Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО-Варна:

ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛЯТНА СЦЕНА „РАКОВИНА”

          На 17.07.2012 г. фолклорна формация „Цвете шарено” и вокална група „Детелини” от едни и същи изпълнители участвахме в програмата на лятна сцена „Раковина”. Поканата Достойно представяне на лятна сцена "Раконина"получихме от Дирекция “Духовно развитие и култура” към Община Варна. Изнесохме два концерта от 7 народни и 9 стари градски песни. Въпреки многото мероприятия, които имахме през месеците юни и юли: честване на 2-ри юни – деня на Ботев; основаването на съставите и ТО на НАСГБ-Варна в гр. Обзор; екскурзията до гр. София и времето за подготовка на тези два концерта беше много кратко, но въпреки това се представихме достойно.
          Председателят на ТО на НАСГБ-Варна Станчо Добрев представи фолклорна формация „Цвете шарено” с кратка биография. Няма по-емоционални, по-съдържателни, наситени с толкова богата душевност и красота на чувствата, от нашите народни песни. Като ги пеем от сърце и с много любов, ние ги съхраняваме в народната памет и съзнание, обогатяваме народното ни творчество, предаваме ги на поколенията. Песента няма възраст, сезони и граници. Тя създава радост и щастие на хората. Първият поздрав беше за нашите съграждани – „Цъфнало е цвете шарено”. Втората песен – „Ах, къде е моето първо либе”, посветихме на всички гости на черноморската ни столица. Дует от Ганка Параскевова и Станчо Добрев зарадваха публиката с „Повдигни си малка моме чемберчето”. След което отново се включи формацията „Цвете шарено” с песента „Мари Доне, беля Доне”. Народните песни „Снощи вечер край порти” и „Петър, Румяна думаше” отново отправихме към всички присъстващи. А последната народна песен „На сърце ми стар мерак лежи”, изпяхме за нашите приятели, фенове и колеги, дошли да ни уважат с присъствието си. Младостта отминава, годините отлитат, но мерака и желанието остават до края на човешкия живот. По време на 15-минутната пауза двамата музиканти Станислав Парушев и Тошо Кирилов свириха народна музика, а посетителите извиха дълги игриви хора.
          Преди програмата си вокална група „Детелини” отново бе представена от председателя Станчо Добрев, който накратко разказа за създаването й и нейните успехи. Първият музикален поздрав отново беше за варненци – „Една е моята родина” – песен за България, която възпяваме в песните, благославяме в мислите си. Следващата песен изпяхме задължително за Варна и морето:

„Гдето да ида по света”

Познавам градове големи и красиви,
с модерни сгради, скулптори, неон,
но с моята Варна те са несравними,
с морето черно, с франгенския фар.

Величествена, слънчева, зелена,
от векове красиш този бряг.
Царице в черноморската вселена,
вълните те целуват в своя бяг.
О, Варна моя, чайка белокрила.

          След песента, посветена на морската ни столица прозвуча дует – Ганка Параскевова и Станчо Добрев с изпълнението „Жива е в мене още песента”. Тошо Кирилов се представи солово с “Мъжки сълзи”, а вокалната група изпя „Години минаха”. Отново соловото представяне на Станчо Добрев зарадва слушателите с песента „Докато сме млади”. Следващата песен – „Няма нищо по-чудесно, по-прекрасно в света” посветихме на всички любители и почитатели на градската песен. Включи се с изпълнение и дует - Ганка Параскевова и Тошо Кирилов с „Покани ме ти на среща”.
          Последната песен – „Ние бяхме млади и красиви”, беше поздрав отново за всички наши приятели, фенове и колеги и хората в златната възраст и тези, които обичат старите градски Ние бяхме млади и красивипесни. Животът без музика, поезия и песен е пустош, без радост, веселие и щастие. Нека да пеем, нека да живеем, докато се чувстваме млади. Участниците в концерта: Станчо Добрев, художествен ръководител Ганка Параскевова, Динко Костадинов, Ваньо Биячев, Цветанка Николова, Елиза Кочева и музикален съпровод: на клавира Станислав Парушев, на акордеон Тошо Кирилов, пожелаха на всички здраве, дълголетие и дано да се срещаме още дълго време тук на лятна сцена „Раковина”. Изказваме благодарност на Дирекция “Духовно развитие и култура” към Община Варна от мое име, от името на целия колектив за това, че всяка година проявяват изключително внимание към нас и ни включват в лятната програма.
          Благодарим Ви мили хора!

          Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО–Шумен:

ПРАЗНИК В ПАРКА „КЬОШКОВEТЕ”

          На 10.07.2012 г. членовете на ТО на НАСГБ-Шумен отбелязаха денят на сляпо-глухия гражданин на Република България в парк „Кьошковете”.
Празник в парка "Кьошковете"          В ранния предиобед се събрахме в парка близо до зоокъта. Времето беше много горещо, но вековните дървета и студената чешмяна вода създаваха хладния уют и настроение. Някои по-бавно подвижни членове не бяха идвали от много години в парка и се радваха на всичко, което можеха да видят и почувстват от сърце. Сътрудничката припомни по-важните моменти от живота на тотално сляпо-глухата американка Хелън Келър и прочете малки откъси от книгата „Историята на моя живот”, като предварително им постави задача да слушат много внимателно, за да се включат повече членове във викторината, която щеше да се проведе след това. Разгледаха Народни и стари градски песнисе брой 5 и 6 на списание „Звук и светлина”. Прочетоха се различни статии, здравни съвети, любопитни факти и някои по-интересни кулинарни рецепти. Проведе се викторина за Хелън Келър. Почти всички се включиха и отговориха на 20-те зададени въпроси. Отговорилите получиха напълно заслужено малки награди.
          Послушахме народни и стари градски песни от радиото на председателя, тропнахме хора и ръченици, като създадохме оживление и настроение не само на нас, но и на хората около нас. Почерпихме се и се разделихме, в очакване на следващата среща.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ДУЕТ „НАСТРОЕНИЕ" – ДИМКА И КИРИЛ ДАМЯНОВИ

Дует "Настроение"          Дует „Настроение" от гр. Пловдив е създаден през 2007 г. Той е семеен дует от прекрасната, лъчезарна и находчива двойка – Димка Дамянова и Кирил Дамянов. Първата му официална изява е на 10 октомври в Пловдив през същата година. През почти четири годишната си история е участвал в повече от 20 фестивала в Пловдив, Варна, Поморие, Враца, Перник, Сопот, Хасково и много други. Изпълнява песни от всички възможни жанрове. Освен на фестивали досега е вземал участие в коледни и новогодишни концерти, празнични програми по случай национални и общински тържества. Досега е спечелил осем златни и четири сребърни медала, четири първи места и два призови плакета. Мотото на дуета е: Ние пеем с удоволствие, за вашето добро настроение.

 

Извадка от книгата “Магията на Пловдив”

 

 

 


Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО–Бургас:

НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ В ШИПКОВО

      Група почиващи от ТО на НАСГБ и ТСО от Бургас посетихме прекрасния курорт Шипково, разположен на 750 м. надморска височина в подножието на връх Васильов.Незабравимо преживяване в Шипково Освен невероятния планински въздух, неоценим принос за пълния релакс в почивната станция допринесе за пореден път и екипът с управител– Велизар Хинков и винаги отзивчивата и мила Светла Пенева. Незабравими ще останат разходките из открития МОЛ по брега, чудни и ползотворни мигове и часове прекарани в приказки на откритата кафе-тераса. Курорта предлага разнообразни процедури във високопланинския плаж край двата басейна и преходи до с. Шипково. Развлечения ще намерите за всеки вкус и всяка компания, затова препоръчваме на всички съсъдбеници ако имат възможност да посетят комплекса Шипково. Всяка вечер за настроението на почиващите и гостите на курорта се грижеха талантливите музиканти с увредено зрение:Почивната станция  на ССБ в Шипково Христо Чираджийски от РСО – Бургас, Костадин Витов и Георги Иванов от Нова Загора, диджеят Стефан Мерев от Бургас. Накрая галавечерята бе поверена на професионалния диджей Стефан от оркестър “Свежест”, който с разнообразна музика разтуптя сърцата на стари, на млади и на още по-млади. Мнозина не искаха да си тръгват, завладяни и омагьосани от природата и прекрасните преживявания, но автобусът на “Мбус”, като завършек потегли обратно през Троян, прохода Шипка, розовата долина и Тракия към морето. Така, както всяко хубаво нещо има край и нашата чудна почивка свърши, за да започне с нова сила подготовката за следващите мероприятия.

Ваня Костова

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg