Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

 Делници и празници

 
 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ИНВАЛИДИТЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

         Ръководството на ТО-НАСГБ Горна Оряховица реши за деня на инвалидите да се съберем и отбележим подобаващо празника. Председателят Иван Лицов се обърна с молба за дарение към кмета на града – Добромир Добрев, който се отзова веднага и подсигури на членската маса по един безплатен обяд. На 03.12.2013 г. всички членове се отзоваха и в компанията на нашия акордеонист открихме тържеството. Прочетоха се пожелания, постъпили от съюза на инвалида и др., а след първия музикален поздрав започна и веселата част. Първоначално бяхме по-плахи за дансинга, но скоро веселото настроение ни направи по-смели. Разказвахме си вицове, весели случки, спомени, а който можеше се включваше да пее с акордеониста. Срещата премина бързо и неусетно. Разделихме се с обещание за Коледа да се съберем отново.ЧЕСТВАНЕ НА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ

         Най-напред започвам с благодарности към фирма "Цанко Манев Планета – 2013” ЕООД, която ми осигури за организацията кренвирши и наденици. Една част от тях отделихме за тържеството, а другите ги раздадохме на членската маса. Освен това намерихме спонсори, от които раздадохме парична помощ на стойност 12 лв. на човек за продукти, на тези които не могат да дойдат на тържеството. Пожелаваме на спонсорите здраве, дълголетие и занапред все така да ни помагат. Благодарности и за пенсионерски клуб "Елена Грънчарова", която ни дари стая за провеждане на мероприятията и честване на празниците. Ръководството реши да празнуваме на 20.12.2013 г. и почти всички членове се отзоваха на поканата. Благодарим на Иван Кожухаров, който, както винаги подсигури ракията и домашното вино, което сгрява сърцата и повдига настроението. Председателят Иван Лицов откри тържеството с кратко слово и поздравления към гостите. Мина и се чукна за наздраве с присъстващите, като им пожела да са живи и здрави и весело прекарване на празника. За съжаление този път нямахме акордеонист, но сътрудничката Катя Кряжева се бе погрижила, като пусна музика на диск. Постепенно атмосферата започна да се нагорещява с всеки изминал час. Особено след като всеки си изтегли по един предварително подготвен късмет. Членовете останаха изненадани, но доволни и се започна едно шумно веселие. Надпреварваха се да четат на кой какво се е паднало. Припомняхме си различни случки, преживявания и така продължихме до края с още по-добро настроение и много силни емоции. Дойде време да си тръгваме, макар че на никого не му се прибираше. Пожелахме си отново да сме все така весели, здрави и още по-често да имаме поводи за нови срещи.

Честита Нова 2014 г. от ТО-НАСГБ Горна Оряховица!

Блока подготви: Иван ЛицовВЪЛНУВАЩА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА

         Изтеклата 2013-та година бе успешна за териториалната организация на сляпо-глухите в гр. Добрич. Управителният съвет продължи с желание да работи за разнообразяване ежедневието на членовете. В клуб "Детелина" ежеседмично се провеждаха различни инициативи. Състояха се и две срещи между ТО-Шумен и Горна Оряховица с цел обмяна на опит. Активно се включихме в спортните празници във Варна и Пловдив. Представихме се добре, като в държавното първенство спечелихме 13 медала. На фестивала в Пловдив, проведен на 13-ти септември, също бяхме отличени със 7 медала. Редовно се събирахме, за да отбележим лични, национални и народни празници. И тази година заедно отмаряхме в с. Шипково. Работим добре с другите организации на хора с увреждания от града. Радваме се на обществено признание. Съставът за стари градски песни "Антица" с ръководител Мария Паскалева бе номиниран на Деня на будителя в раздел за музикално изкуство. Плакета ни го връчи лично кмета на Община Добрич. Включени сме и тази година в сборника "Дарованията на Добруджа", отпечатван ежегодно от Ротари клуб и Община Добрич. Работим добре с медиите. Всички наши събития се отразяваха своевременно, както в печата, така и в местните радиа.
         В заключение, искаме да благодарим на всички, които през календарната година ни подаваха ръка. Без тяхната помощ, нашето съществуване е немислимо. Няма да изреждам много имена, но не мога да подмина личности като Димитър Парапанов и Детелина Николова. Пожелавам на всички читатели здраве и сполука и нека новата 2014 г. бъде мирна и честита!

Калинка Ковачева  НЕЗАБРАВИМА ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРАДА-МАГИЯ – КОПРИВЩИЦА

         Копривщица е с около 2500 жители, Софийска област. Разположен в сърцето на Средна гора по долината на р. Тополница. Градът е привлекателен, както с възрожденската си архитектура, така и с драматичната си история. Родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков и много други творчески и исторически личности. През 1952 г. е обявен за град-музей, 1971 г. става архитектурен и исторически резерват. Обявен е през 1978 г. за национален архитектурен резерват с международно значение, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.
         Към него в слънчевия 10 ноември потегля автобус с членове на ТСО и НАСГБ – Асеновград, Първомай и техни придружители. Ръководител на екскурзията бе Иван Шопов. Настроението в синхрон с времето е прекрасно: песни, закачки, смях... Екскурзията е организирана по решение на Управителния съвет на ТСО на слепите – Асеновград, посветена на 13 ноември – Ден на хората с увредено зрение. Пътните са поети от организацията. Автобусът е осигурен със съдействието на архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев. Маршрутът минава през Пловдив, язовир Пясъчник, гр. Стрелча, за да стигне до Копривщица. Сътрудникът на организацията Пенка Христозова старателно се е подготвила та още по пътя влиза в ролята на екскурзовод и запознава групата с важни факти, както за Копривщица, така и за населените места в близкия периметър на пътуването: Клисура – останал в историята с героизма на жителите му по време на Априлското въстание през 1876 г., Стрелча – известен с уникални природни забележителности и археологически паметници, с действаща розоварна, покрай която минава автобусът, Панагюрище със забележителното културно-историческо наследство. Вече е 10 ч. – Пенка Христозова с развълнуван глас по автобусния микрофон приветства групата: “Добре дошли в Копривщица, приятели!” В Копривщица всяка къща е паметник, всеки ъгъл и калдъръмена улица нашепват история. Повече от пет часа всички ще се потопят в незабравимата атмосфера на един град-магия. Ще се снимат пред Мавзолея на априлци и на Калъчевия мост, където на 20 април 1876 г. гръмва първата пушка, дала начало на Априлското въстание. Ще слушат увлекателните беседи в музеите “Ослековата къща”, построена 1856 г. и “Лютовата къща”, построена 1854 г. Ще се докоснат до родната къща на Любен и Петко Каравелови... Ще има време и за чаша чай, кафе и сладко в кокетна обстановка. Време е автобусът да потегли обратно. Духовно възвисени и емоционално обогатени са всички. Доволни и от коректния, толерантен и лъчезарен шофьор Танко. Тези екскурзии са винаги желани и чакани. Утвърдили са се в една чудесна традиция. Така че, до следващото пътешествие!

Йордан КожухаровЧЕСТВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ!
ТРЕТИ ДЕКЕМВРИ 2013 г.

         ТО на НАСГБ гр. Варна отбеляза по подобаващ начин деня на хората с увреждания със стилна и подходяща програма. Председателят на организацията Станчо Добрев приветства всички присъстващи – пожела успешно представяне на всички участници в програмата и благодари за отзива, след което даде думата на Ганка Параскевова, която изнесе кратък доклад по повод международния ден на хората с увреждания.
         Трети декември е Международният ден на инвалидите, официално обявен от ООН на 14.10.1992 г., за да се отбележи годишнината от Световната програма по дейности, отнасящи се до хора с увреждания, одобрена от Генералната асамблея на ООН.
         Повече от половин милиард хора по света са инвалидизирани. Инвалидите в България са 266 000 или 3,3% от населението, сочи последното преброяване.
         Трети декември не е точно празник за нас, а цели да повиши разбирането и осъзнаването на тенденциите и следствието от уврежданията и да мобилизира действията на всички нива на хора с инвалидност.
         На тази дата ние правим обществено достояние добрите и лошите закони и практики по отношение на хората с увреждания с различни възможности. Това е денят, в който отправяме нашите послания и го правим всяка година, отново и отново за да разбере, както всеки човек, така и цялото общество, че трети декември е нашият ден. Участията ни в различни празнични мероприятия – концерти, фестивали, които организираме, имат за цел да популяризират независимостта, равнопоставеността и пълноправното ни участие в обществото. Надеждите и мечтите ни може да са смели, но само с тях светът не се променя. Трябва да работим заедно и това е гаранцията, че нашето послание ще бъде чуто. И днес, на тази дата ние отново ще покажем нашите умения, знания и таланти. Желанието и стремежът ни да участваме в различни празненства и изяви – тук и извън града ни дава сили, вдъхновява ни да продължаваме напред, да бъдем равностойни на здравите хора. Досегашните ни многобройни награди и отличия са доказателство за нашите възможности и работа.
         Между нас има музиканти, певци, поети, танцьори, компютърни специалисти. Известно е, че музиката и песента са език на сърцето, пълно с любов, което ни връща в младостта. Пеейки, рецитирайки и танцувайки, ние спираме старостта. Нашата любов към народните и старите градски песни, изпълнявани от поколенията – пеем ги и днес. Те ни връщат в годините, на любовта, щастието и мечтите.

Ганка ПараскевоваКОЛЕДНО-НОВОГОДИШНО ПРАЗНЕНСТВО

         На 21.12.2013 г. ТО на НАСГБ – Варна отпразнуваха Коледа и Нова година. По решение на УС на ТО Варна празника беше организиран от Ганка Параскевова и Станчо Добрев, в стол-ресторант на предприятие „Родина”.
         Председателят откри празничното тържество с благодарност към всички, които са допринесли за организацията на мероприятието. Той продължи с поздравления към тези, които се представиха отлично в художествената самодейност, в спортните състезания през годината, като изказа благодарност и задоволство към състезателите за отличните им постижения. Пожела на присъстващите здраве, дълголетие и още по-високи творчески успехи на всички участници и през следващата 2014 г. Последва кратка и стилна програма. Първата песен „Коледо, Коледо” беше поздрав към присъстващите на празника. След това Стефка Мирева рецитира стихотворение за „Витлеемската звезда”. Песента Елхови лес, в изпълнение на вокална група ”Детелини” създаде празнично и добро настроение. След чудесните изпълнения бе представена една изключителна сценка. Появиха се две забележителни дами. Едната в лицето на Стефка Мирева беше стара, с вехти дрехи и приведена – 2013 г., а другата – Ганка Параскевова млада, силна и красива в чуден бял тоалет, с прекрасна корона – 2014 г. Двете сестри се срещнаха в средата на салона. Новата година поздрави по-голямата си сестра и търпеливо изслуша нейните препоръки, наставления и неизпълнени обещания. 2014 г. обеща да изпълни всичко, което не е успяла да свърши старата година и в допълнение да увеличи пенсиите на пенсионерите не с 3 процента, а с 23 процента, обеща да оправи здравеопазването, да възвърне отнетите две линии за автобусни пътувания, да намали данъците и цените, да направи живота на хората с увреждания по-добър и по-щастлив. Сред бурни аплодисменти старата година си тръгна, а младата – Новата, зае нейното място. Параскевова разигра томбола. Имаше много печеливши, сред които 50 на 100 от билетите бяха с награда. Печелившите бяха радостни и щастливи. След томболата започнаха танците и песните. Празникът продължи с много емоции, радост и веселие. Нека още дълги години празнуваме заедно, защото няма нищо по-хубаво да живеем, да творим, да се веселим. Желаем живот и здраве на всички наши членове.

Ганка Параскевова
ТО НА НАСГБ – ПЛЕВЕН НА ШЕСТ ГОДИНИ!

         На 16.12.2013 г., ТО на НАСГБ – Плевен навърши шест години от създаването си. По този повод членовете на организацията и УС на ТСО на ССБ Левски, се събрахме в Клуба на инвалида в нашия град, на мило тържество. Гости на тържеството бяха директорката на ДСП Плевен и секретарят на народно читалище "Георги Парцалев".
         Тържеството откри председателката на ТО на НАСГБ Плевен – Величка Драганова, която поздрави присъстващите, благодари на гостите за оказаното им внимание и направи кратка оценка на изминалите шест години. Прочетоха се поздравителни адреси от Председателя на НАСГБ – Димитър Парапанов, председателя на ТО на НАСГБ Добрич – Калинка Ковачева и от Община Левски. Осъществяваме дейността съвместно с организациите на ССБ, тъй като сме пръснати из цялата област. Само групата в Левски развива самостоятелна дейност. Управителният съвет взема присърце проблемите на членовете си и ги решава своевременно. При необходимост търси помощ от социалните служби и други институции, с които работи много добре.
         Представяме се добре на спортни и културни мероприятия на НАСГБ. Групата от Левски е най-активна, задружни сме, празнуваме всички лични и национални празници. Имаме почти ежедневни срещи в клуба. Четем интересни беседи, разговаряме на чашка ароматно кафе. Директорката на ДСП Плевен поздрави присъстващите с празника и им пожела здраве, късмет и повече радост в живота. В нейно лице сляпо-глухите имат един голям приятел и помощник.
         След това тържеството продължи с почерпка, песни и танци до късно следобед.
         Веселото настроение осигури акордеона на Пламен Любенов, за което му благодарим. Благодарим и на господин Венциславов – президент на верига магазини "Абсолют плюс", който ни осигури сладкиши и безалкохолни напитки за празника. Разделихме се с прекрасно настроение и пожелания за весели празници, здраве и повече радост за всички през 2014 г.

Иванка ХристоваСВЕТЛИНА В ОЧИТЕ

         През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. По данни на СЗО техният брой надхвърля 1 милиард, а в България те са около 800 хиляди души. Ето защо този ден ни задължава да осмислим техния живот, болката и личното им достойнство. Членовете на ТСО и ТО – Асеновград се събраха в клуба на слепите и сляпо-глухите точно на деня. Председателят Иван Шопов и сътрудника Христозова, както винаги посрещаха гостите с топлота и усмивки. Имаше и представители на Общината – Г. Златев, В. Симеонова, а г-жа Стойчева, отговаряща за хората с увреждания, прочете поздравителен адрес от кмета – д-р Емил Караиванов. Отец Васил също поднесе своето уважение чрез присъствието си. Прочетено бе и слово за този ден. Всички ние дължим подкрепа, уважение и внимание на тези хора и техните близки, както и достъпна среда за придвижване. В клуба пулсираше светлина в очите, доброта и висок стремеж за борбен дух. Песните и смешките приповдигнаха настроението. Ирина Димокенчева поднесе вкусна пита за здраве, а винопроизводителите почерпиха от новото си производство. Във викторината активно участие взеха Елена Янакиева, Елена Петлова, Атанас Петров, Димитър Камбуров, Иван Пейчев и Рейхан Карабекир. Накрая всички си пожелаха много здраве, късмет, светлина в очите и още много приятни моменти в голямото семейство на Териториалната организация.

Славка СтавреваРАВНОСМЕТКА В ТО НА НАСГБ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА

         Изминалата 2013 г. бе успешна на събития за нашата териториална организация. Може да се каже, че редовно участвахме в организираните културни и спортни мероприятия. Председателят Иван Лицов заедно с Иван Кожухаров имаха изяви на спортен риболов. За г-н Лицов ще добавя още, че се включи в турнир по шах за незрящи, който се проведе през месец май в Горна Оряховица. За моя милост Димитър Димитров като пиар и отговарящ връзка с медиите и обществеността, имах уникалната възможност да се изявя като фоторепортер за отразяване на събитието. Ако пропускам още някой от сляпо-глухите, който е взел участие в турнира, моля да ме извини! Юни също бе много хубав месец. Тогава на посещение в нашата организация пристигна Управителният съвет на шуменските сляпо-глухи с председател Янко Стайков. Незабравимо остана гостуването им на горнооряховска територия. Накратко ще припомня, че през 2012 г. ние от своя страна имахме шанса да ги посетим и осъществим обмяна на опит. Месец август беше изпъстрен с конгресни и мирски емоции. С Маринка Маринова имахме участие на Международния конгрес на слепите есперантисти в гр. Обзор, където прекарахме чудесно и осъществихме нови контакти. През месец септември заедно с Иван Лицов участвахме на спортния празник в Пловдив, като изявите ни бяха на спортна табла. Оставям още малко редове за себе си, тъй като няма да пропусна да спомена и за третото място и бронзовия медал, които извоювах по време на фестивала на художествената самодейност, а песента, която ми донесе този успех е „Най-добрата дума” от репертоара на Росица Кирилова. Октомври бе още един хубав месец от златната есен, когато в един топъл слънчев ден нашият Управителен съвет имаше още поводи за емоции. Тогава посетихме гр. Добрич и осъществихме една много полезна и незабравима среща с местните сляпо-глухи. През месец ноември с Иван Кожухаров се явихме на Регионален турнир по спортна табла за незрящи, който се проведе в гр. Велико Търново. На 3 декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания. Е, такава беше изминалата 2013 г. в палитра от събития от нашия организационен живот. Нека Новата 2014 г. да бъде за всички нас мирна, щастлива и ползотворна!

Димитър Димитров

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg