Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Искам да съм хубава  
 

ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ГОНЯТ БРЪЧКИТЕ

Според немски дерматолози, хората, които консумират редовно плодове и зеленчуци, имат много по-малко бръчки. Най-ефективни в борбата с бръчките са плодовете и зеленчуците с червен цвят – домати, грейпфрути, чушки. Антиоксидантите, съдържащи се в големи количества в тях, свързват свободните радикали и забавят процеса на стареенето. Сред най-популярните антиоксиданти са витамините  А, С и Е. Редовното присъствие в храната на големи количества плодове и зеленчуци може да забави процеса на стареенето с години.

цитрусова козметика от натурални плодовеЦИТРУСОВА КОЗМЕТИКА

ЛИМОН:
Киселият плод съдържа имунния стимулант витамин С. Служи като защитна сила и подобрява клетъчната обмяна на кожата, поддържайки я еластична и нежна. Лимонената киселина стяга разширените пори и почиства мазната и замърсена кожа. Малко прясно изцеден лимонов сок, прибавен към последната вода за изплакване на косата я прави блестяща и здрава.         
За лицето е добре да се прави маска с каша от лимонов сок, мед и неварено мляко на равни части, която се намазва върху измитото лице и шия и престоява 30 мин., след което се изплаква.
При суха и лющеща се старееща кожа се прави маска от 1 разбит жълтък, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. зехтин. След нанасянето на маската се лежи без мимика 20 мин. и после лицето се измива първо с топла, после със студена вода.
При мазна кожа, с широки пори и бръчки, се прави маска от лимонов сок, яйчен белтък, разбит до пяна и лъжичка брашно.
За заздравяване на ноктите трябва да разбъркаме прясно изстискан сок от лимон, 1 с.л. течен сапун и 250 м.л. вода. Потапяме върховете на пръстите си в получената смес в продължение на 10 мин.
При загрубяла кожа на лактите, ръцете, коленете и петите се прави гореща сапунена баня и кожата се натрива със сочна кора на лимон.
При пърхут изплакваме косата след измиване с прецедена отвара от 1 л. вода, в която 15 мин. са се варили корите на 4 лимона. Косата се облива с отварата и се оставя да изсъхне. Прави се няколко пъти месечно.

МАНДАРИНА
За подмладяване на кожата, след измиване и подсушаване, тя се трие с мандаринен сок и се оставя да изсъхне.
При суха кожа сокът на 1 мандарина се смесва с 1 разбит жълтък. Маската се намазва на лицето и престоява 20 мин. без да се правят мимики, след което се измива със студена вода.
При мазна кожа към 2 с.л. сок от мандарина се прибавя 1 разбит на пяна белтък. Маската стои  20 мин. и се измива със студена вода.

ПОРТОКАЛ
Портокалът е биостимулатор на кожата и подкожната мускулатура на лицето, шията, бюста. Съдържащото се в него етерично масло съдържа витамините А, В, С, Д и РР. Портокаловият сок стимулира клетъчната обмяна и обновява кожата. Втрит в нея, той стяга порите, подхранва я и я предпазва от бръчки.
За стягане на бюста се използва каша от портокалов сок и 1-2 с.л. пшеничено брашно, или картофи на прах. Преди намазване се прави хладка баня на гърдите. Кашата се налага за 40 мин., като тялото е в легнало положение, а бюстът е покрит с топла кърпа върху маската. Измива се със студена вода.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg