Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Хоризонти
 

ИСТИНСКАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА: ГРАДЪТ В КИТАЙ, КЪДЕТО СЕ ПРАВИ КОЛЕДНА УКРАСА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

Всичко е опръскано в червено - по таваните, по пода, червено се стича и от первазите на прозорците. По стените също има червени пръски - сякаш художникът Аниш Капур се е развихрил отново с оръдието си за изстрелване на червени восъчни снаряди. Но всъщност така изглежда създаването на Коледа. Това е сърцевината на истинската работилница на Дядо Коледа, намираща се на хиляди километри от Северния полюс, в китайския град Иву.

Митът за Коледа ни разказва как коледните играчки се създават от елфи с розови бузи, които с чук в ръка работят дълги часове в покрита със сняг дървена колиба на Полярния кръг. Нищо подобно. Твърде вероятно е всички тези играчки, гирлянди и примигващи LED светлини, с които щедро сте украсили дома си да произхождат от Иву, който се намира на 300 км южно от Шанхай, където няма истински елхи, нито истински снежинки.

Наречен "Коледното селце на Китай", град Иву има 600 фабрики, които съвместно произвеждат над 60% от всички коледни украси и аксесоари в света - от блестящи елхи с оптични влакна до филцови червени коледни шапки. "Елфите", работещи в тези фабрики са предимно работници мигранти, които работят по 12 часа на ден за максимум 200-300 британски лири на месец. И се оказва, те не са особено наясно какво е Коледа.

"Може би това е нещо като китайска Нова година за чужденците", казва младият Уей - работник, който е дошъл в Иву от селската провинция Гуижоу. Заедно с баща си, той работи в опръскана с червено барака, като взима полистиролови снежинки, потапя ги в лепило и ги поставя в машината за покриване с прах, докато станат червени - и така по 5 000 бройки всеки ден.

През това време двамата се покриват целите от главата до петите с ален прах. Бащата носи шапка на Дядо Коледа не заради празничното настроение, както казва той, а за да предпази косата си да не стане червена. Двамата сменят поне по 10 маски дневно, като се опитват да не вдишват праха. Работата е уморителна и те вероятно няма да работят това през следващата година. След като спечелят достатъчно пари за Уей, за да се ожени, те имат намерение да се върнат вкъщи в Гуижоу и се надяват никога повече да не видят контейнер с червена боя.

Опаковани в найлонови торбички, техните блестящи червени снежинки висят, заедно с купища други празнични принадлежности, на другия край на града в Международния търговски център на Иву, известен още като Китайския град за стоки за широко потребление (China Commodity City), един свят от пластмасови дрънкулки, простиращ се върху 4 000 кв.м. Това е раят на магазините за 1 лев, огромно търговско изложение на всичко в света, от което нямате нужда, но което в някакъв ирационален момент може да се изкушите да си купите. Има цели улици в подобния на лабиринт комплекс, посветени на изкуствените цветя и надуваемите играчки, после идват чадърите и дъждобраните, пластмасовите кофи и часовниците. Това е един претъпкан многоетажен паметник на глобалното потребление, като че ли съдържанието на всички световни сметища е изкопано, преоформено и щателно подредено в 62 000 павилиона.

Комплексът е обявен от ООН за "най-големия пазар на едро за дребни стоки в света" и мащабът му изисква някакво градско планиране, като този фестивал на търговията се организира в пет различни квартала.

Квартал 2 е мястото, където се намира Коледа. Има коридори, отрупани единствено с гирлянди, улици, пулсиращи с конкуриращи се LED светлинни шоута, всякакви размери чорапи, пластмасови коледни дървета в синьо, жълто и искрящо розово, пластмасови шишарки в златно и сребърно. Някои от тях изглеждат наистина като "изгубени в превода": овце с шапки на Дядо Коледа и бродирани елени върху шотландско каре. И, разбира се, много от този необясним китайски символ - Дядо Коледа, свирещ на саксофон.

Широко усмихващите се търговски представители на пазара в Иву звучат изключително щастливи от доживотната си присъда на вечна Коледа. Според Чен Япин, съосновател на фабриката Boyang Craft, който държи щанд, украсен като миниатюрна зимна страна на чудесата: "Да седиш тук всеки ден и да гледаш всички тези красиви декорации, се отразява наистина добре върху настроението."

Някак си обаче едва ли хората от другия край на производствената линия, обречени да топят снежинки в пропити в червено работилници, които ние да пазаруваме за по левче, се чувстват по същия начин.

Източник: www.solidbul.eu
КАК ПРАЗНУВАТ НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА?

Интуитивно всички приемаме, че коледните празници са тези, които са обвързани с реални и предаващи се традиции, докато новогодишните са най-вече повод за купон, заря и спане до късно на следващия ден. Но това далеч не е така на някои места по света.

12 гроздови зърна

Испанците имат особен начин за посрещане на Нова година. В секундите преди полунощ е прието да напълните устата си с 12 гроздови зърна - по едно за всеки удар на камбаните в дванадесет часа, като с всяко изядено зрънце грозде си намисляте и по едно желание.

Червеното бельо

Въпреки че и в България много хора спазват традицията да носят червено бельо в новогодишната вечер, обичаят всъщност идва от съседна Турция. В Средновековието се е вярвало, че червеното е символ на злото и дявола, но не и на Нова година - оттогава датира и тази традиция на територията на Османската империя. Вярва се, че червеното бельо, облечено в последния ден на годината, носи късмет и просперитет.

Разговор с животни

Съседите ни в Румъния пък имат стар и доста странен обичай, при който фермери и собственици на животни се опитват да разговарят с тях в новогодишната вечер. Вярва се, че ако животновъдът чуе какво има да му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината.

Масово целуване

Венеция има една от най-красивите традиции в новогодишната нощ, която ни кара да се питаме защо не празнуваме там всяка година. В полунощ на площада пред базиликата "Сан Марко" се събират повече от 70 000 души, за да си разменят страстни целувки, независимо дали са познати или не.

Нощ в гробищата

На някои места в Чили новогодишното празненство е прието да се случва в гробищата, за да могат празнуващите да са близо до онези, които са загубили. Традицията е започнала преди години, когато семейство разбило портата на гробищен парк в град Талка, за да бъде близо до наскоро починал роднина. Оттогава е прието гробищните порти в много градове в страната да се оставят отворени за цяло денонощие на 31 декември.

Диван през балкона

За да започнат годината истински на чисто, живущите в Йоханесбург, ЮАР, и в някои провинции в Италия изхвърлят стари мебели през прозорците си в навечерието на Нова година. Някои хора дори събират ненужни мебели през месеците преди декември, за да имат какво да изхвърлят по време на празника. Традицията е започнала в ранните 90 години и никога не е минавала без ранени пешеходци и пътни инциденти.

Източник: www.lifestyle.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg