Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ЕДИН СПЕЦИАЛЕН ДЕН В ТО ВАРНА


      На 26.10.2018 г. членовете на ТО на НАСГБ – Варна честваха 3 празника в едно.
      Председателят на ТО – Станчо Добрев, откри тържеството, като поздрави всички присъстващи на празника и им пожела приятно изкарване.
      За сценария и подготовката на тържеството се погрижи Ганка Параскевова, а за музикалния съпровод – Мария Стефанова.
      На празника присъстваха 20 членове на ТО. Гости на празника бяха зам.-кмета на район Младост, Варна – Юлиян Николов, председателя на ССБ – Методи Андонов и секретарката му – Анита Димитрова, както и още 9 други гости.
      За реда и протичането на празника, Станчо Добрев даде думата на Ганка Параскевова, която също поздрави всички гости с "Добре дошли!" и представи кратко изложение за всеки един от 3-те празника.
      Започна с първата важна дата – 1 октомври – "Денят на възрастните хора и музиката", отминал неотдавна. Ние, пенсионерите, честваме този ден, защото сме доживели до тази почетна възраст и защото имаме хъс и желание за живот и веселие.
      Следващата важна дата е "Денят на белия бастун". Белият бастун е помощно техническо средство, което служи на хората със зрителни увреждания да се ориентират и придвижват от едно място до друго.
      Още една забележителна дата е "Денят на народните будители". Най-важните, известни българи-будители са: Паисий Хилендарски – основоположник на българската история, Софроний Врачански, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, Неофит Рилски и др.
      Както в България, така и по целия свят има много хора с увреждания.
      Наравно със здравите, слепите хора показват и представят своите умения, знания, възможности, като участват в много фестивали, концерти, напр. – народни, национални и/или обществени тържества и празници, както и в много спортни прояви. В днешно време, не се полагат достатъчно грижи и не се оказва подкрепа на хората със зрителни и слухови увреждания. Не се осигурява работа на нуждаещите се – повечето млади хора, дори и да са с висше образование, са принудени да работят срещу минимално възнаграждение – 300-400 лв. на месец.
      Някои от управляващите се стремят да отнемат малкото придобивки на слепите хора, извоювани от тях с толкова труд, време и усилия.
      Да се надяваме, че ще се вземат правилни и справедливи решения, с които да се подобри живота на хората с увреждания, а не те да бъдат ощетявани.
      По повод трите бележити дати беше подготвена подходяща и тематична музикална програма, в която участие взеха: Станчо Добрев, Ганка Параскевова, Стоян Янков, Елица Кочева и Мария Стефанова.
       Специално внимание получиха и двамата ни юбиляри – Величка Христова, която навърши 80 г. и Ваньо Биячев, който стана на 60 г. Те получиха поздравителни адреси и юбилейни подаръци.
      От името на ръководството на ТО пожелаваме на всички много приятни моменти и за в бъдеще още дълги години да сме заедно и да се уважаваме. Само така животът ни ще има смисъл и цел, така организацията ни ще върви към напредък.
      И още нещо – изказваме изключителна благодарност за вниманието, жеста и подкрепата на дошлите да ни уважат – г-н Юлиян Николов, който изказа поздравления и пожелания към ТО и също от името на Ваня Желева – зам.-кмет на район "Младост" – Варна. Ние още веднъж им благодарим.
      Така завърши един хубав и приятен октомврийски ден – с музика, танци и веселие.

Ганка ПараскевоваСПОРТНА ТАБЛА ЗА ДЕНЯ НА НЕЗРЯЩИЯ

      Международният ден на слепите, тази година териториалната организация на сляпо-глухите Добрич отбеляза със състезание по спортна табла. В самия ден клуб "Детелина" събра голяма част от членовете си. Тези, които не взеха участие в надпреварата, бяха подкрепяща публика. Първо място спечели Илия Костов, на второ бе отличена Марийка Атанасова, а на трето – Йорданка Дроснева. Наградният фонд бе от бюджета на териториалната организация. Отличилите се получиха козметични продукти.
      Председателката припомни на присъстващите защо тази дата е обявена за международен ден на слепите. Мария Андреева прочете кратко експозе върху живота и делото на Валентин Аюи. Свои стихове рецитираха Димитър Кънчев, Стоянка Жекова и Калинка Ковачева.
      В края на събирането имаше и скромна почерпка. Доволни и щастливи се прибрахме по домовете си.

Калинка Ковачева
ПРЕМИЕРА НА СТИХОСБИРКАТА
"ПОЛЕТ ВЪВ ВИСИНИТЕ"


      Ще зарадваме нашите читатели с новината, че поетесата Мария Славова, която е член на ТО на НАСГБ в Казанлък и добре познатия ни поетичен клуб "Вдъхновение", вече издаде своята дебютна стихосбирка. Книгата носи вдъхновяващото заглавие "Полет във висините". Неин редактор и рецензент е Радка Гочева от Съюза на независимите български писатели. Книгата обхваща 62 творби, чиито заглавия сами по себе си привличат окото и показват голямото богатство от теми и трепети, провокирали перото на авторката: "Майчица свята", "Дъщерята на французина", "Щастливите обувки", "Тайнството на моя стих", "Сахарски климат", "Море на мечтите", "Ягодова луна"... Красиво оформената корица допринася за удоволствието от четенето на книгата.
      Авторка и рецензентка имаха удоволствието да представят стихосбирката пред почитателите на мерената реч на 28 ноември в Литературно-художествен музей "Чудомир". След четенето Мария Славова разказа за себе си и на финала получи многобройни поздравления и букети от развълнуваните си слушатели.
      Да пожелаем на Мария да бъде здрава и жизнена и да ни зарадва с още много поетични творения!

Боряна Коскина


ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА НЕЗРЯЩИ В ПЛЕВЕН

      За осми пореден път, Плевен бе домакин на Републикански турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания. На 16 ноември 2018 г. от 13:30 часа, (след техническата конференция за уточняване на регламента) в хотел "Балкан", гр. Плевен, се проведе двудневен шахматен турнир за незрящи хора. Мотото на турнира бе "Шестте най-добри отбора в България". Той е посветен на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания, обявен през 1992 г. от Генералната асамблея на ООН за такъв , както и 15 октомври – Международния ден на белия бастун. Състезанието премина за пореден път под егидата и с финансовата подкрепа на Община Плевен. Турнирът бе отборен и протече в 5 кръга - три първият ден и два вторият. Главен съдия бе Чавдар Андреев, а шахматните дъски, на които се играеше, са специални, пригодени за незрящи.
      Участваха 6 отбора, съставени от по 3 състезатели. Това бяха отборите членове на Спортна федерация при СХЗУ: "Изгрев" от Града на тепетата; "Витоша"-София; "Дунав 2013"-Русе; "Пауталия Спорт 2005"-Кюстендил; "Феникс"-Монтана и отборът на домакините от "Клуб на хора с увреждания". Плевенският отбор включваше в състава си тримата състезатели- Александър Тодоров, Илия Великов и Цако Иванов.
      На откриването присъстваха г-н Васил Долапчиев – председател на Съюз на слепите в България, г-жа Таня Митранова – началник Отдел "Младежки дейности, спорт и туризъм" – Община Плевен, инж. Павлин Ангелов – председател на Регионална организация на ССБ – Плевен и г-н Володя Христов – председател на ТСО на ССБ – Плевен.
      "На всички участници в състезанието пожелавам иновативни, нестандартни решения и успех на шахматната дъска", каза при откриването Васил Долапчиев, като подчерта добре развиваната дейност от плевенската организация.
      Госпожа Митранова прочете Поздравителен адрес към участниците на турнира от името на Кмета на общината г-н Георг Спартански, след което поздрави лично участниците в състезанието като им пожела много успешни игри, борбеност и спортен дух. Тя изрази своето задоволство от отличната организация на турнира, като пожела и в бъдеще тази традиция да продължава така успешно.
      Инженер Ангелов информира, че Съюзът на слепите в България е създаден през 1921 година и обединява над 17 000 български граждани с трайно увреждане на зрението. Една от най-големите и добре работещи във всяко направление регионални организации е базирана в Плевен. През 2006 г. група хора с увредено зрение и със спортен дух, учредиха Сдружение с обществено полезна дейност "Спортен клуб за хора със зрителни увреждания – Плевен". Целта на Сдружението е развитието на физическата култура и спорта и популяризирането им сред лицата със зрителни увреждания, като едни от основните средства за тяхната рехабилитация и интеграция в обществото. Осигурени са възможности за масов спорт, като голбал, шахмат, спортна табла, риболов, канадска борба, шоудаун и стрелба с лък за незрящи, както и специализирани спортни изяви със състезателен характер – турнири, първенства и други.
      Награждаването на победителите в турнира се състоя на 17 ноември, от 12 часа. Класирането бе отборно, като трети бяха отборът на Монтана, втори отборът на Плевен, а първи отборно бе Пловдив.
      На 21 ноември 2018 г., жените членуващи в клуба на ТСО на ССБ – Плевен организираха кулинарна изложба, по случай Деня на младежта и християнското семейство (Въведение на Пресвета Богородица). Имаше голямо разнообразие от баници, пити, сладки и други кулинарни вкусотии, съобразени с коледните и рождественски пости. След преценка на жури бяха обявени наградените, които получиха скромни подаръци, закупени от членски внос. Разбира се, след това всичките тези вкусотии бяха консумирани сред много смях, песни и веселие.

Румен Петков ТСО на ССБ – Плевен

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg