Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Здраве

 
 

НОВО СРЕДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ШУМ В УШИТЕ

Дори в най-леката си форма появата на шум в ушите е много неприятен проблем. Състоянието, известно като тинитус, е свързано с регистриране на несъществуващи, фантомни звуци, най-често описвани като бучене или свистене. За момента тинитусът е нелечим проблем, но проучване на научен екип от университет в Мичиган, САЩ показва, че лек за него може да бъде разработен съвсем скоро.

Шумът в ушите се дължи на патологично стимулиране на невроепителните клетки на вътрешното ухо, което води до активиране на слуховия център в мозъка и регистриране на несъществуващи звуци. От тинитус страдат около 100 милиона души по света, като основен процент от тях са на възраст над 50 години.

Проблемът сериозно възпрепятства нормалния им начин на живот. Това е причина интересът към състоянието да се засилва в последните години, а научен екип от мичигански университет съобщава, че е тествал успешно иновативно средство за борба с фантомния шум в ушите.

Експерименталното устройство разчита на едновременно подаване на звукови сигнали към мозъка и на нервни импулси към кожата на бузите и шията. Учените установяват, че по този неинвазивен начин се синхронизира работата на слуховия център в мозъка и се премахват неврологичните причини за патологично регистриране на шум в ушите.

Устройството е тествано при 20 доброволци, които го ползвали по 30 минути дневно в продължение на 4 седмици. След този период е отчетено значително подобряване в начина им на живот. Дори в случаите, когато шумът в ушите се връща, той се понася много по-лесно и безпроблемно от всеки, тествал иновативния продукт.

Продължаващите и в момента тестове ще определят дали устройството е приложимо при различна тежест на проблема с шума в ушите и колко продължително ще трябва да се ползва при отделните групи пациенти.

Не е ясна и цената на продукта, с която той ще се предлага, след очакваното одобрение на здравните власти в САЩ. Според разработващия екип обаче тя ще бъде достъпна за всеки пациент.

За момента данните сочат, че иновативното устройство се ползва с най-голяма ефективност при пациенти, при които шумът в ушите е следствие от травма на главата или врата. В подобни случаи шумът изчезва при силно притискане на челюстите, изпъване на езика или накланяне на врата. Електрическите импулси, подавани от разработваното устройство, ще действат по подобен начин и шумът в ушите ще може да се преустановява, без извършване на тези движения.

Макар и засега само временен, ефектът за преодоляване на натрапчивия шум в ушите с новото устройство е изцяло позитивен.

Източник: www.puls.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg