира стихотворение за Дядо Коледа, на което всички се възхитихме. Ето и стихотворението:

      Дядо Коледа
      Цял потънал в сняг и скреж – той дошъл с нечут вървеж.
      Поогледал се на прага, па зачукал там с тояга:
      Чук, чук, чук – Кой живее тук?
      Спели всички кротък сън, бял снежец валял навън.
      Нямало кой да му отвори, да го срещне в равни двори,
      и да викне с весел глас: "Ха, добре дошъл при нас!"
      Но във нощния покой сам вратите бутнал той,
      Шаро млъкнал изведнъж – знаел той добрия мъж.
      Влязъл тихо госта, най-напред при бате Коста,
      Тихичко без шум и звук, сложил книга, блок и чук.
      Спрял при Лалка па си рекъл: "Тая Лалка за писалка ни е още малка,
      а защо ли са й шейни, щом е още с пелени?"
      Сложил дар богат – кукличка и шоколад.
      После благ и умилен, той пристъпил към мен
      и ми сложил до главата таз писалка и шейната.
      И накрай с усмивка блага пак прекрачил той през прага
      и понесъл своя кош – Снежната заспала нощ!
      Започна веселието. Извиха се кръшни български хора и танци. За доброто настроение на всички Виктория Лазарова започна да свири и пее с китара, а Емил Якимов – с акордеон.
      Така празникът премина с много музика, песни и танци. С пълни чаши с червено вино коледното тържество продължи и с поднесени благодарности за добрата организация и настроение на празника. С пожелания за много здраве и до нови срещи!


Емил Якимов и Емилия Якимова


КОЛЕДЕНО-НОВОГОДИШЕН ПРАЗНИК НА ТО ВАРНА

      Празненството бе осъществено на 16.12.2016 г. в стол-ресторанта на предприятие "Родина". Присъстваха 43-ма наши членове.
      Председателят Добрев откри тържеството като поздрави всички наши членове с настъпващите коледно-новогодишни празници. Каза няколко думи за отиващата си вече 2016 – година на труд, успехи, постижения, на проблеми, които се стараехме да разрешим и, с които да се справим. Много от членовете ни активно участваха в културния и обществен живот на нашата организация, както в художествената самодейност, така и в спортната дейност, така и във всички останали дейности. През тази година бяха завоювани много награди, медали и отличия, както тук в организацията, така и в страната и чужбина. Да се надяваме, че в бъдеще ще имаме още по-добри постижения и успехи. Председателят пожела на всички, приятно настроение и весело изкарване на празника. След него Ганка Параскевова поясни накратко за двата празника следното:
      "Коледа е най-хубавият християнски празник. На Коледа стават чудеса, стига да ги поискаме и да повярваме, че наистина съществуват, вярата е това, което крепи живота ни. Вярата в доброто, в красивото, в митичното. Към митичното спада и онзи белобрад старец, който всяка година се появява в семействата и в службата, за да внесе празнична обстановка. В нас все още е останало нещо от детските години – вярата, че някъде много далече живее дядо Коледа, който ще дойде и при нас".
      Откриваме нашето тържество с песента – "Коледо, Коледо", с която поздравяваме всички присъстващи на празника. Следващото изпълнение е на Дияна Кръстева – песен от Георги Христов – "Да се обичаме на Коледа". След нея Мария Димитрова изпя прекрасната песен – "Аве Мария", с която поздрави всички колеги и колежки по съдба. Дует "Нежни сърца" – Ганка Параскевова и Станчо Добрев изпяха песента – "Годините бързо отлитат", песен с която поздравиха всички колеги и приятели в златната възраст.
      Преди да продължим нататък, на всички родени през месец декември наши членове, поднесохме поздравителни адреси, а това бяха:
      Ана Янакиева, Димитър Ненов, Стефка Мирева и една юбилярка – Жулиета Жекова, на която поднесохме подарък от организацията и поздравителен адрес. След това, продължихме с една новогодишна песен – "Елхови лес, елхови лес". Мария Димитрова изсвири народен инструментал, докато се подготвим за изненадата.
      Всички останаха изненадани, когато в залата влезе с приятен звън на звънче и чувалче, пълно с подаръци – дядо Коледа и новата 2017 г. в прекрасен сребристобял тоалет, с корона на глава, елегантна, феерична и красива – новата година. Дядо Коледа поздрави всички и започна раздаването на подаръците. Добрият старец, награди всички, които активно са участвали на празнични мероприятия, фестивали, концерти и спортни състезания. Призова членовете на организацията да са сплотени и единни, да има повече уважение и разбирателство. Само така ще има успехи и напредък. Пожела на всички здраве, живот, весели и щастливи празници и тръгна отново на път.
      Параскевова организира томбола, на която всеки втори билет беше печеливш. Радостни и доволни бяха всички. Продължи се с музика и танци. Имаше поздравления за ръководството на организацията и за всички празнуващи. Нека да се срещаме все така и да празнуваме заедно.
В коледно-новогодишната програма участваха: Станчо Добрев Младен Стоилов – в ролята на дядо Коледа, Ганка Параскевова – в ролята на Новата година, Ваньо Биячев, Дияна Кръстева, Мария Димитрова

Ганка Параскевова


ФИНАНСОВИ УСЛУГИ – ПРОБЛЕМИ,
С КОИТО СЕ СБЛЪСКВАТ СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ХОРА

      Няма да твърдя, че ще кажа нещо оригинално и революционно. Проблемите, с които се сблъскваме се знаят и всеки ги решава според възможностите си. Тогава какъв е смисъла на този материал? Има смисъл, защото има хора, които са придобили скоро зрителните си и слухови увреждания, на които тепърва предстои да се сблъскат с тези трудности. Добре ще е да се запознаят комплексно с тези проблеми. Този материал ще е полезен и на ръководствата на съюзните организации на инвалиди, за да ни защитават по-добре пред държавните институции.
      За съжаление, не можем без пари и финансови услуги, независимо от вида и степента на увреждане. Налага се да подписваме финансови документи, да броим банкноти, които не разпознаваме. И все пак трябва да живеем по някакъв начин при тези трудни, дори невъзможни условия. Но нали има и стари, и опитни инвалиди. Как те се справят в тази сложна ситуация?
      Хайде да започнем с получаването на пенсията. Пенсионери сме по инвалидност, така че, без тази финансова услуга не можем да минем. Зиме мръзнеш отвън или вътре в неотопления все още квартален клуб. Простудата ти е сигурна, а има и грипна епидемия. Едва ли ще ви подмине. Инвалид сте и искате да минете с предимство. Едни ви отстъпват, други – не. Избухва скандал между тях, а вие съжалявате, че сте причината за него. Лете чакате на опашка. Вече в осем и половина е горещо. Ако сте с високо кръвно налягане, лекарят ви е забранил движения в горещината. Няма как. Рискувате живот и здраве заради пенсията. Вали, автомобилите ви пръскат с вода и кал и си казвате: "Стига толкова!" и търсите друг начин за получаване на пенсията. Питате други инвалиди и ви казват, че у дома ще ви я носи пощаджията, когато удостоверите, че сте човек с увреждане. Това като че ли ви устройва, но изскачат проблеми… Пощальонът идва, вие сте отскочили до магазина. Ако сте в тоалетната и чуете пощальона, докато се приведете в ред, той си е тръгнал. Разбрали сте, че ви чака на входа, но сте сляп или сляпо-глух. Трябва да се подпишете и да броите банкноти, които не познавате. Отказвате без свидетел – ваше доверено лице. Сега ще се наложи да ходите до пощата. Но тя е в пъти по-далече от кварталния клуб и по-опасно заради уличното движение. Търсите нов начин и съвет. Чрез дебитна карта съветват опитните инвалиди. Какво трябва да направите? Извадете си дебитна карта или ако имате такава за интеграционните добавки, ползвайте нея. Идете в местния филиал на НОИ с личната и дебитната карта. Те по електронен път ще ви я превеждат. Ще разполагате с парите си още първия ден. Теглете ги, когато искате от банкомата. Много е удобно дори с личен асистент. Удобно е, но с честен асистент. Моят отиде в чужбина на работа и попаднах на друг, който иска да прави пари от инвалида. Взе да прави по две тегления последователно – едно за мен и едно за себе си. Остатъкът в дебитната карта не ми излизаше. Спестяванията в нея започнаха да се топят. Как можете да преодолеете такава ситуация? Открийте си разплащателна сметка, комбинирана сметка, срочен или безсрочен депозит. Вместо през банкомата, влезте в банковия клон и поискайте от служителката безкасово да прехвърли в картата толкова средства, колкото са ви нужни за текущи разходи. Така ще запазите спестяванията си от некоректен асистент или придружител. Такива могат да теглят повече, а да ви дават само исканата от вас сума. Ако оспорите измамата им, те ще ви кажат, че са ви дали цялата сума. Без свидетел вие сте в губеща позиция. ТОГАВА ВИ ОСТАВА ДА СИ КЪСАТЕ НЕРВИТЕ И ДА ПИЕТЕ СТУДЕНА ВОДА ЗА ПАРИТЕ СИ.
      Сляп сте. Може личната или дебитната карта да паднат от джоба ви или да ви ги откраднат. В такъв случай не изпадайте в паника. Веднага идете в обслужващия ви банков клон и кажете за загубата. Поискайте блокиране на сметките и картата, докато се изясни дали е кражба или загуба на документи. Това е достатъчно против злоупотреба с документите и парите ви. Банковият служител ще ви обясни следващите процедури. Не сменяйте обслужващия ви банков клон с друг, като теглите пари в брой. Направете го безкасово с банков превод. Служителят ще ви обясни как да стане това. Той няма да ви излъже, защото охранителните камери ще са заснели и записали всичко.
      При опит да прехвърля на ръка спестяванията си в друга банка, бях измамен от придружителя си със сто евро. Казах му го, но той ме обвини, че аз съм ги изгубил, пък набеждавам него. Така при финансови услуги некоректни придружители, асистенти и дори наши близки, ни превръщат в свои спонсори или банкомат. Да бъдат разобличени е невъзможно, защото това може да стане само с тяхна помощ. Така изпадаме под "параграф 22". В тази ситуация няма изход.

Петко Абаджиев


ФИНАНСОВИТЕ УСЛУГИ КАТО ИЗТОЧНИК НА ДОХОДИ ЗА ИНВАЛИДИТЕ

      Безработицата и ниските доходи са бич не само за нас – инвалидите, а за всички. Възможността да се самонаемем и припечелим по нещичко към и без това ниските пенсии, не е за пренебрегване. Начинът, който ви предлагам, е удобен за всички. Не ви трябва да откривате фирма. Нямате нужда и от счетоводител. Няма да плащате и данъци, защото това не се счита за стопанска дейност. И накрая – всичко е законно.
      Публична тайна е, че българинът е с изключително ниска правна и финансова култура. Това е причината да сме толкова зле и то не само инвалидите.
      Знам, че нетърпеливите вече рендосват името ми с въпроса: "Казвай как да печелим, че вече не се издържа!" Ще започна с условията, на които трябва да отговаряте.
      1. Да имате спестявания в размер не по-малко от 300 лв. в банка.
      2. Да откриете валутна сметка или депозит в размер на 100 долара или евро, сметка в левове не по-малка от 100 лв. Изчакайте курса на долара да се вдигне и тогава ги обменете в левове. Накарайте банковата служителка да прехвърли левовата равностойност на доларите в левовата ви сметка. Оставете малко долари в сметката си, за да не бъде закрита. По-късно тя пак ще ви потрябва.
      3. Ако пък доларът понижи курса си, купете долари с левовете и ги прехвърлете безкасово в доларовата сметка. Така сте купили евтини долари. Когато курсът на долара се вдигне, обменете ги за евтини левове.
      Така вие ще изпълните търговското правило: "Купувай евтино, обменяй скъпо!" Разликата ще се трупа в сметките ви. Ще печелите само със здрави нерви и здрав разум. Само от една такава обмяна печалбата ви ще се равнява на годишната лихва. При десет обмена за календарна година това прави над 20% от спестяванията ви.
      Ясно е, че от такъв обмен няма да станете богат. Но пък защо да пренебрегвате тази възможност? При нея зависите от пазарните условия, от размера на оборотните средства и от качественото управление на финансите си. Ако печелите, честито! Ако губите, причината е у вас самите.
      За възможностите на предложения от мен начин, ще дам следния пример. При избора на президент на САЩ, курсът на долара бе паднал на лев и седемдесет и една стотинки. След изборите, скочи на лев и осемдесет и седем. Печалбата е 16 стотинки на всеки обменен долар. Това е страшно много. Изчислено към лихвен процент, това е между четири и осем пъти годишен лихвен процент и то само от един обмен. На печелившите, честито!

Петко Абаджиев

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg