Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Традиции
 
 

Рождество Христово

          Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич в България се празнува през първите часове след полунощ. Тогава от една къща към друга започват своят поход коледарите.
Това са млади, не оженени юноши и момчета на възраст от 12 до 20 години (а понякога и повече). Те са облечени в национални носии или празнично, с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Шарените тояги играят важна роля в обредните танци. Обикновено първо коледарите влизат в къщата на своят водач – "станеник". Ако районът е голям, тогава се формират няколко групи от коледари и всяка обхожда нейният квартал. Водачът на групата уведомява за началото на обхождането с пушечен изстрел. Коледарите ходят от къща на къща и през цялото време пеят песни, посветени на Коледа, т.е. Коледни Песни (на Младият Бог, който се е родил на тази нощ).
          Репертоарът на песните е доста разнообразен. Когато, например, коледарчетата влизат в дома, първата песен, която те пеят е предназначена за стопанина на къщата. След това, в следващата песен, те изпращат поздравления до всички членове на семейството, на млади и на стари. Едновременно с това, коледарите потропват със своите тояги по земята. Собственик на къщата приканва момчетата на масата и ги черпи с вино и ракия. Ако в къщата има неомъжена девойка, тогава тя дава на водачът специална коледна пита. Водачът, от своя страна, повдига високо питата и се моли на Бог от името на цялата къща и призовава за по-добра реколта. Това обикновено е кулминационен момент в обреда. В допълнение към питата на коледарите подаряват плодове, парчета от празничната торта, вино и ракия, а в последно време и пари. Пред коледарите обикновено тичат момчета на възраст под 12 години, които уведомяват собствениците с почукване на вратата, че към тях идват скъпите гости. И така, някои момчета ("котараци") издават котешки звуци. Другите момчета ("магарета") носят подаръците от коледарите. На следващата сутрин всички момчета се събират при водача за да пийнат и хапнат и започват да делят събраните подаръци помежду си. Част от събраните подаръци и пари, непременно отиват за благотворителност – в църквата или училището. Всеки взима питата на своето любимо момиче. Ако за дадена пита има съперник, тогава се поставят залози, и който даде повече пари, той печели питата. Партито при водача на коледарите понякога продължава чак до следващата сутрин.
          В някои части на България Рождество Христово (Коледа) все още се празнува по Православието – на 7 януари.                                                                                                                                            

ЗиС

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg