Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

НАЙ-СЕТНЕ Е ИЗОБРЕТЕН БРАЙЛОВ СМАРТ ЧАСОВНИК ЗА СЛЕПИ И СЛЯПО-ГЛУХИ

Независимо дали става въпрос за Apple Watch или Samsung Galaxy Gear, смарт часовниците отдавна са задължителната джаджа за китките ни, оставяйки в миналото традиционните такива. С невероятните си способности, те са наши помощници във фитнеса, по отношение на здравето и телекомуникациите. Доскоро обаче слепите и сляпо-глухите хора нямаха възможност да се радват на последните модни изобретения, тъй като всеки нов смарт часовник може да се похвали със зашеметяващи визуални дисплеи, но не и с широка достъпност. Това обаче вече се промени. От края на миналата година пазарен факт е Dot Watch.

Изделието на Dot Incorporation е първият брайлов, тактилен смарт часовник, проектиран със стилен завършек и изработен така, че да бъде възможно най-ефективен. Според уебсайта на Dot Incorporation, предимствата на часовника са: Dot Watch позволява да изживеете времето по съвсем нов начин, дискретен е, осигурява директен достъп до всички практически функции, от които се нуждае незрящият или сляпо-глухият много пъти през деня и нощта, информира за час и дата, има будилник, таймер и хронометър.

Брайловото писмо е форма на писмен език за хора със зрителни увреждания. Буквите от азбуката и знаците са представени чрез повдигнати точки, които се навигират чрез пръстите.

Макар че Dot Watch е първият брайлов смарт часовник, той не търси да изключи онези, които не знаят брайл. Всъщност Dot Watch дори ще ги научи!

Уебсайтът добавя:

"The Dot Watch разкрива пълния си потенциал за онези, които могат да четат брайлов шрифт. Но това е и перфектното устройство, за да започнете. Програмата за обучение на брайл Dot Watch е прост, интуитивен и забавен начин да научите и практикувате брайл. Вярваме, че всяка технология трябва да е достъпна за всички. Ето защо Dot Watch може да бъде настроен на тактилен режим, при който не е необходимо да познавате брайловото писмо. При този режим например, часът се показва чрез съответния брой точки, отговарящи на точното време."

Освен че печели няколко международни награди за своя дизайн, Dot Watch се гордее с впечатляващ живот на батерията – с едно зареждане часовникът може да издържи 10 дни. Освен това батерията тежи само 60 грама.

На този етап брайловият смарт часовник не е евтин - в Обединеното кралство - поръчката е 353 паунда, за купувачите в САЩ цената е 399 долара.

Dot Watch е една малка идея, но с огромно въздействие!

Източник: www.spisanie8.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg