Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Здраве

 
 

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРЕВЕНЦИЯ


      Венозната недостатъчност не е просто усещане за тежки и болезнени крака. Това е хронично заболяване, което води до разширени вени, а понякога и до по-тежки последствия. За щастие медицината разполага с ефикасни средства за лечение и превенция.
      След целодневно скитане по магазините е нормално краката Ви да са леко подути и болезнени. Но когато усещате този дискомфорт още от сутринта и през целия ден, трябва да се обърнете към лекар. Това са първите признаци на венозна недостатъчност, придружени понякога с усещане за топлина и "мравки" в краката или с мускулни спазми, особено нощем.
      Много често това хронично заболяване се подценява, с времето то може да доведе не само до разширени вени, но и до язви по кожата на краката или до венозна тромбоза, известна повече като флебит.
      Всичко това може и да не се случи, ако се спазват правилата за добра хигиена на живот. В случай, че заболяването вече е факт, има ефикасни методи на лечение.

Причини за появата на разширени вени

      Факторът наследственост може да улесни появата на разширени вени. Когато единият родител има такъв проблем, рискът при децата се увеличава с 35%, а ако и двамата родители са засегнати от него, рискът стига до 70%. Други рискови фактори са бременността, наднорменото тегло, продължителното стоене в право положение, прекаленото излагане на слънце.

Как изглеждат разширените вени?

      Те могат да са различни по дължина, разположени повече или по-малко близко до кожата, невидими или видими като тънки или по-дебели сини нишки.

Как функционира венозната система?

      Вените на долните крайници са разположени в две мрежи – повърхностна и дълбоко разположена. Тяхната задача е да пренасят кръвта към сърцето. За да се избегне стичането й при изправено положение на тялото, вените са снабдени с клапи, които се отварят, за да пропуснат кръвта, насочена нагоре, и се затварят, за да й попречат да слезе надолу.
      Когато всичко е наред, повърхностните вени не се виждат. При венозна недостатъчност те стават видими и релефни.

      Съвети за превенция:
      1. Редовно движение

      – Ходете пеша колкото може по-често! При всяка стъпка се оказва натиск върху свода на ходилото, което благоприятства връщането на кръвта към сърцето. Поставяйте първо петата. Ходенето пеша става ефикасно след 31-ия метър при непрекъснат ритъм. Това е минималното разстояние, което дава възможност за активиране на лимфната и кръвоносната система. При всяко спиране токсините се трупат и създават малки "задръствания". Иначе казано един следобед, прекаран в шопинг, няма нищо общо с енергичното ходене пеша.
      - Изберете леки спортове. Колкото по-здрави са мускулите на краката, толкова по-леко функционира венозната система и се ограничава рискът от задържане на кръв, вода и токсини в долните крайници. Специалистите препоръчват спортове, при които няма риск от травмиране на вените, а именно колоездене, плуване, водна гимнастика. По-добре избягвайте тениса, спортовете с топка и джогинга, защото те предизвикват сътресения.

      2. Балансирано хранене
      - Внимавайте с килограмите. Мазните пържени храни водят до напълняване и до втвърдяване на кръвоносните съдове.
      - Яжте редовно пресни плодове. Те са пълни с витамин С (особено цитрусите), флавоноиди (най-вече в гроздето), витамин Р (в червените плодове). Тези вещества са от съществено значение за здравето на вените.
      - Не забравяйте бобовите храни. Те са богати на цинк и селен – олигоелементи, съхраняващи колагена, който представлява 70% от състава на венозните стени.
      - Включете в менюто си мазните риби. Сьомга, сардина, скумрия – в тези риби има много омега 3 и 6, както и витамин Е – приятел на кръвоносните съдове.

      3. Спа процедури "За здравето"
      Водните процедури имат ефект в по-тежките форми на хронична венозна недостатъчност при наличие на отоци и язви по кожата на краката. Благодарение на спа лечението намаляват болките и други симптоми.

      4. Поддържащи чорапи
      Те са незаменима част от превенцията на разширените вени, тъй като оказват градиращ натиск в посока от ходилото към бедрото и това води до подобрено кръвообращение. Днешните модели са естетични, предлагат се в различни цветови нюанси. Добре е да имате рецепта от лекар, за да си набавите най-подходящите за вас чорапи (съществуват няколко степени на стягане). Статията е публикувана по предложение на Калинка Ковачева Източник: www.rozali.com

Статията е публикувана по
предложение на Калинка Ковачева.
Източник: www.rozali.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg