Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Занимателна страничка
 

ФАЛШИВАТА БАНКНОТА

            Собственичката на един магазин за кожи заявила при съставянето на полицейския протокол:
          „Преди час в магазина ми влезе млад човек и купи дамска шапка за 18 лева. Той ми даде банкнота от 50 лева, но тъй като нямах дребни, отидох да разменя банкнотата в съседния магазин. Щом като взе шапката и 32 лева, купувачът си отиде. След малко при мен дотича съседката и развълнувано заяви, че банкнотата е фалшива. Аз й дадох друга банкнота от 50 лева. Така че купувачът ме ощети общо със 118 лева:

          1) шапката струва 18 лева
          2) получих фалшива банкнота от 50 лева
          3) върнах на купувача 32 лева
          4) загубих още 18 лева, тъй като те бяха получени от същата тази фалшива банкнота."

Колко лева всъщност е загубила продавачката?


ОТГОВОРИ НА ЛОГИЧЕСКИТЕ ЗАДАЧИ
ОТ ПРЕДИШНИЯ БРОЙ:

На задача 1:

            Натиска се единият ключ и се изчаква 5 минути – изключва се и се включва друг. Веднага след това се влиза в стаята с крушките. Тази, която свети е за ключа, натиснат непосредствено преди влизането в стаята. Тази, която на допир е топла е за ключа, който е бил включен за 5 мин. Съответно тази, която е студена и не свети е за ключа, който не е докосван.

На задача 2:

            Стаята е била четириъгълна, в нея е имало 4 котки (във всеки от четирите ъгли на стаята е седяла по една котка).

На задача 3:

            При първото притегляне поставяме в едното блюдо на везните 3 монети, в другото още 3 монети, а останалите три остават пред нас. Ако по-леката монета е в едно от блюдата, то ще се издигне. Ако не, те ще са равни и съответно по-леката монета е в останалите три монети, които все още не сме претеглили. И в двата случая ни остава да претеглим само 3-те монети, между които сме установили, че се намира по-леката. От тези три монети поставяме 1 в едното блюдо на везните и 1 в другото блюдо. Ако едната е по-лека ще го установим веднага, ако ли не то монетата, която остана пред нас и не е претеглена е по-леката.

На задача 4:

             Убиецът е Тодоров, който е излъгал, че е подпирал масата с капачка от бира, което не може да бъде истина, защото масите, както знаем, са трикраки, а трикрака маса не може да се клати.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg