Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Последно сбогом!
 
 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА МАРИЯ ПАСКАЛЕВА!

За съжаление, на 22 януари 2020 г., на 81-годишна възраст, почина учителят, общественик, читалищен деец, изпълнител на градски шлагери и активист на ТО на сляпо-глухите - Добрич Мария Паскалева.

Мария Паскалева е родена и израснала в село Победа в семейството на будни, прогресивни родители. От малка е слушала разказите за своя прадядо Паскал, който е живял в Украйна, помагал на хиляди българи по време на Кримската война. А пък майката на нейния баща Каля е внучка на страшния хайдушки войвода Хайдут Пейо.

Мария Паскалева още на 18 години завършва педагогика в Добрич и става учителка в родното си село. Учителствала е там 15 години, но не само, а и активно е участвала в обществения живот на селото. Била е профсъюзен деец и художествен ръководител на смесен хор от осемдесет хористи в Победа, битова вокална група в Котленци, участничка и солист в естрадния състав към читалището. Също и в театралния състав. Навсякъде е била и участник, и ръководител, но никога не е работила срещу заплащане, а единствено от любов към това, което върши. За доброто на хората. Отплатата й са били многобройните награди и отличия от окръжни и национални представяния и фестивали. Наред с тази активна дейност върви и обучаването на децата в училище.

През 1972 г. постъпва на работа в Добрич първо като дружинен ръководител, а по-късно и като учител. Придобива по-голяма квалификация и става базова учителка. Изнася уроци както пред колеги, така и пред студенти от Учителския институт в Добрич. При нея са се обучавали и студенти на държавна практика.

След пенсионирането си Мария Паскалева продължава да участва активно в обществения живот. Тя е член на читалище "Йордан Йовков-1870 година" и пее в хора на учителите. Отново се включва в активна профсъюзна и партийна дейност. Член е на БСП. От 1994 г. е секретар на ППО "Център".

От 1993 г. е участник в Състава за градски шлагери "Добрич" към читалището, с който са донесли много награди и отличия от фестивали в Петрич, Пловдив, В. Търново, Варна и други. Участвали са в създаването на филм за предаването "Минаха години", който през 2002 г. беше прожектиран в Осло, Норвегия. Два пъти са гостували в предаването на Бони Милчева в TV "Скат". Гостували са на българи в Украйна.

От 2004 г. Мария Паскалева води състава за градски шлагери и патриотични песни "Антица" към ТО на сляпо-глухите в Добрич. И тук успехите са многобройни – награди от фестивали в Пловдив, Варна, Перник и на Световния фестивал на хора с увреждания във Варна и Пловдив.

Със своята доброта, честност, активност и всеотдайност, Мария Паскалева остави светла диря и незабравими спомени! Обичана и уважавана от всички, тя завинаги ще остане в нашите сърца!

Поклон пред светлата й памет!

 

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg