Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Здраве

 
 

ХРАНИТЕ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ МОЗЪКА МЛАД

Ако някога сте се замисляли кой е най-важният орган в тялото Ви, то безспорно и сами сте стигнали до отговора, че това е мозъкът. Защо? Той е отговорен за всички процеси; благодарение на него ходим, извършваме най-фините движения; танцуваме; тичаме. Чрез него говорим, мислим и действаме.

И ако сте били сред малкото, които сте се колебаели дали все пак няма по-важен орган, отговорете си сами: има ли друга част от тялото ни, която да е отговорна за толкова много процеси в организма ни?

Заради всичко това е важно да поддържаме мозъка си в блестящо здраве. Всяка клетка от него има своя функция и всяка една частица е от съществено значение. Неизбежно е с годините и мозъкът ни да претърпи някои промени – както тялото и лицето ни стават жертва на следите на времето, така и този орган бавно се променя.

Затова и след определена възраст хората стават по-предразположени към определени нервни заболявания като деменция или болест на Алцхаймер. Има как да се грижите за мозъка си – освен чрез класическите методи като четене, комуникиране или решаване на различни ребуси, терминът храна за мозъка не е само преносен.

1. Ядки и сушени плодове. Едни от продуктите, които мозъкът обича, са ядките и сушените плодове. Със сигурност сте забелязвали, че орехът прилича на самия мозък? Това не е случайно. Всички ядки са богати на мастни киселини, които са важни за всяка система в тялото ни. Те намаляват възпалителните процеси, като по този начин директно ни предпазват от развитието на Алцхаймер, деменция, множествена склероза и други заболявания. Ядките и сушените плодове са много богати и на фибри; те намаляват нивата на холестерол в тялото ни, като едновременно с това го пречистват.

2. Черни боровинки. Черните боровинки са друга храна, която е известна с благоприятните си свойства. Факт е, че подобряват зрението, но освен за него благодарение на флаваноидите, които се съдържат в тях, тази храна подсилва и мозъка ни. Доказано е още, че и те понижават риска от Алцхаймер.

3. Зеленолистни зеленчуци. Зелените зеленчуци са мразена от децата храна. Но тялото ни я обича много – те пряко предпазват мозъка от увреждане. Важно е да консумирате броколи, спанак и всички салатни растения – освен от директни мозъчни увреждания, те ще ви предпазят и от други заболявания, които също са пагубни за най-важния орган – съдовите заболявания.

4. Винаги хидратирани. В по-голямата си част мозъкът ни се състои от вода. Дехидратацията има директни вреди върху тялото ни – всеки я е изпитвал. Щом само след няколко часа без вода усещаме силно главоболие и проблеми с концентрацията, представете си какво постоянната дехидратация прави с тялото Ви. Колко вода трябва да пиете? Зависи от теглото и килограмите ви, като за среден ориентир използвайте количеството от 2 литра на ден.

Статията е публикувана по предложение на Ивелина Стефанова.

Източник: www.gotvach.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg