Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

АКО СИ ДАЛ ОТ СЕБЕ СИ!

Ако си дал на гладния,
дори трошица хляб, от своя хляб
Ако си дал на скитника,
дори искрица огън, от своя огън
Ако си дал на милата, от своето сърце,
Ако си дал на чуждите, живот от себе си
ако си дал от себе си,
НЕ СИ ЖИВЯЛ напразно!

         Така започва великата песен на Емил Димитров „Ако си дал”. Силата на думите разтърсва душата и кара човек да се замисли дали си заслужава да дойде на този свят и да си отиде от него ей така, без да е направил нещо добро за другите.
         С тези мисли дует „Настроение” – Пловдив тръгна на 19 април към село Първенец. Бяхме поканени там за участие в един благотворителен концерт за набиране на средства, необходими за разширяване и реставрация на параклиса „Св. Георги”.
         В края на 19-ти век дядо Марко Илиев построява в селото малък параклис и го нарича на името на закрилника на пастирите, земеделците и воините. През годините обаче светата обител става все по-тясна за множеството хора идващи тук и търсещи покой и духовна подкрепа от закрилника войн.
         Във времето на своя кратък живот, докато служи в римската армия младият Георги се проявява като безстрашен войник и отличен пълководец и е издигнат в ранг Трибун. По-късно, независимо от заслугите му, той е наказан от римският владетел Диоклециан заради това, че вместо да гони и избива християните, сам става защитник на христовата вяра. Едва ли има човек, който да не е слушал легендата, в която се разказва как яхналият бял кон млад воин убива змея и спасява жителите на град Вирит – днешен Бейрут от пълно изтребление. Заради този си подвиг, той е наречен Георги Победоносец. Така е изрисуван и в храмовете. Стиснал в десницата копие, с непоколебима вяра в доброто и правдата на своето дело, свети Георги побеждава пратеника на злото и безчинствата.
         В негова чест дядо Марко е построил параклиса в Първенец с надеждата, че свети Георги ще закриля селото. Времето за съжаление не е пожалило параклиса и в момента той е в доста окаяно положение. Влагата и слънцето са оказали влияние върху мазилката и дървените части. Поради тези причини създаденият инициативен комитет тук реши да направи благотворителен концерт за набиране на средства за ремонт на параклиса.
         През изминалите пет години и половина, откакто създадохме нашия семеен дует „Настроение” и се занимаваме сериозно с музика, винаги сме били водени от максимата, че трябва да твориш не за себе си, а за другите, защото само тогава това, което правиш има смисъл. Затова след като получихме поканата от секретаря на читалище ”Съгласие” в село Първенец – Катя Накова да участваме в тази благородна кауза, изобщо не се замислихме, а приехме с голямо удоволствие и чувство за отговорност да участваме в благотворителния концерт.
         Топлината, с която госпожа Накова и нейния екип ни посрещнаха още на входа на читалището ни направи силно впечатление. Почувствахме, че тези хора наистина носят в сърцата си човешкото благородство и силната вяра във високата стойност и необходимостта от провеждането на този концерт. Другото нещо, което мина като електрически ток през нас докато изпробвахме озвучителната уредба, беше изпълнената с млади хора зала, дошли да подкрепят морално и със средства мероприятието.
         След официалното откриване започна самият благотворителен концерт. В продължение на час и половина на сцената се качиха и подкрепиха дарителската инициатива народен хор „Тракийски ритми” с ръководител Димитър Господинов, детска школа за народни танци с художествен ръководител Надя Мурджева, школата по спортни и модерни танци „Елегант” при НЧ „Съзнание 1914” с ръководител Благомира Бичева, ФС „Жарава” с ръководител Йордан Терзиев, гостуващи школи от Гимназия за танцово, музикално и театрално изкуство, представители на българската общност в област Елизабет – Унгария, Танцово студио „Фоър Стар” и театрално студио „Дриймс” с ръководител Ваня Ликова.
         От началото до края на концерта залата беше наситена от звуци, танци и много усмивки – усмивки от щастие и удовлетворение за добре свършената работа. Когато свърши концерта, бившият директор на обединен център „Пролет” и виден интелектуалец в Първенец Надежда Маламова ни покани всички изпълнители и организатори да се качим на сцената. С много вълнение и думи на благодарност към присъстващите в залата и обществеността на Първенец, тя отчете резултатите от цялостния проект за набирането на средства за параклиса „Свети Георги”. Общата сума възлизаше почти на 4000 лв. След това с изключителна тържественост госпожа Маламова връчи на всички участници в концерта грамотите, удостоверяващи приноса към делото за набиране на средствата за параклиса „Свети Георги”, завършвайки с думите:
         – Силата на българския дух се крепи на две неща – вярата и езика. Вярата е тази, която в съдбовната 863 г. ни свързва с цивилизования свят. Тя е духовният стълб, който ни прави равни на великите сили в Средновековна Европа. Вярата е тази сила, която заедно с езика спасява народа ни от духовна гибел в годините на петвековното робство. Тя ни крепи в години на изпитание и ни води към светлината на истината. В името на вярата народът ни строи храмове и оставя духовна следа за своята преданост, за своята връзка с Бога, защото именно вярата, с която идваме в храма и отправяме молитвите към нашия духовен отец, е здравата връзка, която ни е крепяла векове наред. Надявам се и силно вярвам, че дует „Настроение” с участието си в този благотворителен концерт е успял да допринесе храмът „Свети Георги” отново да отвори врати за всички вярващи в доброто жители на село Първенец.

Кирил Дамянов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Шумен:

НА ИЗЛЕТ В ПАРКА

         Сляпо-глухите от ТО на НАСГБ – Шумен два пъти отлагахме посрещането на първа пролет, поради студено и дъждовно време. През месец април успяхме да изпълним заплануваното мероприятие. Направихме си излет в градската градина през един слънчев и топъл ден. Още с влизането ни в парка почувствахме свежия и чист въздух. Дишахме с пълни гърди, а зеленината ни действаше успокояващо. Седнахме на пейките и си поговорихме, докато изчакаме събирането на всички. Сътрудничката прочете от списание „Звук и светлина” бр. 2 и бр. 3. ”Приоритети”, "От първо лице", „Здраве”. Обсъдихме няколко интересни кулинарни рецепти. А разказа „Двете сълзи на слепия” толкова много ги впечатли и натъжи, че накара всички да ронят сълзи от съчувствие.
         После си поговорихме за наближаващите празници – Великден и Гергьовден и обсъдихме някои предложения на членовете за отбелязването им.
         След приключването на излета се отправихме към бар „Седмиците” на пържени картофки, като всеки си плати консумацията. Прекарахме един хубав, незабравим ден.
Разделихме се с пожелание до нови срещи на Великден.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Горна Оряховица:

СПОРТЕН ТУРИЗЪМ

         На 12.04.2013 г. председателката на ТО на ССБ – Катя Кряжева съвместно с ТО на НАСГБ Горна Оряховица проведохме туристически поход до най-близкия манастир в района на града –„Св. Илия”. Общината ни беше дала финансова помощ, с която закупихме обяд за туристите. Разбира се почти всеки носеше вино или ракия, а сляпо-глухите бяха подсиг урили бирата. Така в топлия, пролетен ден разпределихме багажа и потеглихме с усмивки и бодро настроение. Бързахме да стигнем мястото, за да се насладим на природата. По време на пътя минаваме през местност „Чуруковец”, където има чешма, при която насядахме да починем и да пийнем хубава, студена вода. А навлизайки в гористата местност се насладихме на чистия въздух и песента на птиците, които с пеенето си сякаш ни уверяваха, че пролетта е вече при нас. Като стигнахме манастира първо си направихме снимки за спомен, а след това влязохме в двора, където бяхме посрещнати от игуменката с усмивка и приветливо настроение, която ни въведе в манастира. Разгледахме го, запалихме свещи за здраве и почетохме починалите, а след това се разположихме по пейките около манастира. Катя Кряжева раздаде обяда, който се състоеше от вкусни хлебчета, кебапчета и козунаци, а ние извадихме пиенето, с което се подкрепихме. Отвори се приказка, разказвахме си вицове и душите ни се отпуснаха така, че забравихме несгодите. Времето премина неусетно и дойде време за прибиране. Разделихме се с неохота, като си пожелахме да сме живи и здрави, че за Великден пак да дойдем на това прекрасно място, което ни зареди с много положителна енергия.

Иван Лицов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ЕДНА НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА

         Има дни, които никога не се забравят; има мечти, които рано или късно се сбъдват. Така се случи с мен тази пролет, а датата беше 5 април, когато се осъществи една моя голяма мечта – среща с популярната Митко Димитров и Роса Кирилованаша изпълнителка Роси Кирилова, на която съм фен от тийнейджърска възраст. Посетих неин концерт, в който участва и Панайот Панайотов. Събитието се състоя в Доходното в гр. Русе. Атмосферата беше изключително вълнуваща и изпълнена с много емоции в препълнената зала. Песни като „Живей за мига”, „Учителко, целувам ти ръка”, „Боса по асфалта”, „Мики Маус”. „Възрастни деца”, „Месечинко, чакай” и други, си остават любими на всички нас и до ден днешен. Няма човек, който да не запява тези песни, прозвучали по време на концерта.
         Настъпи моментът, в който за моя огромна и приятна изненада Роси ме покани лично на сцената, за да изпеем в дует песента „Избрах нарочно вас”, която тя пее с братя Аргирови. Ще добавя още, че голямо внимание отдели към мен, изпявайки още една от емблематичните си песни – „Най-добрата дума”, с която направи жест в памет на моята майка, а тя за съжаление не е вече между живите.
         В лицето на Роси видях една истинска земна чаровница, даваща всичко от себе си и раздаваща се докрай на сцената с вълшебния си глас, положителна енергия и голяма доза доброта сред хората. През изминалата година тя отпразнува 30 години на сцена, като издаде 3 албума, които лично ми бяха подарени и мога сърдечно да благодаря. Първият от тях носи заглавието „Защото те обичам”. Вторият е със златни детски песни, а третият – авторски. Дотук през годините всичко са издадени 23 албума.
         Относно концертите ще се върна назад във времето, когато Роси посети моя роден град Полски Тръмбеш по повод нейно участие в абитуриентските балове през 1987 г. Тогава макар и малко трудно, успях да се промъкна, за да я гледам на живо. В онези времена българската поп и рок музика се развиваше много динамично. В един ден на 2006 г. сядайки пред компютъра, попаднах на нейната официална страница в интернет, където открих доста информация и активно започнах да следя всички новости, свързани с предстоящи изяви. 2010 г. пък бе началото на личните ни контакти във социалната мрежа Фейсбук. Там след като я открих, написах първото писмо и на следващия ден отваряйки електронната си поща, бях силно развълнуван от полученият отговор и така бе поставено началото на едно истинско приятелство. От вълнение трудно ми беше да повярвам, че осъществявам връзка с любимата ми изпълнителка. Всичко това се случи в момент, в който Световното първенство по футбол в Южна Африка бе в разгара си. Спомням си от тогава денят, в който Словакия сензационно изхвърли Италия от Мондиала и им подпечата самолетните билети за Рим.
         За финал ще кажа, че посвещавам всички тези редове специално за Роси Кирилова, които ще й бъдат връчени от моя страна по време на следващ неин концерт. Правя го от все сърце, тъй като винаги се отнася с внимание особено към хора като нас. От много време имах такова желание и ето, че това е факт. Нека всички ние положим усилия да срещаме само такива добри хора, а те са малко в днешно време!
         Скъпа Роси, нека тези мои редове в сп. „Звук и светлина” да бъдат моя подарък за теб по повод твоя 50-ти рожден ден. Искам да ти пожелая здраве, щастие и още много успехи!
         Твой голям приятел и фен: Димитър Димитров, член на Националната асоциация на сляпо-глухите в България!

Димитър Димитров

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg