Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “КОЙ СЪМ АЗ?”

Уважаеми читатели,

Публикуваният текст към играта "Кой съм аз?" в брой 2 на списание "Звук и светлина" се отнася за Петър Берон – български лекар, стопански и просветен деец и дарител. Учен - енциклопедист, педагог, философ и естественик. Автор на Рибния буквар (1824) – първия български буквар.

Отговорилите правилно са: Диана Делчева от Харманли, Иванка Христова от Левски, Силвия Дацин от с. Орешак, Кирил Дамянов от Пловдив и Димитър Станев от Велико Търново.

Благодарим на всички взели участие!

 

А ето и текста за настоящия брой:

Родих се на 1 февруари 1881 г. в Русе, в семейството на Станка и Петър Друмеви. На 16-годишна възраст отидох да уча философия и педагогика в Цюрих (Швейцария), където останах силно впечатлена от желанието на жените за научно и социално развитие. След завръщането си от Швейцария учителствах в девическите гимназии в Попово, Шумен, Плевен и Велико Търново, а по-късно и в Русе.

Бях твърдо решена да се боря за просвещението и културното издигане на жената. Започнах работа към Българския женски съюз – най-голямата национална организация за правата на жените. Работих активно по въпросите на семейството, ролята на съпругата и майката, социалната защита на майчинството и детството. Бях сред основателите на Дружеството за защита на децата.

За да имам по-голям успех в защитаването на каузите, в които вярвах, кандидатствах в Юридическия факултет на Софийския университет. Станах една от първите българки, на които беше признато правото да упражняват адвокатската професия.

Голямата ми мечта беше на българските жени да бъде дадено правото да гласуват и да са равноправни в различните сфери на живота. След дълги години на активна дейност и борба, с помощта и на царица Йоана, през януари 1938 беше обнародван нов избирателен закон, който гласеше: "Избиратели по тази наредба закон са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени.

Последните – ако са омъжени, разведени или вдовици".

Целият ми живот беше тясно свързан с историята на женското движение в България.

Познахте ли ме?

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg