Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезна информация
 
 

ТЕЛЕФОН 112 ВЕЧЕ ОБСЛУЖВА ХОРА СЪС СЛУХОВИ И ГОВОРНИ УВРЕЖДАНИЯ

Телефонът за спешни случаи 112 вече работи с хора със слухови и говорни увреждания. Преди това българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, тъй като системата не беше пригодена за тях.

Нов софтуер на българската компания "Перси" с последно поколение 16 ядрени Intel Xeon Scalable прави обслужването на хората със слухови и говорни увреждания възможно. Те използват уеб базирано приложение. То позволява писане на текстови съобщения, които директно се генерират в системата.

Приложението е достъпно от смартфон, таблет и компютър. Подаването на сигнала става чрез натискане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112.

Освен това сигнал може да се подава и чрез чат с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати. Сред възможностите за свързване със спешния номер е и мигновеният чат, при който всеки написан символ се изпраща автоматично към оператора. Веднага след приемане на информацията се изпраща и необходимата помощ. Важно е обаче да се остане на линия докато се хване GPS сигнал.

"По подобен начин функционират и системите за спешни повиквания на Белгия, Унгария, Полша и региони на Италия. Българското приложение е най-доброто от всички разработени в ЕС, каза Александър Соломахин, изпълнителен директор на "Перси".

За да бъде ползвано приложението е необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, лице за контакт, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. Попълването на имената и телефона на лице за контакт не е задължително, обаче подпомага, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията. В случай на инцидент те ще могат да съдействат като отидат на място.

При подаване на неверни и заблуждаващи съобщения гражданите носят административно наказателна отговорност от 200 до 20 000 лв.

Софтуерът е разработен от фирма, сключила договор с ДНС112-МВР след проведена обществена поръчка. Той е резултат от приетите през 2016 г. промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Източник: https://www.economic.bg

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg