Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезна информация
 
 

ПРЕДИ ПОКУПКАТА НА СЛУХОВИЯ АПАРАТ: КАКВИ СТЪПКИ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ?

Когато търсите слухов апарат, проучете различните варианти, за да разберете по-добре какъв тип слухов апарат ще ви върши най-добра работа. Освен това:

1. Идете на преглед.

Консултирайте се с вашия лекар, който да елиминира възможни поправими причини на загубата на слух, като натрупване на ушна кал, инфекция или тумор, и проверете нивото на слуха си от аудиолог (слухов специалист).

2. Потърсете информация за добър аудиолог.

Ако не познавате такъв, попитайте вашия личен лекар за препоръка. Добрите аудиолози или слухопротезисти ще ви помогнат да намерите слухов апарат, който най-добре да отговаря на нуждите и желанията ви. Този специалист ще вземе отпечатък от ушния ви канал, ще избере най-подходящия слухов апарат и ще настрои устройството, за да ви пасне добре.

3. Помислете за бъдещите си нужди.

Попитайте дали слуховият апарат, който сте избрали има остатъчен резерв за увеличение на звука, така че все още да ви е полезен, ако слуховата ви загуба се увеличи.

4. Проверете гаранцията.

Уверете се, че слуховият апарат се предлага с гаранция, която покрива и двете му части и труда за определен период от време.

5. Пазете се от подвеждащи информации.

Слуховите апарати не могат да възстановят нормалния слух или да елиминират целия фонов шум. Внимавайте с реклами, които твърдят нещо различно от това.

6. Планирайте разходите си.

Цената на слуховите апарати варира значително – от няколко стотин до няколко хиляди лева. Хонорарите на професионалистите, дистанционното управление и другите опции на слуховите апарати може да ви струват допълнително. Разговаряйте с вашия аудиолог или слухопротезист за вашите нужди и очаквания. Ако цената е проблем, имайте предвид, че добри апарати могат да се намерят и на разумни цени.

Също така всеки, който има установена с аудиограма слухова загуба и разполага с издаден медицински протокол от УНГ-ЛКК, може да получи слуховия си апарат безплатно по реда на Наредба №2 на МТСП. Службите за социално подпомагане могат да покрият изцяло или частично стойността на слуховия ви апарат. Можете да се консултирате със социалната служба по местоживеене за повече информация.

Източник: www.sluhovi-aparati.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg