Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
  Силуети  
 

СТО ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ

      Той е български летец-изтребител, офицер поручик. Награден е с кръст за храброст през Втората световна война. Посмъртно е произведен в капитан през 1944 г. и в полковник през 2009 г.
      Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спайч, е роден на 19 юли 1916 г. в гр. Добрич, тогава под румънска окупация. Семейството му се мести да живее в Лом, Белоградчик и накрая се установява в столицата. В София Димитър Списаревски завършва през 1934 г. елитната Втора мъжка гимназия "Цар Борис 3" (днес 22-ро СОУ), където е знаменосец на училището, както е отбелязано в зрелостното му свидетелство. Мечтата му да стане летец се проявява още тогава. Като ученик в шести (днешния 9-и) клас, в кръжока по авиомоделизъм на гимназията, заедно със свои другари построява безмоторен самолет.
      Димитър расте висок, здрав и буен. Отличен гимнастик, плувец и футболист, занимава се с борба и бокс.
      Димитър Списаревски тръгва по офицерския път на баща си и чичо си и постъпва във военно училище, но е буен и непокорен и остро реагира на всяка несправедливост, затова, още преди да завърши първата година, го откомандироват и е изпратен да служи като редник в Ямбол в шести пехотен полк. За отлично поведение, след няколко месеца е произведен в кандидат-подофицер и по лично ходатайство на командира на полка правата му на юнкер са възстановени, върнат е в училището и го завършва през 1938 г.
      Той е назначен за пръв път за летец през октомври 1936 г. Усъвършенства своето майсторство по висш пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм до Мюнхен и накрая през 1939 г. завършва с отличен успех най-престижната изтребителна школа във Вернойхен до Берлин.
      На 20-ти декември 1943 г. в неравна битка Димитър Списаревски умира едва 27-годишен край Долни Пасарел. Летците добре разбират, че в съотношение 1:6 в полза на нападателите нямат шанс да разбият и унищожат противника, но трябва да спечелят време, за да се укрие мирното население. Те свалят няколко противникови самолета. Основната им тактическа цел е да разстроят формацията и отклонят американските бомбардировачи от курса, принуждавайки ги да изхвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци-изтребители. В този бой се изстрелват 805 снаряда. В него загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българите свалят 5 самолета – 2 бомбардировача и 3 изтребителя.
      Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар върху водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и сe разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.
      Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от спусналите се да спасяват летеца местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат късовете на поразения четиримоторен бомбардировач.
      Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Месершмит BF-109

      Оцелелият картечар подофицер Робърт Хенри Ренър, който местните също намират и отвеждат в кметството, където вместо очакваната от него враждебност, той среща най-човешко добродушие и дори е нахранен от тях. По време на своето лечение в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ? предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.
      Безсмъртни остават думите на Списаревски:

      "Абе ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!"

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg