Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Приятели от близо и далеч
 
 

СЛЯПО-ГЛУХИЯТ ТОНИ ДЖАЙЛС ПЪТУВА САМ ПО СВЕТА

Затворете очите си, запушете ушите си, сега отидете и обиколете Рим сами. Това е перспектива, която изглежда невъзможна, но не и за сляпо-глухият пътешественик Тони Джайлс.

Живеещият в Девън автор и изследовател е посетил досега 127 страни, всичките 50 щата в Америка и всички седем континента на планетата.

"Планирам да продължа да пътувам, докато не посетя всяка държава по света, след което ще продължа да пътувам, докато не умра", казва той пред Telegraph Travel.

Тази година, Тони Джайлс ще навърши 41 години. Когато е бил на 9 месеца е диагностициран с конусова дистрофия и фотофобия, а когато е на шест години се установява, че е налице и частична глухота и в двете уши. Сега той е изцяло сляп и около 80 на сто глух. Мощен слухов апарат му помага да чува при определени условия, но не и в други.

"Това е все едно да провеждате телефонен разговор, а връзката постоянно да се губи и прекъсва", обяснява той. "Чувам ясно звуци и думи, но пропускам други."

Джайлс е учил в училищата за хора със зрителни увреждания Exhall Grange School в Ковънтри и по-късно Кралския национален колеж за слепи в Херефорд, където е придобил всички умения, необходими за постигане на самостоятелност и независимост – брайлов език, обучение по ориентиране и мобилност и използване на специален компютърен софтуер.

И така, без зрение и силно ограничен слух, какво всъщност е да се движите сам по света – задача, която е достатъчно обезсърчаваща за повечето хора? Вижте какво споделя Тони!

"Изследвам паметници, като ги изкачвам. Преживявам градовете, като се разхождам из улиците им. Усещам наклоните, засичам промените в повърхността под краката ми – от чакъл до асфалт, от калдъръмени камъни до бетон, от земя до мрамор. Чувствам промяната в пространството, когато вървя по тесните пътеки на горите, усещам отворените пространства, когато свежият вятър удари лицето ми. Посещавам известни църкви, джамии и храмове, докосвам разрушените им стени и усещам текстурите, наслоени през вековете. Наслаждавам се на ароматите на пазарите, печенето на месо, пърженето на лук и чесън, най-вкусните подправки, джинджифил и билки. Това е шумотевицата на Стария град на Йерусалим или пък Каменния град на Занзибар – пълни с хора, животни и продавачи. Всички тези усещания ми говорят за мястото. Най-хубавото е, че всички тези преживявания са изпълнени с адреналин!"

Тръпката от движението и предизвикателството да стигне от точка А до точка Б са това, което продължава да мотивира Тони да пътува и изследва прекрасните кътчета на нашата земя.

За да планира пътуванията си, Джайлс използва тип софтуер, наречен JAWS, който му позволява да чете екрана на компютъра си, използвайки изход от текст към реч. Така той проучва дестинации, резервира общежития и организира маршрута си преди самото пътуване. Джайлс предпочита пътуването с влак или кораб, тъй като често се нуждае от помощ при резервирането на полетите със самолет, поради недостъпността на голяма част от сайтовете на авиокомпаниите.

По време на обиколките си по света, Тони винаги носи със себе си цифрово устройство, което съхранява документите и изследванията му, съответните телефонни номера, упътвания до и от летищата, гарите, пристанищата, обществения транспорт, както и електронни книги. Също така в багажа му винаги има резервни слухови апарати, изобилие от допълнителни батерии и разбира се резервен червено-бял бастун!

За разлика от повечето хора с увредено зрение и слух, Джайлс не предпочита използването на смартфон. "Не харесвам технологията за прекарване на пръстите, това ме вбесява" – обяснява Джайлс. "Да, може да ми помогне да намеря по-лесно и бързо конкретно място, но повече ми харесва да общувам с хората, за да ми помогнат да стигна до набелязаното място. Пък така или иначе, на места като например Африка, връзката с интернет едва ли е надеждна."

На въпроса какво прави, когато се изгуби и местните не говорят английски език, Джайлс казва: "Винаги се уверявам, че имам написан на местния език адреса на мястото, където съм отседнал, както и телефонен номер на таксиметрова компания. Така че, ако наистина се изгубя, винаги мога да покажа адреса на някого или пък да извикам такси и да се върна в квартирата си."

Изучаването на нови езици в движение е предизвикателство. Джайлс казва, че винаги се опитва да научи основни думи и фрази на езика на страната, където отива, като "Здравей", "Благодаря", "Вода" и т.н. Но почти винаги намира някой, който може да говори малко английски, ако има нужда от помощ.

Джайлс финансира пътуванията си използвайки личната си пенсия и отчасти с печалбите от двете книги, които е написал, втората от които – Seeing the World My Way – е преиздадена през 2017 г. Но като цяло Тони споделя, че предпочита ограничения бюджет, като използва градския транспорт, когато е възможно, присъединява се към безплатни пешеходни турове, които пък от своя страна са превъзходен начин за срещи с местни хора и за обмен на култури, което е същността на истинското пътуване.

"Има места, които не бих посетил отново!" – казва той. "Струваше ми се, че повечето хора на тези места, които срещнах, просто искаха да изкарат пари от мен."

А най-доброто място, на което е бил, според Джайлс е Нова Зеландия. "Оказах се в Ушуая, най-южният град в света, намерих круизен кораб, готов да ме вземе в последния момент и стъпих на борда" – спомня си той.

"Това бяха девет дни магия. Докоснах китовите кости, измити на брега, седнах на огромни късове лед, погалих ледници и слушах песните на пингвините."

Понякога той пътува с приятелката си. Тя също е сляпа и живее в Атина. Двамата се запознали, след като тя попаднала на уебсайта му, след което приятелството постепенно се превърнало във връзка, но Джайлс казва, че когато са разделени, макар тя да му липсва, той никога не се чувства самотен.

Докато се подготвя за следващото си пътуване, всички ние може да помислим какви прости неща бихме могли да направим, за да улесним преминаването му.

"Говорете с мен, преди да ми помогнете." – съветва той. "Плашещо е да хванете някого със сляпо-глухота и да го дърпате нанякъде. Това може да доведе до нежелана реакция. Леко потупване по ръката или рамото, последвано от "Имате ли нужда от помощ?", ще е достатъчно, и моля Ви, хора, не трябва да посочвате, когато давате указания за посоката."

Тони Джайлс е бил и в България. Вярваме, че е останал с прекрасни впечатления от нашата Родина и ще се завърне някой ден отново. А кой знае, може точно Вие да сте този, който ще го упъти!

Статията подготви: Елена Атанасова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg