Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ПОЛЗОТВОРНА СРЕЩА

      От няколко години НАСГБ и СГБ организират съвместно летуване на членуващите с увредени слух и зрение. Тази година от 9 до 19 септември, имахме удоволствието, на едно място край морския бряг в хотел "Тишина", да се насладим, както на прекрасното септемврийско слънце, така и на незабравими мигове с приятели от цялата страна.
      
      Още от първите дни сякаш всичко беше организирано по приятелски. По инициатива на председателя на НАСГБ г-жа Величка Драганова, която също беше сред почиващите, се организира обща вечеря, която впоследствие неусетно прерасна в среща-разговор по значими въпроси, свързани с дейността на Асоциацията на сляпо-глухите. Разбира се, че мястото на срещата бе в почивната база на сродната ни организация на Съюза на глухите в красивия курортен град Приморско в хотел "Тишина", вежливо обслужвани от персонала на хотела, за което им благодарим.

      По предложение на г-жа Величка Драганова с едноминутно мълчание беше почетена паметта на председателя Димитър Парапанов. На срещата присъстваха около 25 човека, членове на НАСГБ, от Пловдив, Габрово, Стара Загора, Ямбол, София, Добрич. Срещата протече с голямо въодушевление, като имахме прекрасния шанс да се запознаем и изслушаме новоизбрания председател на Националната асоциация, задавайки въпроси, на които г-жа Драганова отговаряше точно, в рамките на своята компетентност, подкрепена с аргументирани доводи по съответния въпрос.

      В своето слово г-жа Драганова очерта някои приоритети, които ще бъдат задължителни за бъдещата работа на Асоциацията:
      1. Да се направи мащабно проучване, в което да се обхванат възможно по-голям брой хора със зрителни и слухови увреждания и комбинация от двете. Това е важна стъпка, която ще даде възможност повече лица със сляпо-глухота да получат подкрепата на НАСГБ.
      2. Да се обнови дейността на Центъра за рехабилитация в Пловдив, като се разшири набора от услуги и кръга на ползвателите им.
      3. Да стартира успешно проект по програма "Развитие на човешките ресурси" – процедура Равен шанс, като спомогне заложените задачи в него да внесат раздвижване в посока социална интеграция и включване в обществения живот, извеждайки сляпо-глухите членове от изолацията.
      4. Засегнат бе и въпроса за Закона за хората с увреждания, който е все още във фаза обществено обсъждане, но в крайна сметка е решаващ нормативен акт, който осигурява правата, сигурността и закрилата на хората с увреждания и техните интереси.

      Благодарим на г-жа Драганова и на всички колеги, присъствали на тази ползотворна среща-разговор!

Димитър Кънчев
ДОБРИЧ ПРАЗНУВА

      "Град на бойната слава" – с това признание Добрич посрещна 78-та годишнина от завръщането си в пределите на Майка България.
      Добричката епопея нарежда Добрич до имената на Шипка, Одрин, Сливница, Тутракан и други имена, свързани с величието на българския военен дух и жертвоготовността за свободата на отечеството.
      Членовете на ТО на сляпо-глухите в Добрич се разпределихме така, че да съберем впечатления от всички инициативи в този ден.
      Празникът започна с военен ритуал и панихида във Военното гробище – музей, уникален паметник на културата и най-голямото гробище на територията на страната ни от времето на Първата световна война. То е свързано с боевете за града през 1916 година, когато на 6-ти септември 30 000 български мъже, под звуците на химна "О, Добруджански край", се отправят към обсадения град Тутракан. Гробището – музей е дало вечен покой на 3000 офицери и войници от 6 национални армии и 4 вероизповедания, сражавали се храбро и загинали в Добричката епопея. Варненският и Велико-Преславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. Делегации от побратимените на Добрич градове Кавадарци /Македония/, Измайл и Първомайск /Украйна/ и Залаегресег /Унгария/ поднесоха поздравления за празника. Бяха прочетени и тези, изпратени от останалите побратимени градове. Венци и цветя окичиха гробовете под звуците на гарнизонния оркестър на Военно-морските сили от град Варна.
      Празникът продължи на площад "Свобода", където танцьорите от ДАНПТ "Добруджа" и детската му студия с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, с феерия от звуци и багри, развълнуваха многобройната публика, която запя "Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида, през нея да мина" и се хвана на пъстрото хоро.
      След обяд в градския парк "Свети Георги", организиран от дирекция "Култура" на Община град Добрич, се състоя традиционния празничен концерт, в който тази година под надслов "Прегръщам те, Добрич", звучаха стари градски шлагери и патриотични песни. Воден от нашата Светла Маринова, която изпълни стихотворението "Върви по жицата човек" на добричкия поет Генчо Златев под акомпанимента на китариста Красимир Масурски, в концерта се изявиха: състав "Армеец" при Дома на запасните офицери и сержанти – Добрич; дамска формация "Да останем млади" при ХобиСклуб – Добрич с ръководител Светла Стоева; хор "Лира" при Дом за възрастни хора – Добрич с гл. худ. ръководител Атанас Генчев и състав за стари градски песни "Добрич" при НЧ "Йордан Йовков-1870" – Добрич с худ. ръководител Валентин Георгиев. Цветя и поздравление към изпълнителите поднесе г-жа Калинка Ковачева – председател на ТО на сляпо-глухите в Добрич.
      За нашите деца и внуци, за младите хора на Добрич, на пл. "Независимост" се състоя рок-концерт и красива празнична заря.
      Празнува градът!
      Празнувахме и ние, гражданите и гостите на Добрич!
      Свободата не е лукс, а право по рождение. За нея е нужно не само да дадеш живота си, но и да я пазиш и да предаваш идеалите й на поколенията.

Мария Паскалева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg