Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

НЕЗРЯЩ ИНЖЕНЕР ИЗОБРЕТИ SMART БАСТУН

В днешната ера на ултрамодерни технологии, много устройства, джаджи и програми са изградени, за да направят живота ни по-лесен и по-удобен. Повечето от тях са предназначени за забавление, но някои компании извеждат технологиите на следващо ниво. Те се опитват да подобрят качеството на живот на тези, които се нуждаят най-много и всеки ден от тях.

Умният бастун WeWALK е създаден от инженер със зрителни увреждания на име Курсат Джейлан. Той е изпълнителен директор и съосновател на организация с нестопанска цел, наречена Young Guru Academy (YGA), която е дала живот на бастуна.

Като човек, който се сблъсква с ежедневните предизвикателства да оцелее като незрящ в света на виждащите, Курсат Джейлан създал WeWALK с надеждата да промени живота на своите събратя по съдба.

Този иновативен бастун включва вградени високоговорители, гласова помощ, Google Maps, Bluetooth система, която прави възможно синхронизирането с други устройства и сензори от висок клас, които алармират потребителя чрез вибрации, когато наблизо има препятствия над нивото на гърдите – нещо, което стандартните бели бастуни не могат да осигурят.

"В наши дни вече обсъждаме летящите автомобили, а незрящите използват само една обикновена пръчка", обяснява инженерът пред CNN. "Като сляп човек, когато съм на станцията на метрото, не знам кой е моят изход, не знам кой автобус се приближава, кои магазини са около мен. Такава информация може да бъде предоставена с WeWalk."

Това устройство като идея не е съвсем ново, но фактът, че то е в състояние да използва и включва съществуващите технологии като гласова помощ, Google Maps и Bluetooth синхронизация, го прави иновационно изобретение.

"За мен WeWALK представлява края на една ера и началото на нова" – споделя развълнуван участник във форума на фейсбук страницата на бастуна.

Източник: www.spisanie8.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg