Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Перо от птица
 

Предна корица на стихосбирката "Искри в Тишината"СТИХОСБИРКАТА "ИСКРИ В ТИШИНАТА”
ПРИКАНВА КЪМ ДОБРОТА И ЧОВЕЧНОСТ!
Поетичният клуб "Вдъхновение” на сляпо-глухи поети и писатели при Националната асоциация на сляпо-глухите в България, е вече на две години – основан е на 18 декември 2005 г., а поводът – издаването на първата стихосбирка на членове на НАСГБ.  При създаването му негови учредители са  11 творци с двойни сензорни увреждания, а днес вече техният брой е 24 души от 11 населени места. В своето творчество те изливат душата си, дават израз на вълнуващите ги чувства и размисли, трогват своите читатели с богатството на душевната си извисеност, въпреки неволите, поднасяни им от несправедливата съдба.
Ето, че още преди да празнува двегодишния си рожден ден, клуб "Вдъхновение” издаде нова стихосбирка - "Искри в тишината”. Промоцията й беше в рамките на Петия национален празник на специфичните възможности "Добрич 07”. В нея, със свои поетически откровения, участват 18 автори с общо 51 стихотворения. Книжката е издадена с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания, по проекта на НАСГБ "Ние водим достоен живот” и със съдействието на Община Добрич. Посветена е на 10-годишния юбилей от създаването на асоциацията на сляпо-глухите. И, както казва председателката на поетичния клуб Калинка Ковачева в предговора към стихосбирката: "Ние, участниците в тази стихосбирка, се надяваме да отворим сърцата ви за повече доброта и човечност!...”
В поредица от броеве списание "Звук и светлина” ще публикува част от намерилите място в стихосбирката произведения.
                                                                             

Емил ПЕХЛИВАНОВ

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

   ***
Колко чернови
на чувствата съм скъсала…
Питай вятъра!
     ***
Каляската ти
 е от вода,
 замъкът – от тревичка…
      ***
Сгъни ми
 хартиен дом
 и ще ти опека курабийки.
Боряна КОСКИНА

 

ЗАГРИЖЕНОСТ
Разрешете ми да бъде тъжен!
Само тогава не ме хваща пиенето.
А целият свят се е загрижил
 да ме развесели,
 да ме разсее,
 със своята нелепост…
Не се хабете
 и не ме залъгвайте –
 оставете ме да бъда тъжен,
 а вий – бъдете хубави…!
                   Георги ЧЕРНЕВ

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

МАЛКИТЕ ТАЙНИ НА ВЕЧНАТА ЛЮБОВ
-есе-

Как оцелява "вечната” любов между мазните тенджери, силното хъркане и всичко онова, за което не ни разказват приказките? Вероятно има някаква рецепта как да поправим сивото ежедневие.

Ако сте прекрасната принцеса, то вие, прекрасна принцесо, за да забъркате своята магия за вечна любов, имате нужда от различни "продукти”: добре поддържан вид, три щипки такт, модно списание, две дози търпение, няколко минути мълчание.
            Няколкото минути мълчание използвайте рано сутрин, за да го оставите спокойно да прочете вестника си и да си изпие кафето. Не забравяйте да пъхнете в чантата му грижливо приготвен сандвич за обяд. А ако ви каже, че има уговорена среща и ще обядва в ресторант, не му се обаждайте в 14 ч. под предлог, че искате да  разберете как е минала тъй наречената "среща”. Не го разпитвайте, дори и да умирате да разберете с кого е обядвал!
            След това използвайте първата доза търпение и  идете на кафе с майка му. Не забравяйте да вземете панталоните му от шивача, но не споменавайте, не подчертавайте и не натяквайте, че сте го сторили. Ако е изнервен, проявете такт и не го карайте да върши нищо, докато не се успокои.
            Не го тормозете всяка вечер с обаждане по телефона в 18,02 ч., за да го питате: "Прибираш ли се?” Какъв въпрос само! На третия път определено ще му се прииска да ви отговори: "Не, скъпа, ще закъснея!” Оставете го да диша спокойно. Той трябва да се връща при вас не по задължение, а по собствено желание, с нетърпение час по-скоро да ви види.
            Ако сте чаровният принц, то вие, чаровни принце, за да забъркате своята магия за вечна любов, също имате нужда от различни "продукти”: три дози красиви думи, чифт силни очила, пет грама търпимост.
            Важно! Не слагайте продуктите във фризера. Не допускайте чувствата ви да се охладят! Рано сутрин й направете комплимент колко добре изглежда и не забравяйте  /дори да сте го направили вчера/, да й пратите SМS, в който да й кажете, че вече ви липсва, както и да й пожелаете "лека работа!”.
            Когато се върнете от работа, погледнете през очилата и  отбележете, че много ви харесва прическата, която й е направил фризьора. Нека тя чувства постоянно, че не се е превърнала в част от интериора, че я забелязвате и най-важното, че я харесвате! Дори да се окаже, че не е ходила на фризьор, не се притеснявайте. Тя ще е щастлива, че я харесвате, без да се е гласила час преди това.
             Прибирайте се с цвете, дори и да нямате годишнина! Не забравяйте, че за жените е много важно да се чувстват обичани и непрекъснато имат нужда да им го показвате. Вашата половинка ще се зарадва не толкова на цветето, а на това, което й разкрива то – че сте мислили за нея, че ви е липсвала и че с много любов сте избрали този символ на любовта. Но не купувайте като подарък нещо, от което и двамата имате нужда. Подаръкът трябва да е специално и единствено за нея. Правете й изненади. Напишете "Обичам те!” върху черупките на всички яйца в хладилника! Напишете й любовна бележка и я оставете в нейната кола, така, че да я види веднага, щом се качи. Накарайте я да чувства, че ви е нужна! Не пропускайте да се съветвате с нея и за най-дребните неща. Всичко това ще пази любовта ви жива, ще ви прави щастливи!

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg