Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Приоритети

УЧРЕДЯВАНЕ НА СВЕТОВНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ
НА РОДИТЕЛИТЕ НА СЛЯПО-ГЛУХИ

          На 01.10.2011 г. бе обявено създаването на конфедерация, която представлява всички родители, които защитават правата на своите сляпо-глухи синове и дъщери. Ричард Лопес – представител на Европейската Мрежа на сляпо-глухите, обяви тази новина по време на церемонията по закриването на 15-та Международна световна конференцията на сляпо-глухотата в Сао Паоло, Бразилия.  
         Конфедерация е съставена от следните федерации: Латиноамериканска федерация на семействата на сляпо-глухите и тези с множествени увреждания – 15 страни, Европейската мрежа на сляпо-глухите – 27 страни, Канадска асоциация на сляпо-глухите, Асоциация „Рубела” и Африканската федерация на сляпо-глухите – 3 страни.
         Главното седалище на конфедерацията е в Барселона и нейната цел е да представлява гласа на родителите, чиито синове и дъщери страдат от това увреждане; да им помогне да живеят самостоятелен живот и да постигнат това с работата на правителството, за да се вземат нужните мерки в икономиката, здравеопазването, помощите и образованието.                              Световната Конфедерация на Родителите на сляпо-глухи и с множествени сетивни увреждания направи своите първи крачки и кани всяка една организация в тази сфера да се присъедини към нея.
         Сляпо-глухотата е непознато увреждане. Не се състои от сумирането на глухота и слепота и не е свързано със загубата на двете сетива, а има свои собствени характеристики.
         Според приетите параметри на всеки 100 000 души – 40 са сляпо-глухи.

Рикард Лопес
Член на управителния комитет на
Европейската мрежа на сляпо-глухите

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg