Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Щрихи от родината
 
 

ЧАШАТА НА ВЕЛИКАНИТЕ – ЗАГАДКАТА НА РОЗОВЕЦ

Една от най-необяснимите находки по нашите земи се намира в Сърнена Средна гора. Представлява огромен каменен котел. Мястото е известно като Светилището Кутела или Чашата на великаните. Намира се в землището на село Розовец в пловдивската община Брезово.

Първата научна публикация за "Кутела" е на братя Херман и Карел Шкорпил в научния им труд "Могили" от 1898 г., където е описано, че в землището на с. Розовец близо до развалините на средновековния манастир "Свети Никола" (под връх Голяма Шипковица) се намира "жертвен кутел", който е "сред най-любопитните жертвени камъни в страната". Но като сериозни учени не се наели да кажат за какво е служело каменното съоръжение.

Мащабът на обекта е голям – в издълбаното под формата на кутел пространство може да се побере човек в почти цял ръст. Обектът прилича на голяма чаша с оформени дръжки от двете страни. Височината му е 1,5 м, дълбочината 1,1 м, а стените му са дебели 0,40 м. Вдлъбнатината на кутела е с формата на пресечен конус, като на дъното е с диаметър 0,50 м. Поразително за българските археолози е изключително правилно оформената като кутел гранитна скала, както и наличието на втори подобен почти разрушен мегалитен кутел в съседство. Кутелът е имал и своеобразен капак – воденичен камък, който обаче е присвоен в миналото от недоброжелател, който е използвал предмета за каменна настилка в двора на дома си.

На около 30 м е разположен мегалитен обект, който вероятно е използван за култови цели от тракийските племена, обитаващи района в древността.

Обектът е споменат и от българският фолклорист проф. Анчо Йорданов Анчев (известен с творческия си псевдоним Анчо Калоянов) в книгата му "Българското шаманство", където, позовавайки се на краеведския труд на Минчо Кюркчиев за с. Розовец, съобщава, че при реставрационните дейности на обекта през 1970-те под него е открита средновековна керамика. Проф. Калоянов, е на мнение, че този "кутел" е бил предназначен за шамански посветителски обред, цитирайки изключително разпространените през Средновековието предания за шамани, в които при пребиваването на бъдещия шаман в отвъдния свят по време на посвещаването му, той там е разсечен на части, сварен в котел и съживен.

Местното население от околните селища наричат обекта "Кутела" и "Котело", като дълго време се смята, че обектът датира от IХ век и е служил за ритуала Свето кръщение (като точното наименование на ползваният в ритуала съд е купел). Тази представа обаче се отхвърля от българските археолози в наши дни, защото изключително тежкият предмет е с много прецизна изработка – трудна за датиране в Средновековието.

Проф. Валерия Фол е един от българските учени, които се опитват да изучат обекта обстойно и да дадат отговор на въпроса за евентуалното му предназначение. Тя не е съгласна с датировката на обекта (IX в.), както и с евентуалната обвързаност на близкия мегалитен обект с Кутела, като според нея "големият обем на находката не е непременно фактор за ранна датировка". Проф. Фол също е склонна да приеме, че съществува възможността обектът да е изработен от древните траки.

Преди време българското научно-популярно "Списание Осем" организира инициатива за "разгадаване на мистерията на Кутела", като предлага на читателите да дадат своето предположение за предназначението на "Чашата на великаните край село Розовец, която търси своето обяснение".

В рамките на инициативата читателите на списанието изказват множество предположения – шарапана за направа на вино, конструирана от древните траки, "чашата на Дионис" – използвана в ритуалите на Дионисиевите мистерии, древен мегалит изработен с непозната технология, съд за мелене на зърно, чаша за боговете – ползвана в ритуал за омилостивяване, гробница, щерна за вода, огнище, силоз, купел обред за инициационно посвещаване, аналог на "Котелът на Дагда" – котелът на изобилието в келтската митология, артефакт от извънземна цивилизация, съд за приготвяне на обредна гозба – курбан, голям хаван и т.н.

Въпреки многото предположения и до днес Кутелът си остава мистерия, която чака своето разгадаване!

Източник: https://bg.wikipedia.org
https://frognews.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg