Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

15 ОКТОМВРИ В ДОБРИЧ

Всяка година традиционно отбелязваме 15 октомври – Международния ден на белия бастун. Тази година също не пропуснахме това събитие. На 14 октомври се събрахме в клуб "Детелина". На поканата се отзоваха 15 сляпо-глухи, заедно със своите придружители.

Събирането започна със състезание за бързина и техника при ползване на помощното средство. Първо място бе извоювано от Илия Костов, второ – Еленка Демирева и трето – Марийка Атанасова.

Мария Андреева, приятел на организацията, прочете на присъстващите кратка информация за белия бастун – история на създаване, разработени техники, отличителни белези на помощното средство.

Председателката Ковачева представи своето стихотворение за белия бастун.

В края на събирането имаше скромна почерпка, осигурена от спонсори на организацията.

ЛЮБИМ ГОСТ В КЛУБ „ДЕТЕЛИНА“

На 4 ноември, ние, членовете на ТО на сляпо-глухите в Добрич, бяхме отново в клуб "Детелина". Гост ни бе офталмологът Илияна Ананиева. Тя ни изнесе здравна беседа, като постави акцент върху превенцията на здравето. Макар и разнопосочна, лекцията ни бе много полезна. Доктор Ананиева разясни какви витамини и хранителни добавки да взимаме; защо е необходимо да проветряваме често помещенията, в които стоим; как да се предпазим от повишаване на кръвното налягане; да ползваме слънчеви очила и изкуствени сълзи, както през лятото, така и през зимата; да полагаме грижи за подобряване на метаболизма, чрез прием на повече течности и плодове; кои храни са изключително полезни и др. Присъстващите задаваха различни въпроси, на които докторката отговаряше спокойно и изчерпателно.

В знак на благодарност, ние й подарихме последната стихосбирка на клуб "Вдъхновение" – "Копнежи" и разкошен букет от хризантеми. Тя от своя страна ни почерпи със сладки и обеща отново да ни погостува.

Блока подготви: Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg