Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

AI ТЕХНОЛОГИЯ НА HUAWEI ПОМАГА НА НЕЗРЯЩИТЕ ДА "ВИЖДАТ"
ЕМОЦИИТЕ НА ОКОЛНИТЕ ЧРЕЗ ЗВУКОВИ СИГНАЛИ

Две трети от комуникационните изразни средства са невербални, а израженията на лицата ни са тясно свързани с нашите емоции. Представете си свят, в който няма как да видите емоциите на хората. За хората със зрителни увреждания това е ежедневие. Сега обаче, тези хора ще могат да "видят" усмивката на човека срещу себе си чрез силата на технологията.

Huawei създаде приложение, което позволява на незрящите да "виждат" емоциите на хората срещу себе си чрез силата на изкуствения интелект. Приложението "Facing Emotions" използва камерата на Huawei Mate 20 Pro, за да възпроизведе 7 специфични човешки емоции под формата на звукови сигнали, като по този начин помага на хората със зрителни увреждания да общуват по-пълноценно със своите близки.

Чрез създаването на "Facing Emotions" Huawei посрещна още едно предизвикателство пред изкуствения интелект. Задавайки си въпроса "Как изкуственият интелект може да помогне на незрящите да "видят" част от света?", глобалният бранд намери изцяло ново приложение на AI технологиите. Чрез програмирането на изкуствения интелект да анализира човешките емоции и да ги трансформира в звуци, Huawei създаде нов език, чрез който незрящите да разпознават човешките емоции по невиждан досега начин.

Използвайки задните камери на Huawei Mate 20 Pro, приложението сканира лицето на събеседника и анализира ключови елементи от него като очите, носа, веждите и устата, както и тяхната специфична моментна позиция по спрямо другите лицеви елементи. След това изкуственият интелект преработва информацията и я възпроизвежда под формата на определен звук, който човекът със зрителни увреждания чува от телефона или слушалките си, ако носи такива. Всичко това се случва в реално време, като за целта не е необходим достъп до интернет. Функционирането на "Facing Emotions" се дължи изцяло на изкуствения интелект и процесора на Huawei Mate 20 Pro.

"Facing Emotions" е разработен в сътрудничество с хората със зрителни увреждания и благотворителни организации, работещи с тях. На регионално ниво, Huawei си партнира с Polish Blind Association за създаването на фокус група от незрящи, която участва във всеки етап от разработването на приложението. В България Huawei работи с фондация "Синергия" за популяризиране на проекта и даване гласност на предизвикателствата пред хората със зрителни увреждания у нас.

Ключов елемент от целия процес са звуците. Те са създадени от незрящия композитор Томаш Билецки и изразяват 7 основни човешки емоции. Търсени са кратки, семпли, изразителни и в същото време ненатрапчиви за околните звуци. Неговата уникална гледна точка относно естеството за звука му позволява да създаде звукови сигнали, чрез които хората със зрителни увреждания да могат във възможно най-голяма степен да уловят емоциите на своите събеседници. След това въпросните звуци са тествани от незрящи, които ги определят като разбираеми и лесни за запомняне.

"Звуците за приложението трябваше да бъдат специфични за всяка емоция, като в същото време не разсейват събеседниците от техния разговор", сподели Томаш Билецки.

В хода на развитието на приложението бе установено, че потребителите биха желали да притежават удобно за него "hands free" устройство, тъй като ръцете са им необходими, за да държат своите бастуни и кучета-водачи. За тази цел, отличеният с редица награди дизайнер на кейсове за смартфони Янек Кочански разработва на 3D принтер специален кейс за Huawei Mate 20 Pro, с помощта на който незрящите ще могат да използват по-лесно не само приложението, но и своите смартфони като цяло.

"За мен като дизайнер най-важна е функцията, а формата бива създавана според нея. Първо трябва да бъде задоволена функционалната нужда на потребителя и едва след това пристъпваме към естетичното оформление. Huawei Mate 20 Pro е много стилен и модерен телефон и поради тази причина кейсът за него също трябваше да бъде такъв.", сподели Янек Кочански.

Huawei създава и специален документален филм, който показва влиянието, което "Facing Emotions" оказва върху живота на хората, които го използват. Филмът разкрива повратните моменти в живота на трима души със зрителни увреждания, когато те наистина осъзнават колко много означават за тях емоциите на близките им.

Героите във филма – Миряна от Швеция, Мустафа от Турция и Роберт от Полша, са били открити от Huawei чрез местни НПО, които са се нуждаели от доброволци, които да тестват приложението и да бъдат част от неговото развитие. Техните трогателни истории и реакции са това, което прави филма толкова силен и въздействащ.

"След огромния успех на проекта "Sound of Light", в който Huawei Mate 20 Pro превърна изображения на Северното сияние в музика, изпълнена от симфоничния оркестър "Synchron" във Виена, сега отново ще покажем мощта на технологията в Mate 20 Pro. Този път пред изкуствения интелект на нашия флагман е поставено предизвикателството да помогне на незрящите. Сега незрящите и хората със зрителни увреждания ще получат нова възможност, която ще обогати техния живот и ще ги сближи с техните любими хора. За мен е огромно удоволствие да представя новото приложение на Huawei "Facing Emotions", което ще помогне на незрящите да "виждат" човешките емоции чрез специално разработени звукови сигнали.", сподели Лонгруи Циу, управител на Huawei за България и Македония.

Източник: www.dnevnik.bgДА СИ ОБЛЕЧЕШ УШИ – НОВО ИЗОБРЕТЕНИЕ ПОЗВОЛЯВА
НА ГЛУХИТЕ И СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ДА ЧУВАТ МУЗИКА

Близначките Хермон и Херода Берхейн обичат да танцуват, но не могат да чуват музиката, защото са глухи. Ето защо за тях създаването на облекло със сензори, което им позволява да усещат различните звуци, изцяло преобразява преживяванията им, когато обикалят нощните клубове в Лондон, разказва "Ройтерс".

Изобретението "Звукова блуза" (Soundshirt) е на базираната в Лондон модна компания CuteCircuit. Тя има 16 сензора, вградени в плата, така че хората, които са облечени с нея, усещат цигулките върху ръцете си, докато барабаните например резонират върху гърба.

Близначките Берхейн, които изгубват слуха си на ранна възраст, твърдят, че тези ризи са им донесли съвсем ново преживяване.

Франческа Розела, съосновател и основен творчески служител в CuteCircuit, която създава модни технологии, годни за обличане, казва, че блузите позволяват на глухите и сляпо-глухите да чуват музиката чрез усещане.

Вътре в ризата, която е изцяло текстилна, няма жички или проводници. За създаването й се използват т.нар. смарт платове, в които се вгражда комбинация от микроелектроника – много фини, гъвкави и проводими нишки, обяснява Розела.

Тя допълва, че всички тези електронни мотори са свързани с тези проводими тъкани, така че дрехата да бъде мека и разтегателна.

Звуковите блузи обаче няма да са евтини. Засега на предварителна продажба цената им е 3 хил. паунда, но според Херода парите си заслужават, особено за глухите и сляпо-глухите, които харесват музиката толкова, колкото нея и сестра й. "Мисля, че определено може да промени живота ни.", допълва тя.

Източник: www.dnevnik.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg