Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 

 

 

 

 

 

  Полезна информация  
 

Историята на най-красивата коледна песен –
“Тиха нощ, свята нощ...”

            Независимо от това дали на Рождество навън вали сняг или духа горещ вятър от пустинята, навсякъде звучи една и съща песен – „Тиха нощ, свята нощ”...
            В Европа е невъзможно човек да си представи Коледа без нея, звучи по радиото, по телевизионните канали, в универсалните магазини, в домовете на хората, пред коледната елха.
            През 1831 г. в Германия „Тиха нощ, свята нощ…” се появила едновременно в два песенни сборника в Берлин и Дрезден. И в двата, вместо името на автора пишело: „Авторите на текста са неизвестни”. Пруският крал Фридрих Вилхелм IV за първи път я чул през зимата на 1853 г. Той толкова харесал коледната песен, че извикал придворния концерт майстор и му заповядал: „Намери ми автора на песента!”. Заповедта на краля обаче останала неизпълнена още цяла една година и само по една щастлива случайност загадката намерила своето решение през декември 1854 г.
            Директорът на хора на австрийският град Залцбург, бивш добър познат на концерт майстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който според него постоянно пеел грешно популярната вече коледна песен. На направената му забележка от ръководителя на хора, юношата отговорил доста самоуверено и с гордост: „У дома ние винаги пеем „Тиха нощ” точно по този начин. Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази песен”.
            Изненаданият от тази новина директор на хора, захвърляйки всички ангажименти, заминал за Хайлян, където живеело семейство Грубер и се уверил, че местният органист и ръководител на църковния хор – 67-годишният Франц Грубер наистина е неизвестният тайнствен автор на музиката на „Тиха нощ, свята нощ…”, търсен по заповед на пруския крал. За автора на текста, Грубер назовал своя приятел – свещеника Йосев Мор.
            Разбира се, за създаването на тази толкова обичана коледна песен, се разказват какви ли не истории – смешни и необчайни.
            На 23 декември 1818 г. помощник-викарият на църквата „Свети Николай” в Оберндорф, градче на 20 км. от Залцбург, с ужас открил, че мишките са прегризали меха на органа. Какво да прави? Нима може да има рождественска меса без музика! И тогава на църковния служител му хрумнала спасителната мисъл: „Трябва ни тържествена песен!”
            На лист хартия, почти на крак, той нахвърлил няколко стиха и се понесъл към съседното градче Арнсдорф, където живеел учителят и органистът Грубер. След доста дълги уговорки музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара.
            Истината в тази история е, че „Тиха нощ, свята нощ…” наистина е прозвучала за първи път на 24 декември 1818 г. под свода на църквата “Свети Николай” в Оберндорф. По-късно Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещавал църквата, за да ремонтира органа. Работейки там, той намерил копие от композицията и я отнесъл у дома. Така коледната песен бързо се разпространила отначало в Австрия, а после в съседна Германия. Вярно е, че много години продължавали да я смятат за тиролска народна песен „със съмнителен произход”.
            Всъщност историята на песента е много по-проста и това е част от чудото.
            Немският тест е написан от Йозеф Мор още през 1816 г., когато той е млад свещеник, назначен в църквата в Марифар, Австрия. Нямаме представа какво точно е вдъхновило Мор да съчини своята поетична версия за раждането на Христос. Дали не е подредил думите по време на своите постоянни разходки в тази красива селска местност или на път към дома на своя дядо, който живеел на близо. Хубаво е, че не е забравил своето съчинение, когато след година се връща отново в Оберндорф.
            Органистът Грубер имал късмет и макар със закъснение от цели 36 години, славата дошла при него и краят на дните си той прекарал в заслужена почит. Авторът на стиховете – Йозеф Мор обаче така и не дочакал да стане известен. През 1848 г., на 56 годишна възраст той умира в пълна нищета. Но споменът на двамата автори е жив и сега. В Оберндорф под Залцбург върху църквата “Свети Николай” може да се види надпис: „Учителят Франц Грубер създаде тук на 24 декември 1818 г. мелодията, а викарият Йозеф Мор написа също тук текста на песента „Тиха нощ, свята нощ”...
            Днес песента е най-популярната коледна песен на всички континенти. Претърпяла е над 300 преводи, издадена е в над 180 версии на 121 езика. Няма знаменит певец, който да не я е изпълнил поне веднъж. Написана от непознат музикант и скромен викарий, божественото й послание пресича граници и докосва човешките сърца навсякъде по света.

Подготви: Ива Дива

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg