Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Щрихи от родината

 
 

РАФАИЛОВИЯТ КРЪСТ – БЕЗЦЕННИЯТ ТРУД
НА ЕДИН МОНАХ

Високо в Рила, в най-големия манастир у нас, зад бронирани стъкла, се пази изключително произведение на изкуството – Рафаиловият кръст. Той е един от най-въздействащите представители на българската дърворезба от епохата на Възраждането. С размерите и ювелирността на изображенията на различни библейски сцени, Рафаиловият кръст няма аналог в света.

Той е изработен с голямо изящество от рилския монах Рафаил, като Този труд му е отнел около 12 години. Завършен е през 1802 г. Кръстът е от цяло дърво с височина 81 см и ширина 43 см. Творецът използвал фини длета, малки ножове и дори увеличителни лещи, за да изобрази 104 библейски сцени, съставени от 650 фигури. Кръстът е двулицев и от двете му страни има резбовани сцени, като никоя от тях не се повтаря. Някои от тях са Рождество Христово, Кръщение на Исус, Влизане в Йерусалим, Христос в храма, Съшествие в ада, Възкресението на Лазар, Възнесение Господне, Преображение, Разпятието на Исус, Снемане от кръста, Рождество Богородично, Въведение в храма, Благовещение, Успение Богородично и много други. Изключителен денонощен труд! За изработката на тази съвършена творба Рафаил дал много повече от умения и търпение. На своя кръст той посвещава не само толкова много години от живота си, но и своето зрение. С течение на годините работа, зрението на Рафаил отслабвало. Към края на работата си върху кръста, той напълно ослепял.

Монахът постига такова съвършенство с творбата си, че сякаш не е трябвало да започва друго творение, с което да достигне до по-големи висоти в прецизността и ювелирността. Творбата е абсолютен уникат, произведение на изкуството, признато от творци по цял свят.

А ето и една любопитна история, свързана с Рафаиловия кръст. През 1974 г. едва не избухва международен скандал заради него. Рафаиловият кръст е включен в изложба във Франция и заедно с други ценни експонати е трябвало да бъде изложен в зала "Помпиду" в Париж. Експонатите са подредени и аранжирани, празно стои само мястото на кръста. 24 часа преди тържественото откриване на изложбата, пред отбрани гости на летище "Орли", Рафаиловият кръст е "арестуван". Тогавашният директор на музея към Рилската обител – Анчо Анчев, прави опит да внесе кръста във Франция скрит в калъф за цигулка. Отвътре калъфът е бил специално издълбан във формата на кръста, а самият кръст надлежно завит, за да не се повреди. Френските власти обаче настояват да проверят какво има в калъфа, въпреки че Анчев държи да мине през ВИП изхода без проверка. Когато отварят калъфа настава суматоха, защото виждат и осъзнават колко ценна реликва стои пред тях. Към Рафаиловия кръст не е имало нито сертификат за износ, нито писмо или каквото и да е друго, уточняващо какво е това и за къде пътува. След тридневен престой в ареста, кръстът е поставен на мястото му в изложбата и за 8 дни събира стотици хиляди посетители. Парижки критици пишат, че самите Пабло Пикасо и Салвадор Дали са посетили изложбата и са останали изумени от творението на българския монах.

Уникалността на творението на Рафаил е именно мащабността на неговия труд. Не е известна досега такава огромна по обем работа, посветена на една творба от един човек. Този факт, в съчетание с майсторството и фината изработка, впечатляват и днес специалистите у нас и от чужбина.

Източник: www.lifebites.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg