Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

НЕЗАБРАВИМО УЧАСТИЕ

На 1 септември тази година в град Перник се проведе 13 Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания с участието на Балканските народи и в чест на 30 г. СИБ. На фестивала взеха участие изпълнители от различни ТО в страната – София, Пловдив, Варна, Силистра, Тутракан, Перник, Дулово и др.

По покана на г-жа Анита Тараланска – организатор на фестивала, взехме участие и ние, членове от ТО на НАСГБ – Варна – аз, Ганка Параскевова и Станчо Добрев. Ние се представихме с две градски песни – "Песен за Варна" и "Жива е в мене още песента". Рецитирах мое стихотворение, лично творчество – "Равносметка", а Станчо Добрев изпълни стихотворението – "Вяра". Преди изпълнението на "Песен за Варна", започнах с кратко въведение:

"Виждала съм градове големи и красиви,

С модерни сгради, скулптури, неон,

Но с мойта Варна те са несравними,

С морето черно, с Франгенския фар.

Величествена, слънчева, зелена,

От векове красиш този бряг,

Царица в черноморската вселена,

Целуват те вълните в своя бяг."

Достойно представихме нашата ТО на НАСГБ – Варна. Наградиха ни със сребърен медал за второ място и диплом за отлично представяне.

След приключването на фестивала, на другия ден – 2 септември, 48 души, участвали във фестивала, тръгнахме за Македония. Посетихме гр. Охрид, Охридското езеро и манастира "Свети Наум", където запалихме свещички за здраве. След приятна разходка из града, тръгнахме за Албания. Първият град, в който пристигнахме беше Кавая – малко, красиво градче, близо до морето. Настаниха ни в хотел "Ана". На другия ден отидохме до плажа и се окъпахме в Адриатическо море – чисто, светло и приятно. Имаше вечеря в приятна обстановка, с музика и песни. На следващия ден тръгнахме за гр. Дурас – красив, чист, с идеални пътища. Град, който е с най-голямото пристанище на Балканския полуостров. Прибрахме се в Кавая и на следващия ден тръгнахме за столицата на Албания – Тирана. Най-интересното е, че в Албания дават безлихвени заеми на тези, които имат нужда от жилище – студенти, младоженци и други нуждаещи се. Шест месеца след приключването на строежа на жилището и след като е напълно оправено, започва изплащането на заема. Албанците, които работят в чужбина, инвестират спечеленото в своята родина.

Последната вечер имаше Гала вечеря, която премина за всички нас незабравимо. Присъстващите от всички организации взеха участие в общата програма с песни, стихове и танци. Ние взехме участие с две песни – "Песен за рибаря" и хумористичната песен "Бай Стефан на старите времена", с които поздравихме, както Ръководството, така и присъстващите на Галавечерята.

Всички останахме доволни, както от прекрасно организирания фестивал, така и от незабравимата екскурзия. На другия ден отпътувахме за България.

Ганка Параскевова
НЕДЕЛИНО – ТУПТЯЩОТО СЪРЦЕ НА РОДОПИТЕ

На 6-и, 7-ми и 8-ми септември 2019 година по традиция в гр. Неделино се проведе 18-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. Мероприятието съвпадна и с 45 години от обявяването на Неделино за град.

В тридневния фестивал участваха хиляди самодейци от цялата страна, както и гости от Македония, Гърция, Сърбия, Румъния и Турция.

В надпреварата взе участие и Женската битова група "Родопски глас" с ръководител Стойко Карамфилов – всички членове на ТО на НАСГБ – Неделино.

След усилена подготовка през летния период, те се представиха достойно и бяха възнаградени за усърдния труд.

Жури в състав проф. Милчо Василев – ректор в Академия за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) "Проф. Асен Диамандиев" гр. Пловдив, Виолета Измирова – преподавател по народно пеене и автентичен фолклор в АМТИИ, Данка Цветкова – преподавател по народно пеене в АМТИИ, удостоиха битовата женска група "Родопски глас" към ТО на НАСГБ – Неделино за изворен фолклор с грамота за първо място и златен медал. За народно пеене групата взе награда второ място. От групата имаше и индивидуални изпълнения, които също бяха отличени с грамоти и медали.

Женска битова група "Родопски глас" при ТО Неделино с ръководител Стойко Карамфилов продължава с репетиционните дейности за по-нататъшни изяви и участия в събори, фестивали, надпявания и др.

Юлия ГеоргиеваТО НА НАСГБ – ЯМБОЛ ПРАЗНУВА!

Здравейте, приятели! И ето отново се завъртяха 365 дни и пристигна този специален ден, в който всеки е роден! С годините със сигурност всеки от нас се променя. Преживяваме различни неща. Не сме пощадени от болка, разочарования, лични проблеми, но благодарение на приятелството ни, трябва да оцелеем и да се съхраним като човеци. Животът не винаги е лесен и справедлив, но това което ни прави щастливи са приятелите и хората, които обичаме и носим в сърцата си.

Пожелавам Ви да сте заобиколени от точните, добронамерени и верни приятели!

В този слънчев ден приемете нашите поздрави за Вас по случай рождените Ви дни! Бъдете винаги мили и добри! Не преставайте да дарявате с обич и топлина Вашето богатство – децата Ви!

И макар годините да натежават, останете млади и помнете, че всички днес Ви уважават без значение годините!

Да сме живи и здрави дълги години, за да празнуваме и да се радваме на живота!

Бъдете щастливи, грижете се за себе си и имайте един запомнящ се празник – именно днес и сега!

Мария Димова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg