Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

МЕРОПРИЯТИЯТА НА ТО НА НАСГБ – ШУМЕН
ПРЕЗ ЮЛИ И АВГУСТ


Обикновено месеците юли и август са за отпуски и почивки. Част от сляпо-глухите бяха на Шипково, други ще почиват в Банкя, а трети в Обзор, Велинград, София.

ТУС на ТО на сляпо-глухите – Шумен взе решение Денят на Хелън Келър да се отбележи на 9 юли в парк "Кьошковете". Тези сляпо-глухи, които бяха по-трудно подвижни се извозиха с таксита. Времето беше много приятно. Вековните дървета, зеленината, чистият въздух ни действаха много благоприятно. Направихме си разходка из алеите на парка, посетихме и разгледахме зоокъта. Проведохме си беседа-разговор за сляпо-глухата американка Хелън Келър. Разговаряхме за семейството й, за учителката Ан Съливан, която помага на малкото момиче да се развива и комуникира. Говорехме за обществения й живот, за нейните награди, за книгите, които е написала. За това, че тя е първата жена, която е получила бакалавърска степен по изкуствата, магистър по философия, полиглот, владееща 4 езика. Тя ще си остане единствената сляпо-глуха жена, помогнала на хората с нейната участ. Постиженията й са пример за подражание на всички. Така отбелязахме 139 г. от рождението на Хелън.

Вече години наред и традиция стана на 15 август да отбелязваме троен празник в парка на градската градина. Тази година 22 г. НАСГБ, 12 г. група "Еделвайс" и Голяма Богородица. Времето беше много хладно и приятно. Всички се радвахме от предстоящата среща с приятелите. Същата премина като разговор – кога е създадена асоциацията, от кого и къде. Спомнихме си за Националните и Държавни първенства в гр. Добрич, Варна и Пловдив. Говорихме си за Европейските първенства в гр. Варна и гр. Пловдив, за Първото световно първенство, за извоюваните медали, грамоти в спорта и художествената самодейност. За всички пътувания кмета на община Шумен ни отпускаше безвъзмездно превоз, за което винаги сме изказвали нашата голяма благодарност от сърце. Всичко премина като филмова лента пред очите ни.

Продължихме със светлия християнски празник Голяма Богородица. На този ден църквата почита Света Богородица, като покровителка на майчинството и семейството. Колят се курбани, правят се сборове. Сред нас бе жената на Желязко – Мария, която се беше подготвила перфектно с три вида сладки. Почерпи всички присъстващи, а от нас получи много поздравления и цветя. Направихме си снимки за спомен и към обяд част от присъстващите се отправихме към читалище "Напредък", където бяхме поканени за 150-годишният рожден ден на читалището. Залата беше препълнена с гости. Секретарката Розалина Стефанова прочете кратка информация за историята на читалището. Читалище "Напредък 1869 г." е основано от Илия Рашков Блъсков и той е първият председател. Г-жа Стефанова произнесе слово за историята и дейността на читалището през годините. В залата беше подредена експозиция "Дух и светлина", проследяваща живота и делото на Блъсков чрез снимки и материали. Наградиха се отличилите се ученици, участвали в конкурса "Аз и моето читалище". Поднесоха се венци и цветя на паметната плоча на Илия Блъсков, която се намира в двора на църквата. В края на тържеството присъстващите бяха почерпени с питка и чаша бяло вино.

Денят 15 август беше изпълнен с много вълнения и прекрасни емоции за нас.

Върбина Станкова


ПЕНСИОНЕРСКИ СЪБОР – ВЪРБИНО: ВЪЛНУВАЩ ПРАЗНИК НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ

Регионалният пенсионерски събор – Върбино е най-голямото културно събитие в Община Дулово, Силистренска област. Надхвърлил рамките на Дуловската община и Силистренска област, събор Върбино има широк отзвук в региона, голяма привлекателна сила и многобройно изпълнителско и зрителско присъствие от любители и ценители на българското народно творчество – ревностни радетели на българските народни традиции. На събора във Върбино си дават срещи изявени пенсионерски състави от Силистренска, Варненска, Добричка, Шуменска, Разградска и Русенска област.

Регионалният събор, който се провежда всяка година, от тази година вече е национален – Първи фолклорен фестивал. На 27 и 28 юли и тази година се проведе Фолклорният събор. Тук, край единственото пенсионерско село в региона, в историческата местност Канагюла (Кървава река), добруджанските народни песни и танци, надмогнали векове и събития, оживяват в нова, емоционална естетична светлина. И с право се говори за Събор – Върбино, че е пенсионерски празник с много младежко настроение. Пенсионерският събор Върбино е посветен на Илинденско-Преображенското въстание. Това му придава патриотичен оттенък, съвпадащ с неговата основна задача да бъде стожер на българските народни традиции.

Аз, Ганка Параскевова и Станчо Добрев – членове на ТО на НАСГБ – Варна, бяхме поканени от наши приятели от Дулово да вземем участие в отлично организирания фолклорен фестивал. Участието ни беше на 28 юли – вторият ден от фестивала. Изпълнихме народните песни – "Тръгнала е Рума мома", "Стар мерак" и "Петър Румяна думаше". Наградиха ни със статуетка, книга с над 500 народни песни, диск с народни песни и 50 лв. Преживяхме много вълнуващи емоции, насладихме се на прекрасните български песни, музика, танци, традиции и обичаи. Прекарахме един чудесен летен ден на пенсионерския празник. Дълго време ще помним хубавите спомени, изживени на този ден. Пожелахме си здраве, много радост, успехи и до нови приятелски срещи.

ПРАЗНИК НА ВАРНА

15 август – Денят на Варна, най-красивият черноморски град, средище на култура, духовно развитие и обществен живот.

Всяка година нашата организация отбелязва този хубав летен празник. Тази година ръководството на ТО на НАСГБ – Варна излезе с предложение – празникът на Варна да се отбележи на 14 август. Беше организирана екскурзия на членовете на ТО до Ботаническата градина. Екскурзията продължи от 9 часа сутринта до 15 часа следобед, като беше осигурен скромен обяд. За всички присъстващи членове на екскурзията, това беше един чудесно прекаран летен ден на открито сред природата. Животът на членовете на ТО беше разнообразен, осмислен и по-съдържателен на този ден. Всички се върнаха доволни от лятната екскурзия по домовете си.

Блокът подготви: Ганка Параскевова


ПРАЗНИЦИ В ТО ПЛЕВЕН

Плевенската организация на сляпо-глухите, макар и малобройна, живее своя организационен живот. През месец август двама от нашите членове празнуваха рождените си дни.

На 9 август, рожден ден имаше Борис Александров, който е болен и самотно живеещ. В знак на уважение и състрадателност, членовете на ТУС – Плевен го посетихме в дома му. Борис Александров ни посрещна с просълзени очи от радостна изненада. Поздравихме го с осемдесет и осмия му рожден ден, като му пожелахме дълголетие и да се радва на петте си внука и седемте си правнука, които са почти винаги около него. От името на организацията му поднесохме цветя и скромен подарък, като вдигнахме тост за негово здраве. На раздяла дадохме обет на Борко, че ще продължим да го навестяваме.

На 12 август Тодор Любенов, член на ТО – Плевен и председател на ТСО – Левски, навърши 85 юбилейни лазарника. Събрахме се в клуба – членовете на ТУС, активисти на организацията и приятели. Поздравихме рожденика, като му пожелахме много, много здраве, бодър дух, който да не го напуска никога, много радостни мигове, дълголетие и да се радва на двете си очарователни внучета. От името на всички присъстващи, рожденика получи подаръци. Вдигнахме тост за негово здраве с кайсиева ракия, производство на рожденика.

Тодор Любенов е роден на 12 август 1934 г. Завършил е техническо средно училище, от където притежава специално техническо образование. Образователният му ценз и професионалните му способности го правят търсен в много предприятия. За жалост зрението му прогресивно се влошава, започва работа в "Успех" гр. Плевен като началник цех. След пенсионирането си в 1982 г. постъпва като член на ТСО на ССБ – Левски, а през 1994 г. става неин председател и до сега ръководи с хъс.

През изминалите вече 25 години председателство, Тодор Любенов изгради една сплотена и добре работеща структура на ССБ, която винаги е била за пример в системата на РО-Плевен и не само там. С богатия си управленчески и организационен опит той е ценен, не само в нашите среди, но и в обществото, общината и всички институции. Дългогодишен съдебен заседател е в Районен съд гр. Левски. С всеотдайност и желание разрешава възникнали проблеми и винаги е готов да помогне при нужда.

Малко ще е да кажем, човек, благ, уравновесен и весел характер, той е душата на всяко събитие и мероприятие.

Когато в студената зимна утрин на 16 декември 2007 г. учредихме ТО на НАСГБ гр. Плевен, Тодор Любенов ни оказа неоценима помощ и подкрепа. Два мандата беше член на ТУС – Плевен, но поради прекомерна ангажираност, се оттегли от ТУС. Независимо от многобройните задачи и ангажименти, Тошо не отказва помощ при необходимост, за което изказваме своята благодарност и признателност.

Честит юбилей, Тошо!

Бъди ни жив и здрав до дълбоки старини!

Uspenie Bogorodichno

На 15 август в деня на Успение Богородично по повод годишнина от създаването на НАСГБ, членовете от ТО – Плевен се събрахме в клуба. Проведохме тържествено отбелязване 22 години от учредяване на НАСГБ. Иванка Христова – председател на териториална организация гр. Плевен, направи кратък обзор от създаването й до днес. Изтъкната беше значимата роля на асоциацията насочена към подобряване живота, образованието и социалното включване на хората със сляпо-глухота. По покана на отец Кристиян посетихме храм "Св. Параскева" на тържествена литургия. След поклонение пред иконата на Божията майка, със запалени свещи за здраве, взехме участие в литургията. Отчето ни благослови, като ни надари със светена вода. След литургията, църковното настоятелство раздаде осветен курбан за здраве на всички присъстващи миряни, почели Божията майка и храма. Църковният хор и мъжката певческа група при читалище "Г. Парцалев" гр. Левски изпълниха църковни песни, а духовия оркестър дообогати християнския празник, с хороводни музикални изпълнения. Веселието продължи до късен следобед. Прибрахме се доволни и щастливи, закриляни от чудотворната сила на Св. Богородица.

Иванка Христова


НЕЗАБРАВИМО ТЪРЖЕСТВО В ДОБРИЧ

На 15-ти август сляпо-глухите от ТО Добрич се събрахме в клуб "Детелина". Самата дата подсказва и поводите – 22-рия рожден ден на НАСГБ, християнския празник Успение Богородично и именния ден на нашия дългогодишен член Мария Атанасова. Настроението бе приповдигнато. Всички бяхме радостни. Председателката говори за създаването на НАСГБ, припомни важни моменти от развитието на Асоциацията. Някои от присъстващите допълваха казаното от нея със свои спомени от участия в национални фестивали и спортни надпревари.

Във втората половина от събирането традиционно и тази година Мария Атанасова почерпи за здраве по повод личния си празник. Тя ни изненада с домашно приготвени баница и сладки. Ние й подарихме красив букет от гербери с пожеланието да бъде жива и здрава и още дълги години да бъде сред нас. Някои от присъстващите я поздравиха със стихове и песни. Получи се незабравимо весело събиране със стари приятели.

Калинка Ковачева


ТРАДИЦИЯ И ГОРДОСТ

На 15 август по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица.

Празнуват и жените, които се молят на светицата да благослови семействата им и да дава здраве на децата им.

По мнението на мнозина съвременни изследователи, празникът Успение Богородично е най-старият Богородичен празник в църковния календар. Смята се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век.

На 15.08.2019 г. ТО на НАСГБ – Неделино отбеляза 22-годишнината от учредяването на Национална асоциация на сляпо-глухите в България. Ръководството на ТУС на ТО – Неделино организира празнично честване на годишнината от създаването на организацията, обединяваща хората със сляпо-глухота.

Тържеството се проведе в салона на Социалната кухня. Специални гости бяха г-н Боян Кехайов – кмет на общ. Неделино, г-н Здравко Димитров – зам.-кмет на общ. Неделино, г-жа Роза Докторова – социален работник в ХУСО (Хора с увреждания и социални услуги), г-жа Илияна Костадинова – председател при НЧ "Светлина".

Вратите бяха широко отворени, както за членуващите в ТО – Неделино и гостите на събитието, така също и за любителите на родопската музика. Известно е, че родопчани са закърмени с родолюбие и трудолюбие под звуците на гайдата и песните, които прелистват българската история.

Тържеството бе открито от председателя на ТО – Неделино Стойко Карамфилов, който запозна присъстващите с кратка информация за създаването, значимостта и приоритетите на териториална организация – Неделино, като структура на Национална асоциация на сляпо-глухите в България.

Новоприетата Пенка Караджова, отбеляза голямата необходимост от тази организация, която подкрепя и сплотява сляпо-глухите хора в община Неделино.

Боян Кехайов – кмет на община Неделино в знак на съпричастност и уважение поздрави всички присъстващи и ръководството на ТО – Неделино, по случай 22 години от създаването на НАСГБ и 16 години от учредяването на ТО – Неделино, като пожела на присъстващите здраве и да бъдат все така сплотени и мотивирани за организиране и провеждане на такива мероприятия.

Здравко Димитров – зам.-кмет на община Неделино, подчерта, че на територията на общината няма друга такава по-стройна и работеща организация, в полза на хората със сетивни затруднения. Той подчерта също, че всичко се дължи на упоритостта и умението да ръководи в лицето на председателя Стойко Карамфилов.

Приветствията към ръководството на ТО – Неделино и пожеланията за здраве и успех в начинанията, наистина заваляха, но нито едно не се повтори.

След приключване на деловата част, председателя на ТО – Неделино – Стойко Карамфилов обяви, че събитието продължава с тържествен обяд и изненади за членовете на организацията. Мероприятието се обогати с мелодични ритми и песни, автентични за неделинския родопски район, като неусетно се преля във викторина.

Увеселителната част достигна своя връх с бисерите, поднесени от богата музикална програма, представена от битова група "Родопски глас" с художествен ръководител и превъзходен акордеонист – Стойко Карамфилов и солист Стефка Карамфилова. Изявите им поддържат духа на българщината увенчани, с високата признателност за дарбата и творчеството, което носят в сърцата си.

Юлия Георгиева


ПРЕД СЪКРОВИЩАТА НА ТУТАНКАМОН

През летните месеци населението на българското Черноморие се увеличава многократно. Туристи и почиващи от страната и чужбина много често са повече от местното население. Затова и културно-музикалните изяви са почти непрекъснати. Такава културно-историческа изява бе представянето на съкровището на Тутанкамон, предоставено от Египетския археологически музей. На 15 август 2019 г. част от членовете на ТО на НАСГБ – Бургас бяхме поканени от г-жа Марионела Стоянова, председател на Центъра за социална рехабилитация към Сдружение "Социален център" Бургас. Мероприятието бе спонсорирано от г-жа Диана Саватева, депутат от Народното събрание за Бургаски регион и бизнесдама.

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон /както е известен на широката публика/, познат и като Тутанхамун, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Възкачва се на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Той става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил значима следа в своето управление. В музея в Кайро са изложени 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон, открити първоначално от Хауърд Картър. На 4 ноември 2007 г. за първи път учени проучват мумията на Тутанкамон и публикуват резултатите от своите изследвания. Открити са и 20 глинени гърнета, запечатани с официалния печат на Тутанкамон. Според д-р Захи Хауас съдовете вероятно съдържат провизии, предназначени за пътуването на фараона към задгробния свят. Тутанкамон е син на фараона Аменхотеп IV, от негова сестра с неизвестно име. Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Сменкхара. Някои теории сочат, че Сменкхара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон.

Археологическата експозиция бе изложена в триетажните фоайета на Бургаската опера. След изложбата на музейните експонати ни бе показано историческо филмче за откриването на античната гробница. Всички ние, потребители и членове на организацията, си тръгнахме обогатени от видяната експозиция и с дълбок размисъл за живота на земята преди хилядолетия.

ЛЕЧЕБНИТЕ МИНЕРАЛНИ ВОДИ НА ВЕЛИНГРАД

Това лято ни изненада с големите си температурни аномалии в разлики от 18 до 42 градуса. Но хората му се радваха, нали е времето на очакваните почивки на балкан или на море. Така и тази поредна година, голяма група от съюзни членове на ТО на НАСГБ – Бургас и РСО на слепите – Бургас пристигнахме на желаната почивка във Велинград. Там заварихме приятели от други градове. Затвърдиха се старите приятелства, създадоха се нови контакти от почти цяла България. За всички времето, прекарано в станцията във Велинград от 20 до 29 август 2019 г. се стори кратко. Но всички останаха доволни и си обещаха, че живот и здраве, отново ще се срещнем на басейна във Велинград и неговите минерални извори.

Карстовият характер на тази част от Родопите е оформил интересно съчетание на пещера и извор. Пещерата Лепеница е национален туристически обект от 1960 г. Тя се слави с прекрасни зали, уникална фауна, пещерни бисери и пещерни кратери, каквито се срещат само тук в България и в още една пещера във Франция. През Лепеница преминава подземната река, която избликва като най-големия карстов извор в България – Клептуза.

Легендата разказва, че буйната и пакостлива река, прокълната от хората, за наказание била изпратена от Бога в преизподнята. След години тя се върнала пречистена и умиротворена и дала началото на извора. Днес създадените през 30-те години на ХХ век две карстови езера на Клептуза са едни от емблемите на Велинград.

77 минерални извора, 70 чешми, 7 бани – с това е благословен Велинград.

Термалните извори привличат вниманието от древността до наши дни на траки, римляни, византийци и българи. Тук са запазени най-старите действащи в България оригинални бани. Две от тях – Радона и Кремъчна, са построени през далечните 1750 и 1751 г., а други две – женските бани в Чепино и Лъджене, са от началото на ХХ век.

В кв. Чепино се намират "Топилата" – минерални извори, бликащи край коритото на река Чепинска.

В района на Велинград се пресичат 24-ти меридиан и 42 паралел. Според специалистите в България няма друга географска пресечна точка от този ранг и тя има голямо научно и културно-историческо значение.

Блокът подготви: Анка Янева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg