Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Приоритети

 
 

ЧЕРВЕНО-БЕЛИЯТ БАСТУН И КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ХОРА


      Намирането на пътя от точка А до точка Б за зрително затруднения човек е достатъчно трудно, но това е още по-трудно за човек с комбинирано зрително-слухово увреждане. Трябва да се има предвид също, че преминаването по път, когато не можете нито да чувате ясно, нито да виждате трафика, може да е и изключително опасно.
      До 2001 г. сляпо-глухите използваха бял бастун, който е символ на слепия човек, но поради липсата на достатъчна диференциация, околните често не разбираха защо човекът с белия бастун не реагира, когато се появяват коли на кръстовището или пък не реагира на опит за помощ от друг човек, като тези случаи в по-голямата си част са изключително опасни.
      От 2001 г. сляпо-глухите хора се сдобиха с много важен инструмент за придвижване на публични места, улици и кръстовища, а именно червено-белият бастун. Благодарение на него, хората с двойно сензорно увреждане могат да се движат с повишена самоувереност и безопасност в градската среда и транспорта. Освен това червено-белият бастун информира и респектира околните, че притежателят му е човек със сляпо-глухота.
      Да помогнем на сляпо-глухите – какво да правим и какво да не правим:
      1. Ако шофирате кола и видите пешеходец с червено-бял бастун, който се опитва да пресече пътя:
      - Бъдете търпеливи – на сляпо-глухия човек ще му отнеме повече време да пресече пътя.
      - Ако е безопасно, излезте и предложете помощ.
      - Не ги заобикаляйте с автомобила.
      - Не прибързвайте да минете по пътя близо до тях или с форсиран двигател – това ще ги изплаши и може да причини инцидент.
      2. Ако близо до пътя стои човек с червено-бял бастун, има няколко признака, по които околните могат да се ориентират какво действие иска да предприеме той. Ако бастунът е вертикално изнесен напред, това означава, че собственикът му възнамерява да пресича и очаква водачите да спрат, за да премине улицата безопасно. Ако бастунът е вертикално вдигнат на нивото на очите, значи има някакъв проблем и човекът се нуждае от помощ.
      3. Ако видите сляпо-глух човек и смятате, че той се нуждае от помощ да пресече улица, да влезе в магазин или пък да се качи на автобус или влак:
      - Докоснете ги нежно по ръката или рамото и говорете ясно. Ако изглежда, че не ви чуват, опитайте се да изпишете думи на дланта им с пръста си. Тогава те ще отговорят дали се нуждаят от помощ и какво можете да направите Вие.
      - Не сграбчвайте ръката им – това може да ги стресне и уплаши.
      - Не ги отвеждайте някъде, преди да сте сигурни накъде точно искат да отидат, т.е. преди да се втурнете да помагате, първо попитайте, защото иначе може да ги объркате. Обикновено сляпо-глухите имат свои собствени ориентири в пространството.
      И не забравяйте, сляпо-глухите хора разчитат, че Вие виждате, чувате и разбирате техните символи!

Статията подготвиха:
Елена Атанасова
и Деян СлавовНОВАТА НАРЕДБА ЗА ТЕЛК ВЕЧЕ РЕЖЕ ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ


      Още в първите месеци на действие на новите правила на Наредбата за медицинската експертиза се оправдаха опасенията, че тя ще лиши хиляди пациенти от инвалидни пенсии и различни интеграционни добавки. Според промените процент на трайно намалена работоспособност вече се дава само за основното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат само ако носят над 50%. Досега всички заболявания носеха проценти и така човек можеше да се ползва с пълни права с няколко по-леки заболявания.
      Наредбата беше наложена от Министерството на здравеопазването въпреки протестите на пациенти и лекари, дори и след като веднъж премиерът Борисов я изтегли от Министерския съвет, за да се успокои напрежението. Новите норми са в сила от 3 август 2018 г.
      "Картината е плачевна. Хората все още не са усетили недостатъците на наредбата, заради отпускарския период. Работим от седмица, но масово падат проценти на хората, които идват за преосвидетелстване", коментира д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Според нея от 80 преминали през кабинета й в последните дни на август, само четирима са запазили старите си проценти. Сходна ситуация описва и д-р Петко Ников от Варна. Според него се очертава около половината от хората, които за първи път ще се явят пред комисия, да съберат под 50%.
      По думите на д-р Холевич ще има доста хора, чийто процент инвалидност сериозно ще падне. Като пример споделя за пациент с диабет, който обаче страда още от високо кръвно налягане, има проблеми с бъбреците и исхемична болест на сърцето – той получава процент само за диабета, а останалите заболявания не били взети предвид. Така човекът получил 40% инвалидност, при положение че досега тя била над 50. Така и помощта му сериозно падала. Другият случай е на жена, която от 7 години е с ТЕЛК.
      "Имам страхотна рана на крака, на практика съм неподвижна, с хипертония и дискова херния съм. Кракът ми е изкривен. Досега все съм имала по 74-78 процента. С тях получавах по 22 лв. добавка за мобилност и 200 лв. пенсия. Сега д-р Холевич каза, че ще бъда в трета група, значи пенсията ми ще се намали, а добавката за интеграция не знам дали ще остане", оплака се жената.
      "Сега кракът на тази жена е увреден още, а аз трябва да й дам 60%, с което автоматично тя слиза в по-ниска група с по-ниска подкрепа. Т.е. аз се превръщам в един изверг, който й отнема правото на нормален живот. Нека ми обясни някой от управляващите как се живее с под 200 лв. доход на месец", възмущава се д-р Холевич.
      От Министерството на здравеопазването обаче не виждат проблем с действието на наредбата. Те напомниха, че като компромис наредбата е в изпитателен шестмесечен срок, след което ще бъде извършена оценка на въздействието й и "при необходимост ще бъдат предприети действия". От това обаче не се разбира какво ще стане с пациентите, които са загубили правата си през пробния период.

Източник: www.actualno.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg