Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Приятели от близо и далеч
 
 

ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ ЗА ДУЕТ "НАСТРОЕНИЕ"

Докато се усетим, ето че се изтърколи и тази година. Малко по малко, всеки момент от живота на дует "Настроение" се превръща в неподражаеми мигове, очертаващи живота и дейността му. Замисляйки се над всичко случило се през изминалите 12 години, все по-често си задаваме въпроса "Какъв е смисълът на това, което правим?".

За мен и моята семейна партньорка на сцената отговорът е един: това, което правиш трябва да е осмислено с две неща, които да присъстват в твоята същност. Нещата, с които се занимаваш, трябва да ти доставят удоволствие или да ти носят пари. Ако едно от двете го няма, по-добре изобщо да не се захващаш с това, което правиш.

С музикалното си присъствие на този свят, дует "Настроение" най-вероятно е получил свише благоволението и привилегията да носи удоволствие не само на себе си, но и на хората, които обичат и разбират музиката. За добро или зло, семейната формация, освен с музика, се занимава активно и със спортна дейност, което е причина за амбицията да се бори за най-доброто място, както на спортните, така и на музикалните сцени.

За нас 2019 г., в музикално отношение, не е никак по-различна от предишните години. Още в нейното начало участвахме в осмомартенския празничен концерт, организиран от Областния съвет на пенсионерите в Пловдив.

Като загрявка за предстоящите музикални изяви, дойде и участието ни в набиращия все по-голяма популярност Народен събор на фолклорната песен в Пловдив. Този събор започна като паралелно издание на Роженския фестивал, иницииран от община Пловдив и кметството на район "Тракия". Истински уважителното присъствие на дует "Настроение" на фестивала на 12 май, беше придружено със специално подготвена грамота на брайлов шрифт, като подарък от кмета на район "Тракия" г-н Костадин Димитров и поднесена от организаторите на фестивала за прекрасното ни изпълнение на родопски и македонски песни.

След този пловдивски фурор, дойде време да се осъществи и една тригодишна наша мечта, а именно да участваме на може би най-младия и висококвалитетен фестивал в Югозападна България - фестивалът за македонски песни "Фолклорна магия" – Банско.

Заедно с наши колеги от Пловдив, заминахме за Банско. В столицата на двугласното мъжко пеене пристигнахме с чувството, че каквото и да стане в Банско, най-важното за нас е самото ни участие на банската сцена. Атмосферата обгръщаща фестивала е неповторима и изцяло подвластна на измеренията на македонската музика. Като изключим тук-там промъкващите се песни от другите фолклорни области, югозападната звучност преобладаваше навсякъде вътре и около фестивала. При високата конкурентна присъственост на множеството изпълнители, дует "Настроение" се завърна от фестивала с грамота за отлично изпълнение. Извън музикалната изява, за нас останаха като спомен от Банско, незабравимите мигове на вечерта, прекарана в града на банската духовност и автентична обстановка.

Дълго време след участието ни в Банско си мислех, че няма да имаме подобни щастливо изживяни мигове, но със сигурност съм се заблуждавал. Дори в един момент с моята дуетна половинка бяхме забравили за Фестивала на хората с увреждания в Перник. Поради независещи от главния организатор на фестивала Анита Тараланска обстоятелства, датата на фестивала беше променяна неколкократно. По стечение на обстоятелствата, неговата дата най-неочаквано съвпадна с рождената дата на дамската половинка на дует "Настроение". Още по-ненормалното в случая беше това, че по същото време мъжката част от дуета трябваше да замине на състезание по тандемно колоездене във Варна. Дилемата беше кой къде да иде. В края на краищата достигнахме до консенсус дуетът да пее в Перник, а за останалите мероприятия - ако има възможност. След взетото решение, заминахме за Перник. Екипът на г-жа Тараланска ни посрещна с подобаващото уважение, осигури ни необходимите условия за изявата и ни остави да се подготвим за излизането ни на сцената. В Перник се включихме с две песни. Синбеците за тях ни подари неповторимата прима на градската песен Бони Милчева. Наложителното отпътуване от Перник не ни даде възможност да останем за награждаването, но това по принцип никога не е било проблем за нас. Винаги отиваме с нагласата да си изпеем песните, а оценката на журито е била на второ място. Само че на пернишка сцена изживяхме нашите звездни мигове. Рожденият ден на дамското присъствие на дует "Настроение" премина по най-неочаквания за нас начин. Организаторите поднесоха на рожденичката копие на иконата на Йерусалимската света Богородица, заедно със саксия червени рози. Впоследствие за дуета пристигна златният медал за прекрасните песни, изпълнени на пернишката сцена.

Със сигурност обаче най-неповторимият миг за нас от Перник ще остане прегръдката на Мими Иванова, запечатана със снимка за спомен от фестивалния празник.

Тук не мога да не спомена още един миг от прекрасните музикални преживявания на дует "Настроение", този път в града под тепетата. Това се случи на 26 септември, на представянето на книгата "Духът е воля", написана за житие-битиетата на една не малка част от наши приятели по съдба. Събитието се състоя в залата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив. След презентацията на книгата, нашият дует подгря тържеството с изпълнения на песни от репертоара на дует "Ритон" и "Фамилия Тоника".

Със сигурност 2019 г. е значима за нас. По право, в края на годината се случват най-хубавите неща от живота, защото те са най-желани, най-бленувани, най-истински. И навярно е така, чертаейки и припомняйки си случилите се преживяни мигове по време на музикалните ни изяви. Краят на годината е време за равносметка за свършените дела. За дует "Настроение", 2019 г. беше добра година, имайки предвид последното ни участие на музикалните сцени с конкурсен характер. Благодарение на финансирането на РО на слепите - Пловдив, участвахме на фестивала за шлагерна и стара градска песен "С песни от свила, минаха години" - Свиленград. И тук, както и на предишните фестивали, не посрамихме пловдивската организация. От Свиленград се завърнахме не с един, а с цели два златни медала - единият от журито, а другият като оценка на публиката. Като добавим към тях и очарователните благопожелания и покана за ново участие в Свиленград, мисля че няма какво повече да искаме от живота.

Ретроспекцията на дует "Настроение" няма да е пълна, ако не спомена за почти последната ни изява. Това се случи през ноември, на Националния спортно-музикален празник на сляпо-глухите в Пловдив. Вечерната изява на дуета вдигна на крака не малка част от присъстващите, които с неудържим възторг запяха заедно с нас прекрасната песен "Бургаски вечери". Освен заедно, с моето дуетно "цвете" се погъделичкахме и с по едно индивидуално изпълнение. Аз изпях песента на Емил Димитров "Моя страна", а моята половинка зарадва присъстващите с "Боянският майстор" на Лили Иванова.

Ето така измина 2019 г. за дует "Настроение". Следвайки предначертания свише път, направихме това, което можахме.

Надявам се, в края на годината, по случай Коледните и Новогодишни празници, дует "Настроение", със своите изпълнения, отново да зарадва почитателите на прекрасните български естрадни и шлагерни песни.

Кирил Дамянов

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg