Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Здраве
 
 

ПРОЛЕТНАТА УМОРА - НЕПРИЯТНА И ПОБЕДИМА

Спи ни се, чувстваме се непрестанно уморени, не можем да се концентрираме, раздразнителни и скептични сме. Все едно сме препили на предната вечер и не може да се отървем от махмурлука.

Имате ли подобни симптоми, то вероятно сте жертва на пролетната умора. Тя засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период.

Дърветата разцъфват, птичките започват да пеят, природата се пробужда за живот, а хората сякаш заспиваме и униваме. Странно, но точно в този период организмът ни не успява да реагира на пролетното събуждане.

Причините са различни и все още не е намерено окончателно обяснение на обхващащата ни пролетна умора. Липсата на слънце, витамини и двигателна активност през последните зимни месеци са изтощили тялото ни и е трудно да сме във форма.

Температурните промени са стресиращи за организма и пренастройката към по-високите температури изисква време. Още повече, че през март и април времето е много променливо и е нормално температурните амплитуди от 10 градуса за 1 ден да ни се отразяват на настроенията.

Друг фактор е насищането на кръвта ни с кислород, благодарение на по-честото излизане на чист въздух, проветряването на стаите, разцъфването на дърветата. Когато количествата на въглеродните показатели рязко спадат, кръвоносните съдове се свиват и ние ставаме по-вяли, неработоспособни и сънливи.

Заедно с всичко това се увеличава денят и ние чувстваме, че се уморяваме по-бързо, докато свикнем с летния режим на живот.

Всички по-горе изброени климатични и физиологични промени предизвикват състоянието, което ние наричаме пролетна умора. Специалистите са категорични, че през тези месеци се засилват и депресивните състояния на много хора, амбицията и активността им прогресивно спадат.

Но как да се справим с пролетната умора?

Пролетната умора е състояние, което неминуемо отшумява за няколко седмици. Ако обаче ви мъчи доста активно, тогава трябва да вземете мерки, за да не сте подвластни на симптомите за дълго.

Важно е да приемаме здравословна храна и течности. Това е банален съвет, който действа безотказно, а ние винаги пренебрегваме. Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия.

Важна е и двигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна.

Добре е и да се наспивате. Желанието за сън е най-сладко точно в периода на пролетната умора, въпреки че много хора се оплакват и от безсъние. Наспивайте се поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма. Не се поддавайте и на желанията да прекалявате с въргалянето в завивките и сън повече от реално необходимия, защото ще се чувствате още по-отпуснати на следващия ден.

Не търсете енергия в кафетата и други кофеинови напитки. Увеличавайки дневната доза енергийни стимуланти, няма да се почувствате по-свежи, а само ще се изнервите допълнително и няма да може да спите спокойно. Приемайте кофеин, колкото сте свикнали обикновено и черпете енергия по естествени начини.

Търсете положителното. Оптимизмът е ключов фактор за начина, по който се чувства човек. Колкото и да ви е криво, ако няма реална причина, въпрос на самообладание е да се справите с негативните емоции. Намирайте време за повече развлечения. Злите мисли погубват човека, а те са толкова характерни за пролетната умора.

Горните съвети ще ви подействат безотказно, за да се справите с пролетната умора. Ако вашата отпадналост продължи по-дълго време, трябва да се обърнете към специалист, за да проверите дали не страдате от заболяване, предизвикващо симптомите на пролетната умора.

Сега се усмихнете и се радвайте на пролетта. Тя винаги носи със себе си надеждата за по-добро.

Източник: www.zdrave.rozali.com

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg