Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

ТЕХНОЛОГИЧНА ФИРМА СЪЗДАДЕ KINDLE ЗА НЕЗРЯЩИ И СЛЯПО-ГЛУХИ

Британска компания планира да пусне на пазара Брайлов електронен четец за слепите и сляпо-глухите хора тази година. Устройството би трябвало значително да подобри тяхното преживяване при четене на книги и да ги спаси от обемистите печатни издания.

Откакто е разработена от Луи Брайл през 19 век, азбуката на слепите – с изпъкналите точки – е донесла радостта от четенето на милиони слепи и частично незрящи хора. Но в своята печатна форма този вид шрифт не е много удобен. Книгите са големи, дебели и тежки.

Bristol Braille Technology се надява да промени това. Нейният модел Canute 360 се определя като "Kindle за незрящите и сляпо-глухите". За него фирмата твърди, че е "първият многоредов Брайлов е-четец в света, показващ девет реда текст наведнъж, или около една трета от страница с обикновен печат".

Това означава, че трябва да натискате бутона напред на всеки 360 знака, а не на всеки 20", пояснява пред Ройтерс Стефани Сържант, чиято компания Vision Through Sound осигурява обучение за незрящи хора и работи с Bristol Braille.

Опресняването става ред по ред, започвайки отгоре. Въпреки че отнема известно време за обновяване на всички редове, можете да започнете да четете почти веднага след като натиснете клавиша за продължение напред", допълва Сържант.

Всеки текст, който някога някъде е бил преведен на брайлов формат, може да бъде изтеглен на Canute. Това означава, че има доволно много материал за четене за незрящите и сляпо-глухите.

През последните години делът на слепите, които могат да четат брайлова азбука, е доста намалял. Това се обяснява отчасти с напредъка на технологиите за аудио-записи. Но в Bristol Braille вярват, че четенето може значително да повиши нивото на грамотност и знанията по математика сред слепите и сляпо-глухите. Окончателният Canute би трябвало да види бял свят към края на тази година.

Източник: www.technews.bgНОВО ПРИЛОЖЕНИЕ ПОМАГА НА НЕЗРЯЩИТЕ ДА ВИЖДАТ ЗВЕЗДИТЕ

Приложение, разработено от студенти в Университета в Куинсланд, помага на хората с увредено зрение да виждат звездите и планетите в нашата слънчева система и да "навигират" сред тях.

Юма Деко, студент в департамента по информационни технологии и електроинженеринг в университета, се влюбил в науката за космоса, когато бил на седемгодишна възраст. Когато обаче загубил зрението си през 2009 г., вече не можел да гледа в небето и да се любува на гледката.

"Днес има безброй инструменти, софтуер и приложения, които дават ясна представа за небето и неговите звезди и планети", казва той пред университетския сайт. "Те вероятно са прекрасни, но не са проектирани да са достъпни за незрящи хора".

"Затова се заех със задачата да създам приложение, което да прави точно това – за мен и всички останали слепи потребители, които имат същия интерес и любопитство към това, което блести над главите ни 24 часа в денонощието", разказва Деко.

Юма и неговият екип спечелиха кръга на "Space App Challenge" на НАСА в Бризбейн с концепцията за приложението, което искат да създадат. "Аз го проектирах така, че потребителят може да получи това, което се нарича "ефимер" или астрономическа информация за обект в слънчевата система", уточнява студентът.

"Направих това с помощта на данните на НАСА, както и с предоставянето на множество географски карти на земята, представящи различни динамични и нединамични графики на сателитни проучвания", пояснява той.

Сега младежкият екип ще се готви за националното състезание с надежда да се класира и за международния етап на "Space App Challenge".

Източник: www.technews.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg