Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Силуети  
 

ХАДЖИ НЕНЧО ПАЛАВЕЕВ

          Ненчо Палавеев е един от най-големите дарители на Копривщица и името му все още се Хаджи Ненчо Палавеевпроизнася с благоговение от жителите на града. Роден е през 1859 г. в Копривщица. Още малолетен бива изпратен в Цариград да се учи за абаджия – майсторлък, който той овладява до съвършенство, както и търговията. Като младеж вече основава самостоятелно дружество, поддържащо търговски връзки с Англия. Магазинът му за английски стоки е едва ли не нечувано за времето си събитие. Като интелигентен и далновиден човек бързо разбира, че е най-важен личния контакт с търговските партньори и затова в края на живота си хаджи Ненчо знае английски, немски, руски, арабски, индийски и езиците на балканските ни съседи. Във всяка страна завързвал подходящия алъш-вериш – в Сирия с килими, в Русия с кехлибари, в Йерусалим с икони. Устройва живота си в Египет, където строи палат, участва с акции в строежа на Суецкия канал, купува ценни книжа.
            На 25 годишна възраст Ненчо Палавеев вече е известен и уважаван търговец, който започва своята дарителска кампания в Копривщица, посветена на духовното и икономическо израстване на града. Читалището, параклиса при гробищата, свещоливницата при църквата „Успение Богородично” са само част от финансираните от него начинания. Следващото му идване в България е чак през 1907 г., когато възстановява сградата на началното училище. 1000 английски лири са предвидени за изграждането на мавзолея-костница на героите от Априлското въстание, пламнало в Копривщица, както и за църквата „Св. Никола”. Самия той образован човек, хаджията знаел колко е важно просвещението, затова и голяма част от средствата, които дарява са именно в тази сфера. За поддържането на гимназията Палавеев сам плаща за оборудването и на учителите, а дарените средства към министерството за поддръжката на училището се равняват на 47 кг. злато.
               На 24 септември 1933 г. Ненчо Палавеев прави завещанието си, в което казва: „Съгласно законите на любимото ми Отечество – България, установявам за мой универсален заветник, родния ми град Копривщица” – акт на родолюбие, върху който е нужно да се замислим всички българи. Приживе Палавеев помага не само на родния си град, пари получават и Пирдоп, Златица, Стрелча, но винаги основната му цел е била просперитета на родното му място. С активите от завещанието му се изграждат паметниците на Найден Геров, Георги Бенковски и Любен Каравелов, подвързват се книги, закупуват се места, строи се пансион към гимназията. Чак през 1980 г. парите свършват и фондацията на неговото име прекратява дейността си. На 18 септември 1936 г. си отива този велик българин и дарител, останал завинаги като „Благодетеля” в сърцата на копривщенци, кръстили булеварда, минаващ през града на неговото име. Отива си, но остава в историята светла диря с безкористната си любов към родното място, оставя пример, достоен за подражание.

Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg