Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Историята помни  
 

КЛЕОПАТРА – ЦАРИЦА НА ЕГИПЕТ
12 юли 69 г. пр.н.е. - 12 август 30 г. пр.н.е., Александрия, Египет.

          Тя е последната управлявала представителка на Птолемеите – династия, произлизаща  Клеопатра - царицата на Египетот Птолемей 1 Сотер, който е един от военачалниците на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей 12 Авлет, а майка й вероятно е била негова наложница с възможен местен египетски произход. Името "Клеопатра" е с гръцки произход и означава "Бащина слава"; пълното й име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава "Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си".
          Днес тя е може би най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Клеопатра всъщност никога не е била едноличен владетел на Египет, тя само е деляла управлението на страната със своя баща, брат и син. Важното е обаче, че техните титли са били само етикетни, а всъщност тя е управлявала с всички права и е била достоен владетел на Египет. Клеопатра 7 Филопатор е от гръцки произход и родена на 12 юли в Александрия, Египет. Още от малка се проявила, като изключително умна. Била добра математичка, говорела 9 езика и имала добър търговски нюх. Тя била любимка на баща си и сестрите й завиждали. Тя била най-голямото дете на Птолемей, тъй като двете й по-големи сестри починали, след като случайно или не, колесницата им за лов се блъснала. Имала и по-малка сестра на име Арсиноя. В началото за кратко време Клеопатра управлявала с баща си, но това поражда завист у Арсиноя и затова тя сипва отрова в чашата с вино на баща си. Това бил краят на Птолемей 12. През 48 г. пр.н.е. съветниците на Птолемей 13, предвождани от евнуха Потин, отстранили Клеопатра от власт и я прокудили от Египет. Сестра й Арсиноя била в основата на прокуждането. По-късно Птолемей сам застрашил властта си, намесвайки се в делата на Римската република. Когато Помпей пристигнал в Александрия да търси убежище от Юлий Цезар, Птолемей го убил, за да направи добро впечатление на Цезар. Цезар е толкова възмутен от това предателство, че превзема египетската столица и играе ролята на арбитър в спора между Клеопатра и Птолемей за трона. (Трябва да се отбележи, че Помпей Велики е женен за дъщерята на Цезар, починала при раждането на сина им). След кратка война Птолемей 13 е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра, за да управлява заедно с Птолемей 14. През зимата на 48 – 47 г. пр.н.е. Цезар остава в Египет и Клеопатра става негова любовница, укрепвайки по този начин политическите си позиции. Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей 15 Цезар (с прякор Цезарион, малкият Цезар). Въпреки това Цезар отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племенника си Октавиан. Клеопатра и Цезарион посещават Рим между 46 г. пр.н.е. и 44 г. пр.н.е. и са там когато Цезар е убит от предатели, начело със сина му и законната му съпруга. През 42 г. пр.н.е., Марк Антоний, един от триумвирите, управляващи Рим след смъртта на Цезар, призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристига много пищно, обсипана със златни накити, а роклята била прозрачна и така очаровала Марк Антоний, че той решил да прекара зимата с нея в Александрия. Четири години по-късно, през 37 г. пр.н.е., Антоний посещава отново Александрия на път за сражението му с партите.
Александрия          Той подновява връзката си с Клеопатра и от този момент Александрия става негов дом. Той можел да се ожени за Клеопатра по Египетските правила (такава алинея имало в документа, въпреки че по това време вече е бил женен за Октавия, сестра на другия от триумвирата – Октавиан). Съществуват доста недоказани, но известни истории за Клеопатра. Една от тях е, че тя се обзаложила с Антоний, че може да похарчи десет милиона сестерции за една вечеря. Той приел облога, а на следващата вечер Клеопатра наредила да им донесат купа с много силен оцет. Свалила безценната си перлена обица, пуснала я в оцета, изчакала да се разтвори и изпила оцета до дъното. Поведението на Марк Антоний било окачествявано като скандално и възмутително от римляните и Октавиан убедил Сената да започне война срещу Египет. През 31 г. пр.н.е. двете войски се срещнали в морска битка до бреговете на Акциум. Клеопатра също участвала със своя армада, но виждайки как слабо оборудваните кораби на Антоний губят от римските, тя побягнала. Антоний напуснал битката и я последвал. След битката при Акциум, Октавиан завладява Египет. Когато приближил Александрия, към него се присъединили и войските на Антоний. Марк Антоний починал от тежките рани, получени по време на боя. Когато римските войски навлизат в египетската столица, Клеопатра се самоубива със "Свещената Кобра" – нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Според легендите, Слънцето я защитава чрез кобрата и ухапването й за смъртните е фатално, но за божествата е дар. Това се е случило на 12 август 30 г. пр.н.е. През около 20 г. пр.н.е срещу Клеопатра бива вдигнато въстание, което завършва с брутално убийство. Тази случка се разиграла пред един от хангарите, където се държали запасите от жито на египетския народ. Поради опасността от бунт в държавата в тези тежки времена Октавиан пленява непълнолетния фараон. Опасявайки се, че „прекалено много Цезари“ биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава некръвният му брат да бъде убит. Според една легенда (използвана често в киното) Цезарион е бил ескортиран в Индия, за да може след войната да бъде върнат обратно в Египет и да си върне властта и следователно да бъде коронован за цар. Според традиционната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на държавата от 30 г. пр.н.е. Той се възприема като фараон и наследник на Цезарион. Често се твърди, че Клеопатра се е самоубила с т.н. "Асп" (означава отрови от различни змии), но учените са на мнение, че тя бива убита от своите подчинени. С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език през тяхното 300-та годишно властване над тази страна.

Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg