Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО-Горна Оряховица

СРЕЩА С РЪКОВОДСТВОТО
НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ В ШУМЕН

           Това е един незабравим ден на октомври 2012 г., в който нашето ръководство от горнооряховската териториална организация посети шуменските колеги. Поводът, по който гостувахме, бе с цел обмяна на опит между двете организации. Нашата група беше в състав: Иван Лицов – председател на ТО и членове: моя милост Димитър Димитров, Иван Кожухаров, Маринка Маринова – председател на Контролния съвет на НАСГБ и нашата сътрудничка Катя Кряжева.

На снимката: Д. Димитров, М. Маринова,
И. Кожухаров, И. Лицов, Я. Стайков и К. Кряжева
                                                            Шуменци начело с техния председател г-н Янко Стайков ни посрещнаха изключително приветливо и с много добро настроение. Срещата се състоя в читалище „Напредък”, където обменихме взаимно полезна информация, отнасяща се до дейността и развитието във всяка една от организациите. Ние от своя страна споделихме всичко, което ни вълнува. Разказахме им за нашата среща с японския есперантист Фаро, който миналата година посети България и  бе наш гост в Горна Оряховица. Говорихме също така и за мероприятията, които правим, както и за всичко интересно, случващо се около нас. Разбира се, и ние научихме полезни неща и това може само да ни радва. Беше организирана забавна викторина, в която всички се включиха активно със своите познания, отговаряйки на въпроси от различни области. Другият най-весел и емоционален момент бе състезанието по танци. През цялото време цареше истинска атмосфера, като това за нас бе едно неповторимо преживяване. Домакините старателно се погрижиха всичко да бъде наред. Отправихме им покана и те да гостуват на нашата организация. Да се надяваме, че това ще стане факт в недалечно време. Посетихме и дневния рехабилитационен център по обучение и интеграция за хората с нарушено зрение, който се ползва редовно от съюзни членове. Базата е достъпна и за сляпо-глухите. Всички условия отговарят на Европейските стандарти. Персоналът е съставен от добре подготвени преподаватели.
          Посещенията в двете организации бяха отразени и от радио Шумен, което излъчи свой репортаж в предаването за хора с увреждания „Бялата лястовица”. За нас това беше един много хубав и ползотворен ден. Можем да изкажем искрената си и гореща благодарност към всички, които любезно ни посрещнаха и отдадоха необходимото внимание към нас. Нека по-често да имаме приятни срещи и поводи за събиране. Истинското приятелство между нас може само да ни дава много надежди и оптимизъм за по-достоен живот.

Димитър Димитров

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО-Пловдив

ПРАЗНИК ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА БЕЛИЯ БАСТУН

          На 24 октомври в град Пловдив териториалната организация на сляпо-глухите съвместно със спортен клуб „Марица” и клуба на инвалида към Община Пловдив проведе спортен празник по случай деня на белия бастун. На обяд в двора на централно управление на НАСГБ се събраха привържениците на здравословния начин на живот, а именно, малко спорт и много положителни емоции. Най-важното в този ден беше ние, хората със зрително-слухови увреждания от пловдивската организация да се съберем и чрез нашето мероприятие да отбележим по подобаващ начин тази забележителна дата. В чест на белия бастун бяхме нарочили 24 октомври за провеждането на спортния празник. Преди да отдадем полагащото се внимание на това така необходимо средство за придвижване на слепите, проведохме турнир по канадска борба. На огрения от топлите октомврийски лъчи двор около състезателната маса се струпаха всички желаещи да се включат в надпреварата. Мераклиите бяха разделени в две групи, начинаещи и активно занимаващи се с канадска борба сляпо-глухи, главно от спортен клуб „Марица” – Пловдив.
          След като разпределихме участниците по групи, започна същинската част на турнира. С много настроение и желание за победи, първи на масата застанаха жените от групата на начинаещите. Независимо от непознаването на техниката и похватите на играта, те поднесоха истинско зрелище на присъстващите. Слабичката на пръв поглед Гинка Примова успя да се справи с по-яките си противнички и заслужено зае първите места и на двете ръце. И на лява, и на дясна ръка второ място зае Станка Арабаджиева, а трето място си поделиха на лява ръка Стоянка Ангелова и за дясна ръка Мария Дичева. При мъжете от същата група нещата не бяха по-различни. Трифон Лазаров повтори това, което направи Гинка Примова. На лява ръка след него се наредиха Димитър Дичев и Иван Марински, а на дясна Иван Христов и Иван Марински.
          При занимаващите се активно с канадска борба също не мина без изненади. На лява ръка четвъртата от европейското първенство в Полша през тази година Ася Бурова премина като тайфун през своите съпернички и застана на върха на класацията.
          Второ място зае съотборничката й от спортен клуб „Марица” Пловдив, Емка Танова, а на трето място се нареди представителката на спортен клуб „Устрем” – Добрич – Калинка Ковачева.

          На дясна ръка обаче Емка Танова даде отпор на Ася и заслужено зае първото място. Трета остана другата представителка на „Марица” – Димка Дамянова.
          При мъжете след напрегнати и оспорвани двубои се получи следното класиране: лява ръка: първо място – Никола Стоянов; второ място – Христо Христов; трето място – Димитър Кънчев – Добрич. Дясна ръка: първо място – Венцислав Георгиев; второ място – Христо Христов; трето място – Никола Стоянов. След приключване на състезанието, всички които заеха призови места получиха като награди грамоти и сладки изкушения под формата на бонбони, бисквити и бутилки студен чай от председателя на ТО-Пловдив Снежанка Кирчева. Другият спонсор на мероприятието – фирма „Фаворит спорт” в лицето на управителя Александър Алексиев и главен мениджър Петя Тянева награди класиралите се от първо до трето място на дясна ръка с хранителни добавки и маркова козметика. Специални благодарности за тях затова, че се отзоваха на молбата ми да дойдат на нашето мероприятие и да ни подкрепят в тези трудни времена. След като приключи церемонията по награждаването на призьорите в канадската борба, дойде ред и на дисциплината ориентиране с бял бастун. За съжаление тук имаше само мъжко присъствие. Под зоркото око на учителя от НЦРСГ „Хелън Келър” Деян Славов и неговата колежка Ани Ройдева, шестимата участници преминаха по определения от тях маршрут. Преподавателите от рехцентъра наблегнаха най-вече на правилното ходене и умелото боравене с бастуна. Заедно с обективната оценка за класирането, господин Славов не спести критиката си на участниците за не доброто използване на белия бастун в реално време и обстановка. Напълно е прав затова, че нито един от нас не заслужава тази класация, но въпреки всичко се получи следната: първо място за Иван Марински, второ за Христо Христов и трето за Никола Дичев.
          А за другите, които бяха дошли за да се видят с приятели и колеги по съдба – почерпка от териториалната организация заради самото присъствие по повод деня на белия бастун.           

Кирил Дамянов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Русе

ДЕВЕТ ГОДИНИ ТО НА НАСГБ – РУСЕ
ДРУГАРЯТ ДО МОЕТО РАМО

          ТО на НАСГБ – Русе се създаде и учреди на 11.12.2003 г. и от тогава кипи активен и смислен организационен живот сред членовете му. Девет години от съществуването на организацията и напредъка е видимо голям. Наброяваме 37 члена, имаме група за стари градски песни, самодейци с индивидуални изпълнения и авторско творчество в лицето на председателя – Панайот Димитров, с чийто участия по фестивали и конкурси печелим челни места и куп награди. От създаването на териториалната организация на сляпо-глухите сътрудник е Петранка Георгиева, която е сърцето и двигателя на организацията. На всеки подава ръка и не се срамува и не се страхува от това, че е сляпо-глуха. Приятел и закрилник на членовете си, тя със зъби и нокти се бори и отстоява правата на сляпо-глухите. Месец декември е ден на равносметка и на празници, но най-светлия празник за нея е 30 декември. Родена е през 1942 г.
          „Съдбата ме събра с таз прекрасна жена през лятото на 1982 г. От тогава до сега подари ми тридесет лета. Усмихната и закачлива, но винаги е точна и справедлива. Това е Петранка Георгиева Георгиева.”
          „Днес среброто косите краси, маминка е на внуци три.
          Оловото в краката натежава, но махва с ръка
и усмихната напред продължава.”

Честит 70-годишен юбилей!

 От другаря до нейното рамо
и ТУС на ТО на НАСГБ – Русе

 

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО-Добрич

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ – 13 НОЕМВРИ

          Международният ден на слепите – 13 ноември отбелязахме в ТО на сляпо-глухите от гр. Добрич. Председателката приветства всички дошли на тържеството, като отбеляза, че 13 ноември не е ден за празнуване. На тази дата ние напомняме на обществото, че нас ни има, запознаваме околните с нашите проблеми. "Вие можете без нас, но ние не можем без Вас, мили хора – сподели Ковачева – подайте Вашата десница да вървим заедно в тези трудни за всички хора времена." Кратък доклад за живота и делото на Валентин Аюи прочете Радка Великова – член на ТС на организацията. Запозна ни с човека, основоположник на писмеността на слепите хора. Неговото дело изважда от вековния мрак незрящите хора и ги поставя там, където са днес и завинаги, сред останалите членове на обществото – равноправни, дееспособни, достойно носещи съдбата си в свои ръце.
          След деловата част преминахме към тържествено отпразнуване на рождените дни на Стоянка Миланова, Янко Златев и именния ден на Ангел Иванов. Масата беше богата, отрупана с много лакомства, за които се бяха погрижили виновниците. Всеки от тях получи разкошен букет от бели хризантеми. Веселието продължи до късен следобед.СЛЪНЧЕВО ЗАЙЧЕ

          На 19 ноември отново бяхме заедно. Поводът бе представяне на книжката “Слънчево зайче” на нашата приятелка Стоянка Жекова. Повод за издаването и е отбелязването на 60-годишния юбилей на авторката и радостта от появата на първия и внук. Стиховете са посветени на малкия палавник. Стоянка Жекова е родена в с. Пряспа на 23.09.1945 г. Средното си образование завършва в гр. Добрич, след това продължава в учителския институт също в нашия град, след което отдава 25 години от живота си на най-малките, като детска учителка. От 2001 г. е член на ССБ, а от тази година – 2012 е член на ТО на сляпо-глухите в гр. Добрич. Всички слушахме с умиление нейните стихове и мислено се върнахме към безгрижните детски години. Към авторката се отправиха много въпроси и тя отговаряше на всички с радост. В стаята ухаеше на есенни цветя от големия букет, подарен й с много обич.

СЛЪНЧЕВО ЗАЙЧЕ

Бабо, направи ми зайче!
Жижо носи огледалце.
Взе го баба в ръка,
зайченцето заигра.

Първо шкафчето прескача,
на тавана заподскача.
Ту се крие зад вратата,
ту пък скача по стената.

На земята Зайо ляга,
детето пак ръце протяга.
Тъкмо да го улови
с ококорени очи.
Зайо скри се зад пердето,
скача, смее се детето.
Скачат зайчетата две,
пляскат весело с ръце.

Бабиното бяло зайче,
слънчевото огледалце.

Стоянка Жекова

Блока подготви: Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО-Асеновград

ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН

          13-ти ноември е ден, определен от световната общественост със съдействието на ООН за международен ден на слепите. Териториалната организация на слепите и сляпо-глухите в Асеновград всяка година честват тържествено този ден. Тази година ТУС реши честването да бъде съпроводено с екскурзия до историческото Панагюрище и да се осъществи среща с местната организация на ССБ. Петдесет местният автобус се оказа тесен за желаещите да участват в екскурзията. Свързахме се с г-жа Мария Буховска – председател на ТСО – Панагюрище към ССБ, която ни посрещна възторжено. Първото ни посещение беше в музея на революционното движение. Разгледахме златното панагюрско съкровище, запознахме се с историята и участието на панагюрци в Априлското въстание и в борбите за освобождението ни от пет вековното османско владичество. Посетихме къщата-музей на Райна Попгеоргиева, наречена от панагюрци и останала в историята, като Райна Княгиня, която в тъмна доба и в тайни скривалища бод след бод е извезала бунтовното знаме на панагюрци с надпис „Свобода или смърт”, за което България днес песни й пее. Беседата, която уредничката на музея изнесе, прикова вниманието на тези, които не виждат, но всичко чуто оживяваше пред тях, като през онези бунтовни години. Тази среща ще остане незабравима. Панагюрци бяха подготвили специална програма, но не останаха назад и асеновградчани. Стихове, песни и рецитали изпълниха времето, посветено на 13-ти ноември – Ден на слепите, в тях взеха участие Иван Шопов, Лушка Маджарова, Снежка Ивайлова, Милка Костова и др. Срещата завърши със сърдечно сбогуване и покана, панагюрци да гостуват на Асеновград в деня на сбора, посветен на незрящите през юни месец. Приключи срещата, но завинаги в сърцата ни ще останат спомените от този прекрасен ден.

Руска Димитрова

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО-Варна

„ЗЛАТНА ЕСЕН” – 2012 г.

          На 19 ноември тази година, в ТО на НАСГБ в гр. Варна с участието на организациите от ССБ се проведе за първи път многожанрово състезание – „Златна Есен” – 2012 г., състоящо се от няколко жанра: поезия – лично творчество и стихотворение от любим автор, народно пеене – соло и дует, стари градски песни – соло и дует, инструментални изпълнения, състезателни танци – танго, валс и рок. Сценарият и подготовката на този малък фестивал бе организиран от художествения ръководител – Ганка Параскевова. Водещи на многожанровото състезание бяха Ганка Параскевова и Станчо Добрев, който откри деня на талантите, като приветства с добре дошли всички присъстващи, колеги и приятели. Гости на това мероприятие бяха: г-н Методи Андонов – Председател на ССБ,  местната телевизия „Черно море”, на които председателят благодари за оказаното внимание чрез присъствието им. Представено бе уважаемото жури в състав: Кичка Христова – заслужила народна певица и диригент, Веселина Стоилова – обществен защитник в община Варна и поетеса, Христина Манева – главен експерт към община Варна – дирекция “Социално развитие и социално подпомагане”. Изказа благодарност и към Юлия Цанкова – водеща на предавания по радио „Хоризонт”, която е съобщила пред цяла България за подготвеното от нас многожанрово състезание. След това думата взе Параскевова да разясни регламента на участията и с кратко слово свърза този ден със събитието, на което сме го посветили.
          Ясно и точно водещата обясни, че този ден – „Златна есен” – 2012 г. го посвещаваме на образованието на незрящите хора. Бележитата дата 13 ноември е свързана със съдбата на един всеотдаен и благороден французин, на когото дължим уважение и благодарност за нашите умения, знания и таланти, придобити в далечното минало, но днес вече достигнали до висота. Всичко дължим на Валентин Аюи, който е роден на 13 ноември 1845 г. в малко френско градче „Сен Жуст”- Пикардия - Франция в семейство на тъкачи. Завършва начално църковно образование в родното си градче и заминава за Париж, където завършва класическото си образование и бързо се издига във френския двор. Става кралски преводач, а по-късно и Министър на науката във Франция. Една случайна случка го отклонява от перфектната му кариера. Отивайки на църква, вижда млад просяк и му подарява монета с голяма стойност. Удивен вижда, как тънките чувствителни пръсти на слепеца я опипват и безпогрешно определят стойността й. И тогава в неговото съзнание нараства гениалната мисъл, че загубеното зрение може да се замени с обучение, да се компенсира с развитието на други човешки сетива. От него момент, този благороден французин отдава целия си живот за слепите хора. Открива институт за незрящи, където ги обучава на четене, писане, смятане и на много други полезни неща от живота.
От Франция тези училища се разпространяват и в други страни, както и в България, където за първи път през 1905 г. се открива държавен институт за слепи. Откриват се училища за незрящи във Варна и София, които знаем, че и до днес функционират. Този всеотдаен човек се смята за баща и учител на слепите.
          С това организирано наше мероприятие – един малък фестивал, посветен на деня на талантите, ние с г-н Добрев искахме за пореден път да покажем, че тук в нашите организации, в живота на хората с увреждания не липсват най-прекрасните изкуства на света – музиката, поезията, танците и песента. Много от членовете ни активно участват в художествената самодейност, в културно-масовата работа, в организирането на много празнични мероприятия, концертни изяви, фестивали, лични и национални празници и много други.
          Всички знаем, че от слепи хора са ставали, гениални музиканти, певци, спортисти и др. Ние се стремим, чрез тези мероприятия, да направим живота на хората с увреждания, по-смислен, по-съдържателен и по-щастлив.
          На многожанровото състезание „Златна есен” – 2012 г. бяха отсъдени следните награди: за авторско стихотворение – "Отлетяла младост" на Ганка Параскевова – второ място, от творчество на чужд автор – Станчо Добрев със стихотворението „Жив е той, жив е” – първо място, Димитър Грудев със стихотворението от чужд автор – „Нова пътека” – второ място. От народното пеене – първо място за Веселка Боева с песента „Стар мерак”, второ място за Ганка Параскевова с песента „Ах, къде е моето любе” и трето място за Недялка Митева с песента „Песен за Родопа”. В жанра стари градски песни се получи следната класация: първо място за най-младата представителка Надежда Стойнова – „Песен за Варна”, второ място за Ганка Параскевова – „Бащината къща” и още едно първо място за Недялка Митева – „Тумбала лайка”. При инструменталните изпълнения първо място получи Станислав Парушев за музиката на „Осъдени души”, а второ място за Етиен – валс на кавал. За цялостно участие на изпълнители в многожанровото състезание, председателят на журито обяви наградените, както следва: първа награда получи Ганка Параскевова, а втора награда на Станчо Добрев и трета награда получи Стефка Мирева. Денят на талантите беше наситен с много музика, с прекрасни изпълнения на български народни и стари градски песни, изпълнени с чувства, обич и любов към всичко българско и родно.
          Поетите също се отличиха със своите изпълнения. Този ден ще остане незабравим в спомените на всеки от нас, ден, в който достойно се представиха наши членове, колеги, както в поезията и музиката, така и в състезателните танци и инструменталните изпълнения.
          Това грандиозно мероприятие, за първи път осъществено при нас от Станчо Добрев и Ганка Параскевова, нека стане традиция в нашите организации. С много труд и усилия, ние сложихме началото на това многожанрово състезание, подкрепено и от другите организации на ССБ.
          Благодарим на всички изпълнители за желанието, с което се включиха да участват и на присъстващите, които удостоиха с вниманието си нашето състезание. Желаем на всички здраве, живот и все така с желание и хъс да се включват в организираните мероприятия.

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО-Пловдив

ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА БУДИТЕЛЯ

          На 1 ноември, по повод "Ден на будителя", в клуба за социални контакти на сляпо-глухите на ул. “Весела” №30, гр. Пловдив, се проведе поетична сбирка на клуб "Вдъхновение", водещ на която беше Данчо Данчев, председател на литературен клуб "Следа".
          На сбирката присъстваха поети от Пловдив и Добрич, както и Маринка Маринова – председател на КС на НАСГБ и член на комисията на списание "Звук и светлина", към УС на НАСГБ. Срещата започна най-напред с лекция от г-н Данчев, на която той изложи литературните принципи на поезията и даде някои ярки примери за това.
          Обсъждаха се реквизитите, които трябва да съдържа в себе си едно стихотворение, как трябва да бъде изградено то, за да съответства на литературно-художествените правила.
          Срещата премина в оживени дискусии по тази интересна тема, бяха задавани и уточняващи въпроси, какво може и какво не се допуска в поезията и т.н.
          Присъстващите декламираха поезия, както от чужди автори, така и свои собствени авторски стихове. Всички останаха много доволни и предложиха на Данчо Данчев да публикува някои съвети и познания за поезията в списание „Звук и светлина”, за да бъде достъпна информацията за всеки, който иска да научи повече неща.

Илия Кърджанов

Нагоре
Към Съдържанието на брояСЪОБЩЕНИЕ
ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПОЕТИЧЕН КЛУБ „ВДЪХНОВЕНИЕ” КЪМ НАСГБ

          Уважаеми поети и членове на клуб „Вдъхновение”, приканваме Ви по случай 5-годишнината от създаването на клуба, през новата 2013 г. да изпращате новите си произведения, които да включим в поредната стихосбирка от сляпо-глухи поети. Стихосбирката ще излезе в края на годината.
          Творбите си изпращайте на адреса на председателя на поетичен клуб „Вдъхновение” – Калинка Панайотова Ковачева, ул. “Йордан Йовков” № 3, п.к. 9300, гр. Добрич.
          Темата е свободна, може да пишете за любовта, морето, приятелството и т.н. Приемаме всякакви произведения, които ще бъдат оценени от специализирано лице и ще се подберат най-добрите за стихосбирката. Дерзайте и Ви очакваме!

Калинка КовачеваАБОНАМЕНТ ЗА СПИСАНИЕ „ЗВУК И СВЕТЛИНА” ЗА 2013 Г.

Абонаментът за списание „Звук и светлина” за 2013 г. (издава се ежемесечно - 12 броя за 2013 г.) е, както следва:
- на плоско-печатен шрифт – 8 лева
- на компакт диск в MP3 формат – 10 лева
- на брайлов шрифт – 6 лева.
          Срок за абонамент: 31 декември 2012 г.
          Всички заявки за абонамент трябва да се изпратят в НАСГБ най-късно до 31 декември. Без заплащане на абонаментната такса, такъв няма да се прави.
Също така не може да се направи абонамент, ако не е подадена и писмена заявка за това!С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

          Уважаеми читатели, изпращаме Ви класирането на участниците в рубриката „Най-бърза и евтина кулинарна рецепта”:
          На първо място се класира Ивалина Донова от София с 52 точки и получава тава за фурна; на второ място се класира Александър Александров от Шабла с 44 точки и получава сушилник за чинии; на трето място се класира Войка Димитрова от Шумен с 38 точки и получава орехомелачка.
          Поощрителни награди се връчват на: Ивелин Тодоров от Шумен, Богдан Петров от Добрич и Иван Лицов от Горна Оряховица, които получиха купи с капак за салата, таратор и т.н. Понеже единствен Илия Гуделов от Поповица отговаря на логическите и криминалните задачи се награждава със специална награда за участие и получава купа с капак.
          А на най-активните териториални организации, участвали през годината със статии и рецепти поднасяме награди с грамота и кутия шоколадови бонбони, за да се подсладят и догодина да продължават все така активно да участват. На тези, които не са се включвали, приканваме да участват и очакват награди!
          Грамота получи Калинка Ковачева от Добрич за най-редовен дописник на списание „Звук и светлина”. Грамота за Върбина Станкова, която също е един от най-редовните дописници и за най-активно участие в изпращане на класиране на готварски рецепти. Благодарение на шуменци и помощта на добруджанци се оформи последното класиране, което сме поместили по-горе.
          Грамота за Славка Ставрева и Руска Димитрова от Асеновград за активно участие в рубриката „Делници и празници”.
          Грамоти за Ганка Параскевова от Варна, като най-редовен дописник, Динко Костадинов и Станислав Парушев от Варна.
          Грамоти за Калинка Стайкова и Диана Делчева от Харманли, които тази година се включиха със статии и се надяваме да продължат така активно и през следващата година.
          Грамоти за Димитър Димитров, Иван Лицов и Маринка Маринова, които бяха активни дописници през 2012 г.
          Грамоти за Димитър Станев и Аврам Аврамов от Велико Търново за участието си със статиите си през годината.
          Грамота на Иванка Костова от Бургас, която активно участваше със статии и рецепти. За съжаление на Иванка малко не достигна да се класира, но повече късмет й пожелаваме през следващата година.
          Грамота за Кирил Дамянов, също за активното му участие в списанието.
          Дечко Гарбатулов от Шипка получава грамота за интересните и съдържателни статии.
          Не на последно място се дава грамота на екипа на списание „Звук и светлина”: инженер Иван Колев, Илия Кърджанов, Катя Парапанова, Снежанка Кирчева, Светлозар Парапанов, Живка Огнянова, Деян Славов, Анна Ройдева, Нели Русинова, Тодор Минчев, Злати Златев и Недялка Горанова, които с общи усилия работят за подобряване вида и съдържанието на списанието, както и за изпращането му по адреси.

С уважение: редакцията на списание „Звук и светлина”

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg