Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезни съвети
 
 

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЛУХА НА БЛИЗКИТЕ СИ

Не е лесно за хората да споделят с роднини или приятели, че изпитват затруднение със слуха. Но подкрепата и разбирането ще им покаже, че съществуват решения, които могат да им помогнат.

Можете да подобрите качеството на живот на близките Ви, като им помогнете отново да влязат във връзка със заобикалящата ги среда, да се насладят на живота и взаимоотношенията с приятелите и семейството. При ситуации, в които лесно се разочароват, изпитват затруднения с разбирането на разговор или осезаемо увеличават звука на телевизора, справянето с проблема със слуха може да окаже благоприятно влияние върху живота им. Подкрепяйки ги, показвате, че с помощта на специалист могат да получат възможността да чуват отново.

Важно е да изберете подходящ момент за разговор с любимия Ви човек относно загубата на слух, тъй като е много вероятно той да изпитва неудобство да говори за проблема. Обяснението, че това оказва влияние и върху Вас, също ще улесни разговора.

Ето няколко съвета как да започнете разговора с близкия човек, за да му помогнете по пътя към по-доброто чуване:

1. Изберете правилните място и време.

Изберете тихо, спокойно и удобно място за разговор. Бъдете подготвени, че този разговор може да бъде труден и близкият Ви може да откаже да приеме помощ. Говорете ясно и не прекалено бързо – така той или тя ще разбере възможно най-много от разговора.

2. Слушайте, разбирайте и бъдете съпричастни.

Добро начало е да започнете разговора, показвайки своята загриженост и емпатия. Изслушайте близкия си и му позволете да изрази какво мисли и чувства, като трябва да вземете предвид евентуалните му притеснения.

3. Проведете разговора с внимание и съчувствие.

Изключително важно е да говорите от сърцето си и да покажете съчувствие. Избягвайте въпроси, които могат да предизвикат отбранителна реакция, тъй като това би довело до бъдещо отхвърляне на предложението за помощ. Обсъдете как благодарение на развиващите се технологии ще преоткрие звуците на живота и отново ще общува безпроблемно със заобикалящия го свят.

4. Споделете Вашия опит и чувства.

Споделете на Вашия близък как реално слуховата му загуба се отразява върху Вас и/или семейството. С примери и реални ситуации с трудност при комуникацията, ще му помогнете и окуражите да осъзнае и приеме, че има трудности с чуването си. С Вашата помощ и подкрепа и показвайки, че ще бъдете до него във всеки етап по пътя, ще му бъде по-лесно да направи първата стъпка към по-добро чуване.

5. Обсъдете заедно следващите стъпки към преоткриване на света на звуците.

Обсъдете ползите на по-доброто чуване, а именно свободата отново да се наслаждава на нещата, които обича. Вашият близък може да е притеснен за самия тест на слуха, затова може да предложите да отидете с него и да се запознаете със специалиста, който ще го извърши. Бъдете там не само за подкрепа, но и за да задавате въпроси, които ще доведат до един информиран избор. Това ще допринесе за увереност във възможните опции, чрез които да се подобри чуването на Вашия близък.

Ето и няколко допълнителни съвета, които може да са Ви от полза, когато разговаряте с човек с проблеми със слуха:

 • Уверете се, че сте в контакт "лице-в-лице" или "очи-в-очи" с човека, с когото разговаряте.
 • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите.
 • Използвайте естествени жестове и лицеви изражения.
 • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов проблем да Ви слуша, а и изглежда агресивно.
 • Ако не Ви разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин.
 • Изберете подходящо място за разговор, с добро осветление и далеч от шум и разсейващи фактори.
 • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си.
 • Избягвайте употребата на жаргон и непознати съкращения.

Предприемане на действие и следващи стъпки

Ако Вие и Вашият близък сте готови за предприемане на действие, следващите стъпки са лесни. Възвръщането на радостта от по-добро чуване е само на няколко крачки.

За улеснение представяме списък, с който Вие и Вашите близки да започнете:

 1. Следете за първи признаци на промяна в слуха.
 2. Проведете разговор относно слуховата загуба.
 3. Обсъдете възможностите за слуховите апарати и други технологични решения.
 4. Разкажете им истории за други хора, които са направили животопроменящи слухови решения, за да ги накарате да предприемат някакви действия относно слуха си.
 5. Запишете час за консултация със специалист.

Какво да очаквате по време на консултацията на Вашия близък

 1. Специалистите изслушват, за да разберат как могат да помогнат на Вашия близък човек.
 2. Слуховият тест – можете да видите как се е променил слухът на Вашия близък и да обсъдите резултатите.
 3. Демонстрация и възможности – специалистите Ви показват възможните слухови решения, които най-добре подхождат на слуховите възможности на близкия Ви човек.
 4. Специалистите отделят колкото време е необходимо, за да отговорят на всичките Ви въпроси, така че да сте уверени във възможните слухови решения и как точно ще повлияят върху начина на живот.
 5. Слушането е вяра – подгответе се, че слуховото решение за Вашия близък ще отвори нов свят на звуци за него.
 6. Проба на слухови апарати – любимият Ви човек може да пробва различни слухови апарати, за да избере най-удобния за него.
 7. Приспособяване към новия свят на звука – нужно е малко време и търпение, за да се привикне към новия начин на чуване, но си заслужава.

Източник: https://fonio.bg

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg